blog-logo

Magistratul brașovean Gabriela Scutea, noul Procuror general al României

Magistratul brașovean Gabriela Scutea, noul Procuror general al României

Gabriela Scutea, fost procuror la Parchetul Curții de Apel Brașov, a fost numită în funcția de Procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru numirea în funcţia de Procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a procuroarei Gabrielei Scutea, pentru o perioadă de trei ani, anunţă Administraţia Prezidenţială.

La 14 februarie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a anunţat că i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis avizele date pentru propunerile de numire la şefia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Alte articole:   Persoanele care călătoresc în Europa pot folosi cardul european de sănătate și pentru minori

Cine este Gabriela Scutea

Procuroarea Gabriela Scutea s-a născut la 31 iulie 1973.

A absolvit Facultatea de Ştiinţe Juridice în cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu (1995) şi un master la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti (2008). În 2012 a absolvit un program postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională continuă, „Colegiul Naţional de Informaţii”, în cadrul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” din Bucureşti. A fost cadru didactic asociat la Universitatea „Transilvania” – Braşov, Facultatea de Drept şi Sociologie, disciplina Drept procesual penal (2003-2004), potrivit CV-ului publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei, http://www.just.ro/.

În perioada 1995-2006 a fost procuror în teritoriu, fiind, pe rând:

  • procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Rupea (nov. 1995-dec. 1997);
  • procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov (dec. 1997- iun. 1998);
  • procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov (iul. 1998-nov. 1999);
  • prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov (nov. 1999-mai 2002);
  • prim-procuror adjunct delegat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov (iun. 2002-aug. 2003);
  • prim-procuror delegat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov (aug. 2003-sept. 2004);
  • procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov (oct. 2004-oct. 2005);
  • procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov (oct. 2005-nov. 2006), mai arată sursa citată.
Alte articole:   Ministerul Sănătății vrea să schimbe condițiile pentru candidații la șefia spitalelor, ambulanței și direcțiilor de sănătate publică

Din noiembrie 2006 până în mai 2013, a fost adjunct al Procurorului General (PÎCCJ), fiind responsabilă cu activitatea Secţiei judiciare, activitatea de resurse umane şi documentare; ordonator principal de credite (delegat) şi responsabilă cu implementarea programelor cu finanţare externă şi audit.

Din mai până în august 2013, a fost consilier al Procurorului General la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

A ocupat, de asemenea, poziţia de Înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiţionalităţilor stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar şi lupta anticorupţie (sept. 2013-ian. 2016), se mai arată pe site-ul just.ro.

Alte articole:   Trei tineri, consumatori de substanțe interzise, prinși în trafic în județul Brașov

În ianuarie 2016, a fost numită secretar de stat în cadrul Ministerului Justiţiei.

Foto: presalert.ro

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.