blog-logo

27 ianuarie, Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

27 ianuarie, Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Ziua de 27 ianuarie marchează eliberarea lagărelor de concentrare naziste, Auschwitz-Birkenau, cel mai temut loc de exterminare în masă, din istoria umanităţii şi sfârşitul Holocaustului în care 6 milioane de evrei au fost ucişi de către regimul nazist, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Alegerea datei de comemorare a Holocaustului este legată de eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau din Polonia de către trupele sovietice, în după-amiază zilei de 27 ianuarie 1945.

Comemorare a fost decisă prin Rezoluţia Adunării Generale a Naţiunilor Unite, numărul 6 din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a şedinţă plenară. La 24 ianuarie 2005, în cadrul unei şedinţe speciale, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste şi sfârşitul Holocaustului care a avut ca rezultat uciderea a 6 milioane de evrei europeni şi a milioane de persoane de alte naţionalităţi de către regimul nazist german.

Holocaustului se adaugă şi peste cinci milioane de alte victime ale atrocităţilor naziste: circa trei milioane de polonezi, o jumătate de milion de sinti şi roma, mai mult de 15 mii de homosexuali, persoanele cu handicap şi adepţii au sectei „Martorii lui Iehova”, toţi etichetaţi drept „duşmani ai statului german”. Au fost ucişi în total 1,5 milioane de copii.

Alte articole:   Adidași bărbați: de ce trebuie să ții cont atunci când îi alegi

Cunoscut drept cel mai mare lagăr de exterminare nazist, Auschwitz a devenit locul emblematic de implementare a soluţiei finale, un element major în punerea în practică a Holocaustului; se estimează că cel puţin 1,1 milioane de persoane au fost omorâte acolo, din care peste 90% au fost evrei.

Să ne amintim!

Este și îndemnul unei rugăciuni evreieşti, pentru ca tragedia Holocaustului să nu se mai repete niciodată şi umanitatea să nu uite ce înseamnă umanitatea.

Nu este cunoscut numărul exact al evreilor ucişi în Holocaust, „soluţia finală a problemei evreieşti” cum a fost numit programul de exterminare plănuit şi executat de regimul naţional-socialist din Germania condus de Adolf Hitler.

În 1933, numărul evreilor din Europa se ridica la peste nouă milioane. Cei mai mulţi dintre aceştia trăiau în ţările care au fost ocupate sau care au intrat sub influenţa Germaniei naziste în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, astfel că până în 1945 naziştii şi colaboratorii lor au ucis cam două treimi dintre evrei ca parte a Soluţiei Finale elaborată de Germania, de eliminare fizică a evreilor europeni.

Alte articole:   5 elemente de bază de luat în considerare înainte de a înființa o afacere de comerț electronic

Între 1941 şi 1944, autorităţile naziste au deportat milioane de evrei atât din Germania, cât şi din teritoriile ocupate şi din alte ţări ale Axei în ghetouri şi lagăre de exterminare, unde au fost ucişi în locuri special amenajate (camerele de gazare).

Spre finalul războiului, gărzile SS au început să îi mute pe deţinuţi cu trenul sau pe jos, în marşuri obligatorii, numite “marşurile morţii”, în încercarea de a împiedica forţele Aliaţilor să îi elibereze. Pe măsură ce aceştia înaintau prin Europa, au reuşit să elibereze o serie de lagăre şi prizonieri pe care îi întâlneau pe drum în aceste marşuri forţate.

Alte articole:   234 - numărul de voturi de care are nevoie Cioloș ca să aibă Guvern

După 1948, aproape 750.000 de supravieţuitori au emigrat în Israel, iar alţii în SUA. Crimele comise în timpul Holocaustului au decimat majoritatea comunităţilor evreieşti din Europa şi au eliminat în întregime sute de comunităţi din Europa de Est.

În prezent, la 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz-Birkenau, şapte state comemorează Holocaustul: Austria, Germania, Marea Britanie, Israel, Italia, România şi Statele Unite. Adică 3.6 % din totalul membrilor ONU. Rusia, succesor legal al fostei URSS şi membru permanent al Consiliului de Securitate, nu comemorează Holocaustul. Nici China sau Franţa, de asemenea membri permanenţi ai Consiliului de Securitate.

În Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului se aduc aduc omagii, se aprind lumânări şi au loc marşuri ale durerii în memoria victimelor Holocaustului.

Sunt gesturi simbolice, cărora li se adaugă Memorialele Holocaustului “Yad Vashem” din Israel, Memorialul Holocaustului din SUA, Memorialul Holocaustului din Berlin sau alte zeci de astfel de instituţii din marile oraşe ale Europei, Statelor Unite ale Americii, Asiei sau din Israel, care ţin vie amintirea victimelor genocidului.

Foto: bbc.co.uk

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.