blog-logo

Piața „Semințe cu suflet” sau despre cum putem salva soiurile românești, la Biblioteca Județeană

Piața „Semințe cu suflet” sau despre cum putem salva soiurile românești, la Biblioteca Județeană

Mii de grădinari, membri ai asociației „Semințe cu suflet”, străbat țara, organizând piețe libere, unde oferă gratis semințe tuturor celor care doresc să cultive și să mănânce legume și fructe românești.

Biblioteca Judeţeană Braşov găzduieşte piaţa „Seminţe cu suflet” care constă în donaţii şi schimb de seminţe de flori şi legume tradiţionale, cu gustul cunoscut din copilărie, asigurate de această reţea de experţi pasionaţi de agronomie şi agricultură ecologică.

Evenimentul, susținut de NewsBv.ro, va avea loc sâmbătă, 15 februarie 2020, între orele 10.00-12.00, la sediul central (Bd. Eroilor nr. 33-35, Livada Poştei, holul de intrare de la parter şi de la etaj).

“Seminţe cu suflet” este un spaţiu al prieteniei, destinat asigurării existenţei şi distribuirii gratuite a seminţelor reproductibile şi a plantelor curate şi sănătoase, prin care se păstrează şi soiurile româneşti de fructe şi legume.

„Prin aceasta căutăm să promovăm și să păstrăm semințele vechi românești, cât încă le mai avem, soiuri cu gustul nostru vechi”, a explicat președintele asociației, Rodica Meiroșu, pentru Agerpres.

Acesta este un proiect al unor voluntari decişi să păstreze şi să perpetueze soiurile româneşti de fructe şi legume.

Alte articole:   Un nou cutremur în Vrancea. Seism și în zona Făgăraș-Câmpulung

Iniţiatorul şi sufletul acestui grup este doamna Rodica Meiroşu, o buzoiancă pasionată de grădinărit, care îşi împărtăşea interesul pentru seminţe şi soiuri româneşti pe o reţea de socializare. Aşa a cunoscut şi a intrat în legătură cu oameni la fel de interesaţi de domeniu, cu care a colaborat şi a făcut schimb de seminţe. Membrii acestui grup au reuşit să organizeze chiar şi două festivaluri: Festivalul internaţional al tomatelor în parteneriat cu Staţiunea de cercetare-dezvoltare legumicolă Buzău şi Festivalul Biodiversităţii la Facultatea de Agronomie Bucureşti.

În timp grupul celor pasionaţi s-a mărit şi din 2016 a început să organizeze pieţe gratuite în ţară, în care oferă seminţe voluntar. Practic, producătorii şi experţii agronomi din această reţea oferă donaţii şi schimb de seminţe tuturor celor interesaţi de plante tradiţionale sănătoase, cu singura condiţie să le cultive fără să le trateze chimic şi să dea mai departe din seminţele primite, contribuind la răspândirea culturii lor.

Alte articole:   Polițiștii brașoveni au dat amenzi de peste 16.000 lei, în doar două ore

Comunitatea „Seminţe cu suflet” se adresează agricultorilor şi fermierilor, agronomilor şi absolvenţilor învăţământului de profil agricol (liceal şi superior), grădinarilor etc. Proiectul susţine agricultura ecologică, durabilă şi sustenabilă.

Organizată după acelaşi model ca până acum, piaţa „Seminţe cu suflet” permite celor care doresc să cultive legume sau fructe din soiuri vechi să primească gratuit seminţe, material săditor, în limita stocului disponibil.

„Subliniem că în cadrul pieţei „Seminţe cu suflet” nu se pot cumpăra seminţele, iar seminţele disponibile sunt limitate, astfel încât ele se distribuie în aşa fel încât soiurile vechi să poată ajunge la un număr cât mai mare de persoane. Evenimentul se încheie în momentul în care se epuizează seminţele, astfel încât este recomandat să fiţi prezenţi la ora deschiderii”, percizează organizatorii.

News.Bv este partener media al acestui eveniment.

Alte articole:   IPJ Brașov: 32 posturi scoase la concurs prin încadrare directă, din sursă externă

Accesul este liber.

Chef Radu Zărnescu a arătat rolul gastronomiei tradiţionale şi, totodată, importanţa consumării unor produse naturale, făcute din ingrediente corecte, cum erau odinioară.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate