Începe vaccinarea gratuită împotriva HPV

Începe vaccinarea gratuită împotriva HPV

Vaccinarea gratuită anti-HPV pentru fetele de 11-14 ani începe de săptămâna viitoare la medicii de familie. Primele doze de vaccin au ajuns la direcţiile de sănătate publică, iar imunizarea este gratuită.

Conform Ministerului Sănătății, primele 20.000 de doze de vaccin au ajuns deja la direcţiile de sănătate publică, urmând ca vaccinarea să fie efectuată în cabinetele medicilor de familie. În program sunt cuprinse fetele cu vârste între 11 şi 14 ani, dar se pot face solicitări şi peste această vârstă.

Schema de vaccinare include două doze pentru persoanele la care vaccinarea este iniţiată la vârste cuprinse între 11 şi 14 ani şi trei doze pentru persoanele la care vaccinarea este iniţiată la vârsta peste 14 ani.

Cancerul de col uterin este al doilea cel mai răspândit tip de cancer la femeile din România, după cancerul mamar.

„Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide şi prin ignoranţă, dar este şi un tip de cancer care poate fi prevenit, scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense. Vaccinarea, alături de screening, poate reduce povara generată de cancerul de col uterin. Ministerul Sănătăţii are datoria de a proteja prin orice mijloace sănătatea publică” a spus Victor Costache, ministrul Sănătăţii.

În acest context, Ministerul Sănătăţii face apel către toţii părinţii să discute cu medicii de familie, să se informeze şi să conştientizeze nevoia de vaccinare anti-HPV.

Alte articole:   De luni se redeschide Piața de Miercuri

În funcţie de cereri şi de derularea campaniei, numărul dozelor ar putea ajunge până la 2 milioane, în următorii 4 ani.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit în proporţie de 90% prin vaccinul anti-HPV. În cei peste 10 ani de când este disponibil vaccinul, mai multe ţări au demarat campanii naţionale care au redus semnificativ rata îmbolnăvirilor, recordul fiind stabilit de Australia, care a ar putea deveni prim a ţară care va eradica definitiv cancerul de col uterin.

Pe lângă cancerul de col uterin, infecţia cu HPV poate cauza cancer valvular, vaginal, anal. Studii recente au demonstrat că infecţia cu HPV este principala cauză de cancer în gât, fumatul fiind a doua cauză.

Virusul human papilloma (HPV) este transmis prin contact sexual, de cele mai multe ori în timpul actelor sexuale vaginale sau anale. O persoană poate avea HPV chiar dacă au trecut ani buni de când nu a mai făcut sex.

Cancerul de col uterin nu are simptome decât în stadiile avansate. Nici alte forme de cancer provocate de HPV nu au simptome sau semne până când nu sunt într-o formă avansată.

Foto: arhiva/shutterstock.com

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.