Festivalul clătitelor revine, în 2020, la Prejmer

Festivalul clătitelor revine, în 2020, la Prejmer

Evenimentul „Fasching Prejmer – Sărbătoarea Clătitelor”, editia cu numărul XV, se organizează în perioada 22-23 februarie 2020 la Prejmer.

Organizatorii spun că vor veni cu foarte multe elemente de noutate, iar tinerii din comunitatea prejmereană promit ca parada carelor alegorice să fie una pe măsură.

„Asteptăm ca fiecare cetățean din comunitate să fie partenerul nostru, prin prezența în zona comercială cu produse locale tradiționale, prin prezența în calitate de vizitatori, iar fiecare tânăr din comunitate să participe alături de noi în Parada Caravanelor”, a precizat, pentru newsbv.ro, Mihai Apafi, administratorul public al comunei Prejmer.

Faschingul este o sărbătoare care este organizată întotdeauna înainte de Lăsata Secului. Festivalul are rădăcini adânci în lumea satului săsesc, reprezentând un bun prilej pentru ca întreaga comunitate să se reunească, să danseze și să se simtă bine.

Ritualul simbolizeaza triumful luminii asupra întunericului, prevestirea soarelui primăverii și alungarea iernii. Mai mult, se pare că drumul caruței, al carelor alegorice prin sat, oglindește periplul numeroșilor sași dinspre landurile germane, către Transilvania!

Cu o seară înaintea paradei, tinerii se întâlnesc pentru a-și confecționa măștile pentru a doua zi. Dimineața, cete de feciori mascați colindă satul călare!Personajele centrale sunt mirele și mireasa, persoane care vor sta la loc de cinste in alai, preotul și babele. Din alai mai fac parte acordeoniști, toboșari, trompetiști mascați, majorete!

Alte articole:   Starea drumurilor din județul Brașov și Regiunea Centru

Împreună, cu toții marchează poveștile de viață, precum nunta ori înmormântarea, care au avut loc și pe durata îndelungatei calătorii. În nelipsita căruță cu sobă tinerii pregătesc clătitele, pe care le impart in drumul lor prin sat consatenilor si turistilor.
În timpul periplului lor prin sat, tinerii obișnuiesc să fure în asa zisa închisoare fete din sat, pe care părinții trebuie să o răscumpere.

Alaiul pleaca din centrul comunei duminica, in jurul orei 11:00 și strabate in lung si in lat intreg satul pentru a da de stire intregii comunitati faptul ca primavara se apropie!

Distribuie dacă îți place!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.