Tradiții brașovene: Roaina, la Cristian

Tradiții brașovene: Roaina, la Cristian

Primăria și Consiliul Local Cristian şi Centrul Cultural „Reduta” Braşov, prin Serviciul Cultură Tradiţională din cadrul Centrului Cuutral Reduta, vă invită duminică, 23 februarie 2020, începând cu ora 12:00, în localitatea Cristian, la obiceiul tradițional Roaina.

Anul 2012 a însemnat pentru locuitorii din localitatea Cristian reînvierea unui obicei dedicat renaşterii naturii. După 20 de ani în care nu a mai fost pus în practică, în urma plecării în număr mare a saşilor în Germania, Roaina – un obicei care îşi are rădăcini adânci în viaţa comunităţii săseşti – a fost reconstituit şi transmis „in vivo” noilor generaţii din Cristian. O cercetare preliminară a fost realizată de specialiştii Serviciului Cultură Tradițională din cadrul Centrului Cultural „Reduta” Braşov.

„Roaina este un obicei ai cărui actanţi sunt copiii cu vârste cuprinse între între 12 şi 14 ani, al căror rol era să tragă pe străzile satului o roată – roaina – pe care erau aşezate două păpuşi din paie, femeie şi bărbat. Alaiul copiilor era unul foarte zgomotos datorită talăngilor şi clopoţeilor al căror sunet speria întunericul şi spiritele rele”, ne-a declarat șeful Serviciului Cultură Tradițională, prof. Adrian Văluşescu .

Sensul sărbătorii este dat de încercarea oamenilor de a alunga toate relele care se îngemănează cu întunericul şi frigul şi a ajuta lumina să răzbească.

Alte articole:   Anunț important din partea reprezentanților RATBV

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.