blog-logo

Studiu: COVID-19 poate supravieţui în aer timp de cel puţin 30 de minute şi să se propage până la 4,5 metri

Studiu: COVID-19 poate supravieţui în aer timp de cel puţin 30 de minute şi să se propage până la 4,5 metri

Un nou studiu despre coronavirus, arată că COVID-19 poate supravieţui în aer timp de cel puţin 30 de minute, rezistă la circa 37 de grade Celsiu şi se propagă până la 4,5 metri.

Virusul SARS-CoV-2, care provoacă boala coronavirus, poate supravieţui în aer timp de cel puţin 30 de minute şi să se propage până la 4,5 metri, cu alte cuvinte, mai departe decât ”distanţa de securitate” recomandată de autorităţile sanitare din întreaga lume, potrivit unui studiu publicat de oamenii de ştiinţă chinezi, citat marţi de EFE.

Studiul, realizat de epidemiologii guvernului chinez şi publicat de presa locală, relevă că virusul poate ”rezista zile întregi” pe suprafeţele pe care cad stropi de respiraţie ale persoanelor infectate, ceea ce sporeşte riscul de contagiune în cazul în care o altă persoană atinge acea suprafaţă şi ulterior îşi atinge faţa.

De asemenea, studiul arată că virusul poate rămâne în aer, fiind ataşat de picături fine.

Timpul în care virusul rezistă pe o suprafaţă depinde de factori precum temperatura, potrivit studiului. De exemplu, la circa 37 de grade Celsius, virusul poate supravieţui între două şi trei zile pe materiale precum sticla, pânza, metalul, plasticul sau hârtia.

Aceste descoperiri fac caduce sfaturile autorităţilor sanitare din întreaga lume, conform cărora oamenii trebuie să păstreze o ”distanţă sigură” de unul până la doi metri, a comentat cotidianul South China Morning Post.

Alte articole:   Salvamont Brașov: Risc însemnat de avalanşă în Carpaţii Meridionali

Descoperirea a fost detaliată într-un studiu publicat în 6 martie, în jurnalul Practical Preventive Medicine, de o echipă de cercetători chinezi, potrivit TR Emeritus.

Pacientul „Zero”

Studiul s-a bazat pe un caz de focar local din 22 ianuarie în timpul sezonului de călătorii în preajma Anului Nou Lunar. Un pasager, cunoscut sub numele de „A”, s-a urcat într-un autocar pentru o călătorie pe distanţă lungă şi s-a aşezat pe al doilea rând din spate.

Epidemiologii chinezi au reuşit astfel să refacă traseul răspândirii virusului în autobuzul în care toate ferestrele erau închise deoarece funcţiona încălzirea prin aer condiţionat.

Pasagerul se simţea deja rău în acel moment, dar totul s-a întâmplat înainte ca Beijing-ul să declare epidemia de virus Wuhan o criză naţională, aşa că „A” nu purta mască – iar acesta era şi cazul majorităţii celorlalţi pasageri şi a şoferului din autobuzul cu 48 de locuri, conform SCMP.

Deoarece regimul comunist impune prezenţa camerelor de monitorizare cu circuit închis pentru a înregistra toate călătoriile pe distanţe lungi, cercetătorii au reuşit să reconstruiască răspândirea virusului în autobuz.

Autorul principal la studiului, Hu Shixiong, a spus că materialul video a dezvăluit că pacientul „A” nu a interacţionat cu nimeni pe parcursul celor patru ore de călătorie, totuşi a infectat alţi şapte pasageri până în momentul în care autobuzul s-a oprit în următorul oraş.

Alte articole:   Campania „Fii și tu SALVATOR! Donează SÂNGE, dăruiește VIAȚĂ!", în februarie, la Brașov

Pasagerii infectaţi îi includeau nu numai pe cei care stăteau relativ aproape de „pacientul zero”, ci şi oameni aflaţi la şase rânduri distanţă – sau la 4.5 metri.

Aerul cald transportă picăturile pe o distanţă de circa 4,5 metri

După ce toţi aceşti pasageri au coborât, un alt grup a urcat în autobuz circa 30 de minute mai târziu. Unul dintre noii pasageri (cel de culoare roz) s-a infectat cu noul coronavirus. El a stat pe rândul din faţă, de pe partea cealaltă faţă de pasagerul A, care deja nu se mai afla în autobuz de jumătate de oră.

Potrivit lui Hu Shixiong, autor principal al studiului care lucrează la Centrul pentru Prevenţie şi Controlul Bolilor din provincia Hunan, ultimul pasager infectat (cel de culoare roz) nu purta mască şi cel mai probabil a inhalat virusul din vaporii din aer proveniţi de la pasagerii infectaţi din grupul care călătorise anterior cu autobuzul.

„Posibila explicaţie este că într-un mediu complet închis, vaporii au fost răspândiţi de către aerul cald generat de aparatul de aer condiţionat. Aerul cald poate transporta picăturile încărcate cu virusuri pe o distanţă mai mare”, a precizat Shixiong, citat de descopera.ro.

În studiul lor, cercetătorii chinezi au precizat că, după ce a coborât din autobuz, pasagerul A s-a urcat într-un microbuz cu care a călătorit timp de o oră, infectând alţi doi călători, dintre care unul era aşezat la o distanţă de 4,5 metri.

Alte articole:   Petrece Valentine's Day alături de persoana iubită la un super concert Delia

Cercetătorii au aflat şi că virusul poate rezista zile întregi pe suprafeţe pe care au căzut stropi de respiraţie de la persoanele infectate, ceea ce sporeşte riscul de contagiune în cazul în care o altă persoană atinge acea suprafaţă şi ulterior îşi atinge faţa.

COVID-19, rezistă zile întregi pe suprafeţe

Timpul în care virusul rezistă pe o suprafaţă depinde de factori precum tipul ei, dar şi de temperatură. De exemplu, la circa 37 de grade Celsius, virusul poate supravieţui între două şi trei zile pe materiale precum sticla, pânza, metalul, plasticul sau hârtia. Virusul poate supravieţui mai mult de cinci zile în fecalele umane şi în fluidele organismului.

Cercetătorii au descoperit că niciunul dintre pasagerii din cele două autobuze şi care purtau mască nu erau infectaţi, ceea ce a determinat autotrităţile chineze să transmită recomandări ferme cetăţenilor să poarte măşti în locurile publice.

„Când călătoreşti cu mai multe mijloace de transport în comun, precum metrou, autobuze, avioane, ar trebui să poţi mască tot timpul şi, totodată, să minimizezi contactul mâinilor cu zonele publice şi să eviţi să îţi atingi faţa înainte să te cureţi pe mâini”, este concluzia autorilor studiului.

La momentul la care autorii studiului au ajuns la aceste concluzii, la jumătatea lunii februarie, pasagerul A infectase deja cel puţin 13 persoane.

Unul dintre epidemiologii de top din China, academicianul Zhong Nanshan, a afirmat recent că virusul SARS-CoV-2, care provoacă boala COVID-19, se va răspândi în întreaga lume în următoarele luni, „cel puţin până în iunie”.

Foto: Hu Shixiong preluat de descopera.ro

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.