Ziua Culturii Naționale 2020 fără… comunism și 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, marcate la Brașov

Ziua Culturii Naționale 2020 fără… comunism și 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, marcate la Brașov

În ziua nașterii poetului național Mihai Eminescu, zi declarată „Ziua Culturii Naționale”, instituțiile de cultură din Brașov marchează momentul prin o serie de evenimente menite să-l omagieze pe poetul de la a cărui naştere se împlinesc 170 de ani. Proiectele culturale marchează și împlinirea a 30 de ani „Fără comunism”.

Primul eveniment organizat în Casa Sfatului din Brașov în noul an se numește ,,Fără comunism” și se va desfășura miercuri, 15 ianuarie 2020,  începând cu ora 12.00 .

Programul evenimentului cultural cuprinde vernisajul expoziției de caricatură politică Adrian Andronic, dezbaterea ,,1990, 2018: Noi gândim și muncim” la care vor participa Dan Perjovschi, Florin Iaru, Radu Oltean și Nicolae Pepene și o sesiune de live drawing susținută de Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată).

„La 30 de ani de la căderea comunismului și la o jumătate de an după ce fantomele comunismului au bântuit Piața Victoriei, considerăm că este potrivit un recurs la fenomenul rezistenței civice din 1990, un recurs care să înceapă cu un eveniment cultural organizat chiar de Ziua Culturii Naționale a anului 2020, cu o acțiune culturală care să sublinieze atât rolul important al oamenilor de cultură, în general, și al artiștilor, în special, în mobilizarea societății civice pentru apărarea valorilor democratice cât și importanța culturii în educația civică a românilor”, spun organizatorii.  

Arta după comunism a fost strâns legată de politica după comunism.

Anul 2020 este anul aniversării a 30 de ani de la adoptarea Proclamației de la Timișoara, organizarea primelor alegeri democratice și manifestația anticomunistă din Piața Universității din București, dar și comemorarea a 30 de ani de la prima mineriadă.

Alte articole:   Ce interese au fost la DSP Brașov pentru blocarea avizării Spitalului Regina Maria?

În 1990, arta a fost una dintre formele de protest față de neocomunism, ,,democrația originală” și ,,disciplina muncitorească”.

Proiectul ,,Fără comunism !” subliniază tocmai rolul deosebit pe care artiștii l-au avut în efortul societății românești de a avea un viitor fără comunism.

Proiectul ,,Fără comunism” este realizat de Asociația Forums, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie Brașov și Facultatea de Sociologie și Comunicare a Universității ,,Transilvania” din Brașov, cu sprijinul Ministerului Culturii, în cadrul proiectelor culturale organizate cu prilejul Zilei Culturii Naționale 2020.

Expoziție Adrian Andronic

,,Fără să vreau fac caricatură politică, fiindcă altfel ar trebui să țip. Și felul acesta de a-mi consuma timpul, este o formă de revoltă” spunea arh. Adrian Andronic, unul dintre cei mai apreciaţi şi longevivi artişti din domeniul desenului satiric, în revista ,,Lucifer” a Uniunii Scriitorilor în 1990 și privind acum această afirmație pare la fel de actuală ca atunci.

Vernisajul expoziției va avea loc, miercuri, 15 ianuarie 2020, ora 12:00, la Casa Sfatului.

Dezbatere cu Florin Iaru, Dan Perjovschi, Radu Oltean și Nicolae Pepene

Apoi, legăturile dintre revolta față de confiscarea democrației din 1990 și revolta sutelor de mii de români care au ieșit în stradă ca să apere democrația și statul de drept în 2018 va fi analizată în cadrul unei dezbateri, organizată la Casa Sfatului, la care vor participa Florin Iaru, Dan Perjovschi, Radu Oltean și Nicolae Pepene. 

Live Drawing

Ținând cont de profilul artistic al expoziției Adrian Andronic dar și de impactul caricaturii istorice și al benzilor desenate în zona generației tinere, în timpul conferinței și inspirați de conținutul discuțiilor conferinței, chiar curatorul expoziției proiectului nostru Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată) va realiza o sesiune de live drawing, de la ora 17:00 – 19:00, la Casa Sfatului.

Alte articole:   Demisii în bloc la Spitalul de Neuro și una la Spitalul Județean Brașov

Paşii lui Eminescu la Reduta

Centrul Cultural Reduta îşi deschide porţile în data de 15 ianuarie 2020, începând cu orele 17.00, organizând primul eveniment din luna ianuarie, ,,Paşii lui Eminescu la Reduta’’.

Mihai Eminescu a avut un loc aparte în sufletul braşovenilor, motiv pentru care, anul acesta, îi vom provoca atât pe cei mai mici spectatori, cât şi pe cei mai mari să îşi petreacă seara la Reduta, sărbătorind Ziua Culturii Naţionale, ziua naşterii poetului naţional, alături de actorii Dan Cogălniceanu, Marian Râlea şi invitaţii acestora.

La orele 17.00 va începe spectacolul interactiv pentru copii „Făt-Frumos din Lacrimă”, realizat după basmul omonim al lui Mihai Eminescu.

Scenariul şi regia aparţin lui Marian Râlea – aflat şi în fruntea distribuţiei. Scenografia la spectacol este semnată de Mc. Ranin.

În această creaţie dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani joacă, alături de Râlea, actorii clujeni: Adriana Băilescu Elena Ivanca, Angelica Nicoară, Lucia Wanda Toma, Cătălin Codreanu.

Aşa cum se întâmplă mereu în spectacolele lui Marian Râlea (supranumit Magicianul), personajele din poveste – Făt-Frumos din Lacrimă, fata Genarului, Muma-Pădurii – „prind viaţă, între scenă şi sala populată de copii creându-se un dialog viu, în care copiii ajung să întrupeze personaje din basm, alături de actori şi toţi îşi iau rolurile foarte în serios”.

Preţul unui bilet este 10 lei.

Maratonul poeziei eminesciene

Alte articole:   Medicament împotriva COVID-19, testat în România

Tot la Centrul Cultural Reduta, braşovenii sunt aşteptaţi, începând cu orele 18.30, să participe la Maratonul poeziei eminesciene sub îndrumarea actorului Dan Cogălniceanu.

Intrarea este liberă !

Opera Braşov îşi deschide, în premieră, porţile în Ziua Culturii Naţionale

Pe 15 ianuarie 2020, Opera Braşov marchează, în premieră şi într-un mod inedit, Ziua Naţională a Culturii – dată ce reprezintă ziua de naştere a marelui poet român Mihai Eminescu (1850 – 1889).

Cu acest prilej, instituţia îşi va deschide porţile către toţi cei doritori să cunoască mai îndeaproape activitatea, atât pe cea artistică, cât şi pe cea din spatele scenei.

Astfel, miercuri, 15 ianuarie 2020, în intervalul orar 11.00 – 13.00, publicul va putea asista la una din repetiţiile programate pentru spectacolul cu opereta „Văduva veselă” de Fr. Lehar şi va putea vizita clădirea Operei Braşov.

De asemenea, Opera Braşov dedică Zilei Naţionale a Culturii şi Recitalul de la ora 5, ce are loc tot miercuri, 15 ianuarie 2020, începând cu ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureşenilor” din Braşov.

,,Eminescu – 170”, la Teatrul „Sică Alexandrescu”

Iubitorii marelui poet Mihai Eminescu sunt invitați la o seară de gală, atât în sală, cât și pe scenă, unde vor putea recita Eminescu.

„Scena va aparține publicului, așadar, vă invităm să vorbim despre Eminescu, să recităm Eminescu, să cântăm despre Eminescu”, spun reprezentanții instituției.

Evenimentul cultural va începe la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului.

De asemenea, vor avea loc momente artistice și prelegeri:

,,Brașovul, de la Coresi la Eminescu”, susținută de pr. prof. dr. Vasile Oltean

,,Ex libris Eminescu”, prezintă prof. dr. Mihaela Malea-Stroe, din partea Uniunii Scriitorilor, Filiala Brașov

Moment artistic – cântece dedicate poetului Mihai Eminescu, interpretate de domnul Lucian Ștefan, membru fondator al trupei ,,Calendar”

Moment artistic – recitare poezii aparținând lui Mihai Eminescu, de către artiștii Teatrului ,,Sică Alexandrescu”, dar și de către publicul doritor

Intrarea liberă!

Distribuie dacă îți place!
Loading...
  1. Care e legatura intre Eminescu si caderea comunismului?/
    cred ca ne transformam in …Caracal

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.