blog-logo

Primăria Brașov a emis autorizație de construire pentru Sala Polivalentă

Primăria Brașov a emis autorizație de construire pentru Sala Polivalentă

Primarul George Scripcaru a semnat astăzi autorizația de construire nr 189, necesară executării lucrărilor pentru „Complex multifuncțional – sală polivalentă Brașov, cu dotări aferente, amenajări exterioare, accese și organizare de șantier“.

„Am obținut și ultimul aviz, de la Mediu vineri, și în conformitate cu toate aceste avize am emis autorizația de construire. După cum știți, se lucrează la proiectul tehnic și autorizația era un pas necesar pentru continuarea proiectului. În următoarea perioadă proiectanții vor veni la Brașov, vor completa documentația cu componenta de detalii de execuție, și după ce vom completa această etapă vom lansa licitația pentru execuția propriu-zisă a acestui obiectiv“, a declarat primarul George Scripcaru.

În noiembrie 2019, Biroul de arhitectură Dico&Țigănaș (câștigătorul licitației pentru realizarea Studiului de Fezabilitate și a Proiectului tehnic) a prezentat Consiliului Local Brașov studiul de fezabilitate, în cadrul ședinței prin care au fost aprobate documentația și indicatorii tehnico – economici aferenţi obiectivului de investiții.

Contractul pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic a fost semnat cu firma de arhitectură pe 25 aprilie 2019, suma adjudecată fiind de 3,86 milioane lei, inclusiv TVA.

Conceptul pornește de la un spațiu multifuncțional care include nu numai construcția efectivă a Polivalentei, ci și o întreagă amenajare cu zone verzi, zone de promenadă, zone de recreere și de odihnă, amfiteatru în aer liber, locuri de joacă pentru copii, piste de biciclete și role și facilități sportive puse la dispoziția publicului (terenuri de baschet, tenis, volei, fotbal în aer liber etc), care transformă întreaga suprafață de 148.210 mp într-un imens parc. Privită dinspre Șoseaua Cristianului, polivalenta se va afla în spatele acestui parc, iar arhitectura a fost gândită în așa fel încât să se înscrie în peisaj, urmărind curbele de nivel ale Dealului Șprenghi și armonizând peisajul natural cu cel construit, sala fiind ea însăși gândită ca o completare a reliefului natural.

Alte articole:   Fotbaliștii Coronei, deciși să facă totul pentru a se menține pe primul loc

Pentru a ilustra multifuncționalitatea conceptului, proiectantul a propus mai multe scenarii de utilizare a sălii împreună cu zona exterioară (eveniment sportiv, concert în aer liber, târg) și scenarii de utilizare a sălii la interior – competiții sportive (handbal, tenis, baschet, volei, judo, karate, box, wrestling, scrimă, arte marțiale etc), concerte, centru expozițional.
            În cazul unui eveniment sportiv de amploare, de exemplu, care utilizează la maximum spațiul exterior disponibil, scenariul include zonă pentru trambuline, tenis de masă, badminton, judo, karate, box și wrestling, o zonă de jocuri pentru copii cu traseu gonflabil, traseu pe frânghii și tobogane, un parc pentru copii, pistă de alergare, o zonă pentru activități cu bicicleta (la care se adaugă pista de biciclete), una pentru role și skating, o zonă de worshop-uri și una pentru yoga, precum și o zonă de echitație.           Activități suplimentare pot fi organizate în interiorul celor două săli, precum și pe cele patru terenuri de sport și cele cinci terenuri de tenis adiacente Toate acestea sunt completate de facilitățile de promenadă, restaurante și zone de petrecere a timpului liber.
            Proiectantul propune realizarea unei săli polivalente pe amplasamentul fostului Stadion Municipal din municipiul Brașov, cu o capacitate de 10.059 de locuri, în condițiile unei utilizări flexibile, destinatăcompetițiilor sportive, concertelor, conferințelor, congreselor activităților culturale, în concordanță cu normele în domeniu care să permită omologarea sălii la standarde naționale și internaționale și care să asigure organizarea unei mari varietăți de competiții sportive, concerte și alte activități. Sala Polivalentă include și o sală de antrenament, care este de asemenea dotată cu tribune pentru public, cu o capacitate de 1.152 locuri, rezultând un număr total de 11.211 locuri.

Alte articole:   Dacă învinge Corona, SR Brașov ajunge lider în Liga a 3-a, Seria a 5-a

Clădirea va fi de formă eliptică, având inclusă în zona din spate sala „de antrenament“, care face corp comun cu clădirea principală și modifică liniile curbe ale fațadei posterioare. Imaginea finală seamănă cu cea a unei nave din filmele SF, cu „motoarele“ în sala de antrenament. Ca regim de înălțime, clădirea va avea subsol, parter, mezanin și etaj. Subsolul va fi utilizat în special ca spațiu administrativ și tehnic, va include parcarea subterană, vestiare și va permite și circulația publicului și al personalului sau sportivilor/artiștilor, având inclusiv acces VIP. Tot la subsol va fi amenajat și un adăpost de protecție civilă. La parter sunt incluse majoritatea fluxurilor de circulație pentru public, spațiile comerciale, grupurile sanitare și o zonă pentru bar. Mezaninul include circulația publicului, săli de conferințe, grupuri sanitare, bar, bucătărie, spații tehnice, spații de depozitare și logii. Etajul cuprinde de asemenea o zonă VIP un bar-restaurant, un bar, spațiul pentru presă, o terasă și un spațiu verde necirculabil, cabinetul de prim-ajutor, o zonă de bucătărie, spații de depozitare, grupuri sanitare și, desigur, zonele de circulație pentru public. Atât mezaninul, cât și etajul includ terase în jurul clădirii, „exterioare“, gândite ca spații de socializare sau relaxare, care să permită contactul cu exteriorul, dar să asigure umbră sau protecție în cazul precipitațiilor.

Alte articole:   Întreruperi de curent în două localități din județul Brașov

Parcările pentru public au fost gândite ca Park&Ride, în apropierea terminalului RATBV. Astfel, spațiul din jurul Sălii Polivalente va avantaja pietonii și bicicliștii, care vor fi astfel în mai mare siguranță, și va accentua ideea de parc, cu vegetație abundentă. Soluția prezintă și avantajul utilizării parcării pentru public și în alte situații decât cele ale evenimentelor din Sala Polivalentă.

În încălzirea și ventilarea sălii, precum și pentru asigurarea unei părți din energia electrică, proiectanții au luat în calcul instalații fotovoltaice și sisteme cu recuperare de căldură, precum și alte soluții prietenoase cu mediul, care au ca scop reducerea consumurilor și implicit a costurilor de întreținere. Clădirea va integra un sistem automatizat de management (BMS), care va monitoriza și optimiza permanent funcționarea instalațiilor.

Detalii despre proiect https://www.brasovcity.ro/stiri-wp/wp-content/uploads/2019/11/Sala-Polivalenta-Brasov_PREZENTARE.pdf

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.