VIDEO Peste 7 milioane de euro, investiții pentru Spitalul din Zărnești

VIDEO Peste 7 milioane de euro, investiții pentru Spitalul din Zărnești

Spitalul din Zărnești are un manager nou, oficial, începând de ieri, dr. Xenia Pucheanu, care a deținut interimar această funcție. În cifre, Spitalul „Dr. Caius Tiberiu Spârchez” are o capacitate de 130 de paturi pentru spitalizare continuă și 5 paturi pentru spitalizare de zi. 18 medici, 60 asistente medicale, 9.000 de pacienți şi 3.600 de internări anul trecut.

Primarul Zărneștiului, Lucian Igrișan, a prezentat cele trei proiecte cu finanțare nerambursabilă în proporție de 90%, pentru spitalul orășțenesc.

Primul a vizat achiziționarea de aparatură nouă, în valoare totală de 1.698.884,46 lei, din care 1.528.996,01 lei, fonduri nerambursabile.

„Majoritatea aparatelor a fost pusă în funcțiune de la începututul anului, și sper că încrederea pacienților să crească și mai mult. La această oră sunt deserviți pacienți din Râșnov, Zărnesti, Poiana Mărului, Bran, Moieciu, Fundata”, a menționat Igrișan.

Este vorba despre o masa de operatie nouă, cea veche fiind de cand s-a deschis spitalul în 1986, un aparat electrocardiograf pentru copii, EKG pentru adulți, pentru că exista unul mai vechi, care dădea erori, monitoare de funcții vitale, defibrilatoare pe toate etajele, histeroscop, colposcop, tacograf cu 2 sonde etc. Lista integrală o prezintă managerul spitalului în videoclipul de mai jos.

De asemenea, având în vedere pericolul infecțiilor nosocomiale, s-a făcut o stație centrală de sterilizare – autoclav, care cuprinde toate operațiunile de spălare, sterilizare etc., tot ce înseamnă pentru aparatură și instrumentar.

Alte articole:   ULTIMELE LOCURI disponibile la cursul de Contabilitate organizat de Profesional New Consult la Braşov

Ce resurse umane mai sunt necesare?

„Fiecare medic din spital are o specialitate de bază, dar are și alte competențe – peditrie, interne, neonatologie, geriatrie, pneumologie, chirurgie… Sunt specialități la care am avea nevoie de personal, un medic de interne, de încă un anestezist, de un medic de medicină de urgență. S-a angajat unul de la începutul anului şi mai avem un post pe care sperăm să îl ocupăm. Am scos posturile de medicină de urgență de trei ori la concurs și nu a venit niciun candidat. La asistente stăm bine cu statul de funcții pentru spital, dar ar mai fi necesare in policlinică, iar pentru infirmiere este iarasi o foarte mare problemă. În cursul acestui an, camera de gardă vrem să o transformam in compartiment de primiri urgenta si sper să se rezolve si cu ele într-o manieră pozitivă”, a precizat dr. Xenia Pucheanu.

Managerul spitalului spune că ar mai dori, pentru ortopedie să se cumpere în caest an un artroscop, pentru că, de când a venit un medic în iulie anul trecut, până la sfârșitul lunii decembrie, a avut 700 de prezentări în ambulatoriul de specialitate. Ar mai fi necesare mașini de spălat pentru spălătoria spitalului, „iar dacă aducem și un urolog în spital, aparatura de specialitate”.

Termoizolarea clădirii, o a doua prioritate

Alte articole:   Sibianul, urmărit în trafic de Poliție, din Brașov până în Sinaia, a fost arestat (Video)

Primarul Igrişan a prezentat un al doilea proiect, finanţat prin Programul Operațional Regional (POR), pentru creșterea eficienței energetice, proiect semnat în 1.11.2018, cu o valoarea de 22.022.124,82 de lei, din care 19.335.157, 87 de lei finanțare nerambursabilă. Termenul de execuție a lucrărilor este de 24 de luni.

„Încercăm să nu blocăm activitatea spitalului, mare parte din lucrări fiind la exteriorul clădirii. Avem în vedere reducerea cu 50% a cheltuielilor de energie primară și diminuarea energiei termice pentru încălzirea spațiilor cu aproximativ 70%”, a afirmat edilul.

Dotarea ambulatoriului va duce la scăderea numărului de pacienţi internaţi

Alt proiect pentru acest spital vizează dotarea ambulatoriului, cu fonduri europene, cu aparatură și mobilier, contract semnat în 27.09.2019, valoarea totală fiind de 10.168.535,72 de lei, dintre care 10.167.191,02 lei finanțare nerambursabilă.

Această investiție va duce, după dotarea ambulatoriului cu aparatură medicală complexă, la eficientizarea sistemului de sănătate din orașul Zărnești și la scăderea numărului de pacienți internați, dar și la diagnosticarea pacienților în stadiul incipent și tratarea cu succes a unor afecțiuni mai ușoare, prevenind agravarea lor.

Distribuie dacă îți place!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.