blog-logo

FOTO Un bucătar din Brașov, bronz la Olimpiada Mondială de Gastronomie de la Stuttgart!

FOTO Un bucătar din Brașov, bronz la Olimpiada Mondială de Gastronomie de la Stuttgart!

Victorie și în plan gastronomic pentru brașoveni, nu doar în sport. Chef excutiv Vsile Spînu, de la Centrul de evenimente Lux Divina, a obținut medalia de bronz la Olimpiada Mondială de Gastronomie de la Stuttgart, Germania.

Tot bronz a obținut și Gigel Ciutacu, executive chef la Ramada Sibiu. Despre activitatea lui spune că „Reuşita mea o măsor în farfuriile goale”.

Vasile Spînu mărturisește că pasiunea pentru gătit o are de la mama, care lucra ca bucătăreasă la o cantină. Deși își dorea să lucreze în construcții, până la urmă a ajuns tot în bucătătire.

„Am avut acces la acest domeniu de mic și spre deosebire de frații mei (5 băieți și o fată), eu preferam să o ajut pe mama la tăiat legume în loc să ies afară la joacă. M-am apucat serios de gătit la 13 ani,  înainte de a avea buletin. Devenisem expert la sarmale, pe care doar eu le găteam în familie de sărbători. Provin dintr-o pereche de gemeni, dar pasiunea pentru gătit o am doar eu, fratele meu este șofer”, ne mărturisește Vasile Spînu.

A plecat din Măcin (Tulcea), pentru că și-a dorit tot timpul să învețe mai mult. Din Deltă a ajuns în inima Ardealului, la Cluj.

„Am lucrat la un hotel de 4 stele și o sală de evenimente. Am participat la multe competiții culinare – bufete reci, stil de gătire,  trenduri, oamenii au văzut ce pot și cererile s-au condimentat din ce în ce mai intens. Așa am plecat în București, unde am preluat un salon mare de evenimente. Mi-am pus amprena pe tot meniul și acest lucru s-a resimțit atât la nivel de gust și imagine, cât și la creșterea vânzărilor. Din ianuarie 2018 m-am mutat cu soția la Brașov și am preluat bucătăria complexului Lux Divina”, afirmă Vasile Spînu.

A participat la multe competiții de profil, în Coreea de Sud, Turcia, Ucraina, Bosnia-Herțegovina…

Alte articole:   Se închide o rampă de deşeuri din Braşov

„Am câștigat multe premii și-n țară, nu le mai contorizez. Particip aproape la toate competițiile organizate în cadrul asociației  A.C.E.E.A. pentru a lua pulsul domeniului culinary, pentru a vedea trendurile, noutățile, pentru a descoperi noi furnizori și tehnici de gătit. În prezent sunt implicat într-un proiect pilot – Culinariada. Am făcut voluntariat în trei licee mari de profil – I.L. Caragiale din București, Râșnov și Sfântu Gheorghe,  am promovat produse locale – cașcavalul, cărnurile produse în zonă pentru gustul ce-l oferă preparatului final și ca un exemplu că poți găti cu ce ai acasă – pentru ca tinerii să nu se axeze doar pe bucătăria moleculară pentru a deveni un chef apreciat. Am vrut să arăt de ce produsele culinare sunt tratate la rang de artă.  Se poate face un  bufet rece festiv cu produse românești și poți ridica și bucătăria  românească la rang de artă, fără coloranți și premixuri, doar folosind asocieri corecte și produse naturale”, spune bucătarul șef de la Lux Divina.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.