blog-logo

Românii vor avea buletine cu CIP. Cartea de identitate devine obligatorie de la vârsta de 12 ani

Românii vor avea buletine cu CIP. Cartea de identitate devine obligatorie de la vârsta de 12 ani

România este obligată să emită acte electronice de identitate, începând din august 2021, a anunţat Ministerul Afacerilor Interne, care supune dezbaterii publice un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, prin care se creează cadrul legal naţional astfel încât actele româneşti să respecte standardele stabilite la nivelul UE. Astfel, românii vor avea buletin nou, cu CIP, care va fi obligatoriu de la vârsta de 12 ani și opțional de la naștere.

Actul electronic de identitate se va elibera obligatoriu la vârsta de 12 ani şi chiar înainte, opţional, la solicitarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali.

Noile acte de identitate urmează să beneficieze de elemente de securitate sporită şi vor permite cetăţenilor să accese servicii ale administraţiei publice fără a se mai prezenta la ghişeu.

Totodată, cartea de identitate electronică va avea şi funcţionalitatea de card de sănătate.

Prin intermediul noului act de identitate, se creează posibilitatea cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate de a obţine un act electronic de identitate, fără a mai fi necesară stabilirea domiciliului în România.

Alte articole:   Marius Toanchină: ”România Educată” a lui Iohannis și Orban este cea în care 800.000 de copii sunt excluși de la educație

Pentru cei care nu doresc, din orice motiv, o carte electronică de identitate, va există opțiunea de a solicita eliberarea unei cărți de identitate simple. Aceasta nu va conține elemente sau date electronice, dar va prezenta un grad ridicat de securitate.

Cei care vor opta pentru cartea de identitate simplă, nu pot călători în străinătate în baza ei ca până acum.

De ce carte de identitate de la 12 ani

În nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă, se explică de ce a fost introdusă obligativitatea obţinerii actelor de identitate de la vârsta de 12 ani.

 „În contextul în care Regulamentul (UE) 2019/1157 introduce obligativitatea existenței în cadrul cărții electronice de identitate a unui suport de stocare de înaltă securitate, care conține o imagine facială a titularului cărții și două amprente digitale, în modele digitale interoperabile, în temeiul căreia cetățeanul își exercită dreptul la liberă circulație, dar stabilește posibilitatea ca statele membre să poată excepta de la obligativitatea prelevării amprentelor persoanele în vârstă de până la 12 ani, în scopul corelării termenelor impuse potrivit cadrului normativ intern cu termenele impuse de Regulament și pentru a asigura cunoașterea structurii populației, este necesară impunerea obligației de solicitare a actului de identitate de la vârsta de 12 ani, corelativ cu reglementarea posibilității de eliberare a cărții electronice de identitate de la naștere.

Se intenționează ca această obligație să fie impusă odată cu aplicarea dispozițiilor Regulamentului (UE) 2019/1157.

Pentru a nu fi create dificultăți în aplicare au fost stabilite și norme tranzitorii în acest sens prin care se va reglementa obținerea actelor de identitate de către persoanele cu vârsta între 12 și 14 ani la data impunerii obligației”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță

Noul act va arăta ca un card bancar și va include un CIP pe care vor fi stocate date bimerice:

  • datele din formatul tipărit, care se stabilesc prin norme metodologice. În prezent datele tipărite sunt: numele și prenumele, CNP-ul, cetățenia, locul nașterii, adresa de domiciliu, imaginea facială;
  • un certificat digital pentru autentificare emis și înscris de Ministerul Afacerilor Interne;
  • un certificat digital pentru semnătură electronică emis și înscris de Ministerul Afacerilor Interne şi, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, astfel cum acestea sunt definite de legislația în domeniu; datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi impresiunile papilare a două degete.
Alte articole:   Primele efecte concrete regionale în lupta anti-COVID: relațiile de amiciție

Sunt exceptate de la obligaţia furnizării impresiunilor papilare minorii sub vârsta de 12 ani și persoanele pentru care prelevarea amprentelor de la oricare degete este fizic imposibilă.

Noile cărți de identitate vor avea un termen de valabilitate de șase ani pentru pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani și de trei ani pentru minorii cu vârsta cuprinsă între 0 și 12 ani.

După împlinirea vârstei de 18 ani termenul de valabilitate va fi de 10 ani, și nelimitat, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

Producerea noilor acte de identitate se va realiza centralizat, de către Compania Națională „Imprimeria Națională”.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.