VIDEO Au devenit funcționale hărțile digitale unde sunt amplasate clopotele pentru colectarea selectivă a gunoiului

VIDEO Au devenit funcționale hărțile digitale unde sunt amplasate clopotele pentru colectarea selectivă a gunoiului

Pentru a asigura un acces mai facil brasovenilor care locuiesc la bloc spre zonele de colectare a deșeurilor reciclabile, Primaria Brasov si cei doi operatori de salubrizare au lansat hartile electronice cu amplasarea ecoinsulelor din muncipiul Brasov.

Aceste pot fi consultate atât pe portalul Municipalității, cât și pe site-urile celor doi operatori. Totodată, zilele acestea a fost lansată o campanie de informare, astfel încât brașovenii să știe modul în care se colectează deșeurile reciclabile, zilele în care se ridică acestea, atât la case, cât și de la ecoinsule, ce tipuri de deșeuri reciclabile se colectează etc.

În acest moment colectarea deșeurilor reciclabile de la blocuri se face prin intermediul a 114 ecoinsule, dotate cu recipienți de colectare pentru fiecare fracție reciclabilă și prin intermediul a două ecoinsule cu acces controlat (Răcădău și Scriitorilor). În săptămânile următoare vor fi amplasate alte 35 de ecoinsule cu recipienți tip clopot.

Locații colectare selectivă Comprest

Locații colectare selectivă Brai-Cata

În paralel, după aprobarea bugetului, în baza acordului-cadru semnat la sfârșitul anului trecut, Municipalitatea va achiziționa și monta aproximativ 30 de sisteme de colectare deșeuri reciclabile cu acces controlat (ca acelea din Răcădău și Scriitorilor).

„Le-am cerut celor doi operatori să stabilescă locații pentru aceste recipiente, să fie localizate toate pe harta interactivă, să avem o evidență clară a lor, iar Poliția Locală împreună cu operatorii și inspectorii Primăriei să le verifice permanent. De asemenea, le-am cerut să stabilească un grafic de colectare pe care să îl facă public, pe site-urile lor dar și prin alte mijloace, astfel încât cetățenii să știe clar acest lucru, iar colectarea să se facă pe tipuri diferite de deșeuri, nu la grămadă. Eco-insulele sunt amplasate astfel încât să deservească un număr optim de locuitori, iar eco-insulele cu acces restricționat ce vor fi achiziționate și instalate în această primăvară vor fi amplasate în apropierea școlilor, pentru că mizăm foarte mult și pe educație, pentru a avea un sistem de colectare bine pus la punct. De asemenea, le-am cerut să aibă o comunicare foarte bună cu cetățenii,pornind de la inscripționarea recipientelor de colectare – nu numai cele de colectare selectivă – cu numele operatorului și datele sale de contact, atfel încât fiecare cetățean să știe unde să apeleze dacă apar probleme și cine se ocupă de zona respectivă. Este o primă etapă, vom vedea impactul și care sunt măsurile pe care trebuie să le luăm în continuare, astfel încât să nu mai avem o situație bună pe hârtie, care să nu fie așa de bună în practică. Voi propune și Consiliului Local modificarea regulamentului de salubrizare, astfel încât să existe reguli mai stricte și sancțiuni, atât pentru cetățeni, cât și pentru operatorii care nu respectă aceste reguli“, a declarat primarul George Scripcaru.

Situatia contractarii serviciului de salubrizare:
PERSOANE FIZICE:

S.C. BRAI-CATA S.R.L.

  • Abonati Casnici: 15.062 pers.
  • Asociatii Locatari: 73.190 pers.

TOTAL: 88.252 pers.

S.C. COMPREST S.A.

  • Abonati Casnici: 32.164 pers.
  • Asociatii Locatari: 58.360 pers.

TOTAL: 90.524 pers.

Total persoane fizice ce detin contract de colectare a deseurilor: 88.252 + 90.524 = 178.776 persoane, în contextul în care, conform datelor de la Institul Național de Statistică municipiul Brașov are 290.348 persoane. Diferența nu plătește…

Consecintele existentei unor persoane fizice si juridice care nu detin contract de ridicare a deseurilor conduc la depozitarea necontrolata a acestora atat prin abandonarea pe domeniul public cat si langa cosurile stradale.

La aceste aspecte se adauga si intarzieri la plata din partea utilizatorilor serviciului de salubrizare. Astfel, in conformitate cu datele furnizate de operatorii de salubritate se inregistreaza restante la plata serviciului de salubrizare in cuantum de: 2.779.091,55 lei.

  • S.C. BRAI-CATA S.R.L.: 1.256.872,92 lei
  • S.C. COMPREST S.A. : 1.522.218,63 lei

De la Poliția Locală

În 2019, aproape 600 de sancțiuni au fost aplicate pentru încălcări ale normativelor privind salubrizarea (HCL 149/2017 și OUG 195/2005), valoare amenzilor fiind de peste 460.000 lei. Sancțiunile au vizat printre altele, depozitări accidentale de deșeuri, circulare cu pneuri murdare, aprindere deșeuri și scotocire containere.

Poliția Locală Brașov a surprins și sancționat 212 persoane care scotoceau în pubele/containere/clopote. Dintre acestea, câteva zeci au fost găsite în timp ce scoteau materiale reciclabile din containerele speciale, motiv pentru care au fost sancționate și obligate să pună la loc produsele sustrase, care sunt în proprietatea operatorului de salubritate.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.