blog-logo

Sfântul Valentin, patronul îndrăgostiților

Sfântul Valentin, patronul îndrăgostiților

Ziua Sfântului Valentin sau Ziua Îndrăgostiţilor este sărbătorită de ani buni şi în România. Sărbătoarea este asociată cu numele episcopului italian Valentin din Terni, celebrat în Biserica Romano-Catolică la data de 14 februarie al fiecărui an.

Originea acestei sărbători a îndrăgostiţilor nu este nici astăzi clară, existând doar legendele care înconjoară cu mister această zi şi care îl au în centrul lor pe Sfântul Valentin.

Epoca contemporană, numără, în total 11 Sfinți Valentin. Până la momentul creării sărbătorii, existaseră, totuși, doar trei Sfinți Valentin.

Există mai multe versiuni ale acestei istorioare, care îmbinate au născut o legendă legenda Sfântului Valentin.

Una dintre legende spune că Valentin a fost preot în Roma, în secolele II-III. Acesta, în timpul împăratului Claudius al II-lea (268-270), ar fi ajutat tinerii, creştini sau păgâni, să se căsătorească. Împăratul roman era convins că bărbaţii ar fi soldaţi mult mai buni, dacă nu ar fi avut logodnice sau soţii, de aceea a interzis căsătoriile. Tânărul preot, dimpotrivă, susţinea că mariajul este parte din planul lui Dumnezeu şi unul dintre scopurile acestei vieţi. Astfel, a continuat să îi căsătorească pe tineri în secret, în numele iubirii. În momentul în care secretul său a ajuns la urechile împăratului, acesta a fost închis şi condamnat la moarte, fapt care s-a petrecut la 14 februarie 269.

Alte articole:   Ministerul Educației vrea să realizeze o hartă a şcolilor dezavantajate din România

Aceeaşi legendă spune că Valentin, în timp ce se afla la închisoare, s-a îndrăgostit de fiica paznicului. Înainte de a muri, Valentin i-ar fi trimis acesteia o scrisoare, pe care a semnat-o ”De la al tău Valentin”. De aici a rămas obiceiul de a trimite în această zi mesaje de dragoste.  

Lupercalia, o sărbătoare păgână a celibatarilor

Pe de altă parte, alte legende susţin faptul că această zi este sărbătorită la începutul lunii februarie, deoarece în această perioadă avea loc sărbătoarea romană Lupercalia. Evenimentul se desfăşura în jurul datei de 15 februarie şi cinstea fertilitatea, pe Faunus, zeul roman al agriculturii, dar şi pe Romulus şi Remus, fondatorii Romei.

Lupercalia, marea sărbătoare a lumii antice, reprezintă „strămoşul” zilei îndrăgostiţilor de astăzi. Această sărbătoare ajuta la purificare şi fertilitate şi implica ritualuri păgâne.

Barbați și îndeosebi juni, jumătate îmbracați cu pieile de animale sacrificate, jumătate goi, și unși cu unsori, și îmbătați, mergeau în procesiune, și aveau dreptul ca să necăjească femeile fără a putea fi pedepsiți.

Femeile, însă nu se temeau la atingerea blănii, din contră credeau ca vor fi mai fertile în anul ce urma. Mai târziu, în aceeași zi, toate tinerele fete din oraș își scriau numele pe bilețele introduse într-o urnă. Iar flăcăii singuri alegeau, fiecare, numele fetei cu care va forma un cuplu în acel an. Totuși, soarta făcea ca cele mai multe dintre aceste unirii, organizate și haotice deopotrivă, să se încheie cu o căsătorie.

Alte articole:   Un medic propune celor care nu cred în existența COVID sau minimizează gravitatea infecției să-și asume și consecințele

Lupercalia a supraviețuit doar pentru o scurtă vreme creștinării Imperiului Roman. În anul 496 a fost interzisă de Papa Gelasius I.

Sfântul Valentin, executat pe 14 februarie anul 269

Abia la sfârşitul secolului al V-lea, în Papa Gelasius I a decis ca ziua de 14 februarie, când a fost executat Valentin, să-i poarte numele şi să fie dedicată martiriului său. Sfântul Valentin, oficial cunoscut ca Sfântul Valentin al Romei, a existat ca persoană, fiind comemorat la 14 februarie, în calendarul romano-catolic. Martirul a fost înmormântat într-un cimitir de pe Via Flaminia, în zona de nord a Romei, fiind ridicată, atunci, şi o biserică, potrivit History.com, citată de Agerpres.

Deşi spun poveşti diferite, toate legendele care au circulat îl descriu pe Valentin ca pe o figură eroică, devenind în Evul Mediu unul dintre cei mai populari sfinţi în zona anglo-saxonă. Totodată, în aceeaşi perioadă, se credea că ziua de 14 februarie este ziua în care un nou anotimp îşi face simţită prezenţa, natura revenind la viaţă, începând sezonul în care păsările îşi căutau perechea. Această credinţă s-a suprapus peste Ziua Sfântului Valentin, care a devenit ”sfântul patron al îndrăgostiţilor”.

Alte articole:   Rafila: Vaccinul anti-COVID rezistă doar 17 zile. Nu poate fi făcut la medicul de familie, va fi nevoie de centre speciale

Ziua Îndrăgostiţilor, menționată de către un poet

Se crede că Geoffrey Chaucer este „vinovat” de sărbătorirea Zilei Îndrăgostiţilor în întreaga lume, atunci când şi-a luat libertatea de a scrie un poem, în ”Parliament of Foules” despre această zi, în 1375. Poemul se referă la data de 14 Februarie ca fiind ziua în care păsările şi oamenii se reunesc pentru a-şi găsi perechea, însă celebrări ale acestei sărbători a dragostei nu au fost consemnate niciunde.

Nu se cunoaşte cum a evoluat obiceiul în timp, dar tradiţia modernă a apărut în special în Statele Unite, când americanii au început trimiterea de ”valentine” scrise de mână pe la începutul anului 1700.

Românii au început să sărbătorească Ziua îndrăgostiţilor după 1990, fiind atraşi de dinamica cu care se celebra în Occident această zi. În folclorul românesc există ziua de 24 februarie, când se sărbătoreşte Dragobetele, zeul tinereţii în Panteonul autohton, patron al dragostei şi al bunei dispoziţii.

Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Valentin la data de 30 iulie, iar cea Romano-Catolică în 14 februarie.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.