Ai trotinetă electrică? Ce reglementări se pregătesc în Codul Rutier

Ai trotinetă electrică? Ce reglementări se pregătesc în Codul Rutier

Circulația cu trotinele electrice pe drumurile publice va fi reglementată prin Codul Rutier. Ministerul de Interne a pus în dezbatere un proiect care prevede că trotinetele pot circula numai pe pistele de biciclete sau, în lipsa acestora, pe drumurile pe care viteza maximă admisă est de 50 km/h.

Trotinele pot fi conduse de persoane de peste 14 ani, iar casca de protecție este obligatorie până la 16 ani.

„Trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista pentru biciclete, iar în lipsa acestei piste vor putea circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulaţia vehiculelor este de 50 km/h. Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani. Transportul pasagerilor este interzis”, potrivit proiectului.

Trotineta electrică poate transporta o singură persoană.

„Echiparea trotinetelor electrice care circulă pe drumurile publice cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente este obligatorie, fiind interzisă circulaţia acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcţionare. Casca de protecţie este obligatorie pentru conducătorii de biciclete şi trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani”, prevede proiectul.

Nerespectarea normelor privind circulaţia trotinetelor electrice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni, respectiv de la 6 la 8 puncte-amendă.

Alte articole:   Cine și în ce condiții poate dona sânge pentru bolnavii de Covid-19. Noi reguli
Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate