blog-logo

Două trasee de ciclism și trafic pietonal în Brașov, realizate cu bani europeni

Două trasee de ciclism și trafic pietonal în Brașov, realizate cu bani europeni

Primăria Brașov și ADR Centru au semnat ieri contractul de finanțare pentru două proiecte care vizează realizarea infrastructurii integrate pentru trafic pietonal și ciclism cu facilități complementare epntru două trasee din munipicpul reședință de județ.

Valoarea totală a celor două proiecte este de 11.966.045.28 de lei. După semnarea contractului, fucnţionarii Primăriei urmează să întocmească caietele de sarcini şi să publice anunţul de licitaţie pentru executarea lucrărilor în sistemul electronic de achiziţii publice.

Primul traseu

Execuția lucrărilor de construcții aferente investiției propuse presupune amenajarea unei infrastructuri integrate pentru ciclism și trafic pietonal pe următorul traseu, cu o lungime de 6 km, respectiv reabilitarea a 1.135 mp de trotuare: Terminal Poienelor – Str. Poienelor- Calea București – Bd. Saturn – Str. Minerva – Str. Zizinului – Str. Crinului – Str. Micșunelelor – Str. Lămâiței – Str. Brândușelor – Bd. Al. Vlahuță – Str. Hărmanului – Bd. Gării – Bd. Victoriei – Str. M. Kogălniceanu.

Amenajarea pistei de biciclete se va efectua pe partea carosabilă, delimitată față de traficul rutier prin marcaj longitudinal și profile prefabricate din cauciuc, peste care pot trece, la nevoie, mașinile de intervenție și salvare, fără a fi afectate. În zonele unde dimensiunea străzilor nu permite crearea de traseu dedicat bicicletelor, traficul se va desfășura în comun cu autovehiculele, pe partea carosabilă, unde se vor amenaja marcaje transversale vizibile, la distanță de maximum 25 m, dublate de indicatoare rutiere. De-a lungul străzilor Minerva și Crinului, zona de pe partea dreaptă, în sensul de mers către str. Hărmanului / Gara Brașov, oferă spațiu suficient pentru pista de biciclete, care se va realiza ca un sistem rutier nou.

Valoare totală proiect: 8.137.245,34 LEI, Valoare totală eligibilă: 7.127.377,90 LEI, din care finanţare nerambursabilă 98%: 6.984.830,34 lei, cofinanţare 2%: 142.547,56 lei. Valoare cheltuieli totale neeligibile: 1.009.867,44 lei

Traseul al 2-lea

Prin acest al doilea proiect, edilii doresc construcția unui traseu pentru trafic pietonal și ciclism cu o lungime de 4,0 km. Ruta va permite bicicliștilor și pietonilor să se deplaseze între zona de agrement „La Iepure“ și terminalul Poienelor, de unde se leagă de Traseul 1 de biciclete, în condiții de siguranță rutieră și o expunere scăzută la factorii poluanți (noxe, fonici), astfel încât o parte din cei care folosesc mijloace de transport motorizate vor alege să se deplaseze cu bicicleta sau pe jos, generând o scădere considerabilă a emisiilor de CO2.

Alte articole:   ANAR: Restricții în alimentarea cu apă în aproape 700 de localități, din cauza secetei 

Este vorba despre amenajarea pistelor de biciclete pe carosabil, adiacent trotuarelor, cu o lățime de 1,00 m, pe fiecare sens de circulație, separate de traficul rutier prin marcaje rutiere și redimensionarea benzilor de circulație la 3m lățime. În zonele unde dimensiunea străzilor nu permite crearea de traseu dedicat bicicletelor, traficul se va desfășura în comun cu autovehiculele, pe partea carosabila, unde se vor amenaja marcaje transversale vizibile, la distanță de max 25 m, dublate de indicatoare rutiere care informează participanții la trafic despre existența traseului de biciclete pe partea carosabilă;

Pe lungimea traseului se vor reabilita trotuarele pe o suprafață de 8.015 mp, în zonele afectate de fisuri, tasări, văluriri, prin frezarea stratului de uzură și așternerea unei suprafețe noi de uzură, care să ofere confort și siguranță în deplasare a pietonilor.

Alte articole:   Festivalul Cepei Roșii, la Mândra. Vlăduța Lupău și Mihai Teacă, invitați speciali 

Traseul vizat este Valea Cetăţii – Parc Răcădău – Tâmpei – Vasile Alecsandri – Carpaţilor – Poienelor-Terminal str. Poienelor.

Punctele de bike sharing se vor amenaja în zona străzii Molidului, lângă parcarea/terminalul RAT Brașov, pe Bulevardul Valea Cetății, în zona parcului Răcădău, pe strada Carpaților, în Zona Parcului Industrial Metrom.

Infrastructura integrată va conține și un sistem inteligent pentru bike sharing.

Sistemul include: Stații automate de închiriere și predare a bicicletelor conectate la rețeaua electrică existentă, terminale de închiriere a bicicletelor la care să aibă acces atât locuitorii Brașovului, cât și cei care vizitează orașul, prin utilizarea unor aplicații specializate.

Bicicletele (150 buc) vor avea o identitate vizuală specifică Brașovului și vor include elemente anti-furt și anti-vandalism. Design-ul bicicletelor va urmări ușurința în utilizare și asigurarea accesibilității pentru toate categoriile de utilizatori. Bicicletele vor dispune de sisteme de semnalizare adecvate pentru asigurarea siguranței utilizatorului.

Alte articole:   Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată în județul Brașov, până la sfârşitul săptămânii 

Pe strada Molidului și pe strada Vasile Alecsandri amenajarea implică realizarea de marcaje rutiere pe carosabil, din 25 in 25 de metri, pentru a semnaliza participanților la trafic faptul că acest traseu este frecventat de utilizatorii de biciclete. Soluția a fost impusă de faptul ca lățimea mică a carosabilului nu permite amenajarea pistei de biciclete separat de circulația auto.

Valoare totală proiect: 3,828,799.94 LEI Valoare totală eligibilă: 3.388.697,53 LEI, din care finanţare nerambursabilă 98%: 3.320.923,58  lei, cofinanţare 2%: 67.773,95 lei. Valoare cheltuieli totale neeligibile: 440.102,41 LEI.

Ambele proiecte au ca scop creşterea numărului de biciclişti și a numărului de pietoni cu 16,38%, precum și reducerea utilizării transportului privat cu autoturisme în zonele respective., ceea ce va duce la reducerea emisiilor de CO2.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.