OMS avertizează că noul coronavirus din China s-ar putea răspândi la nivel mondial

OMS avertizează că noul coronavirus din China s-ar putea răspândi la nivel mondial

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că noul coronavirus din China s-ar putea răspândi la nivel mondial și a îndemnat spitalele din întreaga lume să se pregătească pentru acest scenariu, relatează site-ul agenției Reuters.

Primele cazuri au fost identificate în localitatea chineză Wuhan, însă la începutul săptămânii – o femeie din China a fost plasată în carantină în Thailanda, fiind primul caz detectat în afara Chinei.

Până acum, în orașul chinez au fost confirmate 41 de cazuri de pneumonie, ca urmare a infecției cu un nou coronavirus, iar unul dintre pacienți a decedat ca urmare a bolii.

Misterioasa pneumonie virală a fost detectată și la un pacient japonez care s-a aflat în sejur la începutul lunii ianuarie în oraşul chinez Wuhan, epicentrul acestei noi maladii, a anunţat joi Ministerul Sănătăţii din Japonia.

OMS precizează că, în cazul epidemiei necunoscute care a lovit cel puţin oraşul Wuhan din China, este posibil să fi existat transmisie umană „limitată”, însă îngrijorător este faptul că, totuși, organizația internațională se pregătește pentru posibilitatea răspândirii pe scară mai largă.

„Din informațiile pe care le avem este posibil să existe o transmisie limitată de la om la om, potențial în rândul familiilor, dar este foarte clar chiar acum că nu avem o transmisie susținută de la om la om. Suntem încă în primele zile, nu avem o imagine clinică clară”, a afirmat Maria Van Kerkhove, directorul interimar al unității de boli emergente din cadrul OMS.

La rândul lor, autorităţile sanitare chineze au declarat că în general, riscul de transmitere a virusului de la om la om nu este „exclus”, dar este considerat „scăzut”.

Alte articole:   Trei străzi din Brașov rămân astăzi fără curent electric

Potrivit OMS, coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri care provoacă boli diverse, de la răceala comună la Sindrom Acut Respirator Sever (SARS).

Simptomele sunt și ele diverse, de la febră, dificultăți respiratorii la insuficiență renală, iar, în unele cazuri, la deces. Unele se transmit ușor de la o persoană la alta, altele, nu.

Virusul SARS a infectat peste 8.000 de oameni și a ucis 774, într-o epidemie care a afectat Asia și apoi 37 de țări, în perioada 2002 – 2003.

Un coronavirus este vinovat și de așa numitul Sindrom Respirator din Orientul Mijlociu (MERS), identificat inițial în Arabia Saudită, în 2012. Acesta a ucis 851 de oameni la nivel global.

Noul coronavirus detectat în Wuhan nu pare a fi atât de puternic precum SARS și MERS, având drept simptome principale febra și dificultățile respiratorii, precizează OMS.

Foto: Getty Images

Distribuie dacă îți place!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.