75 de ani de la deportarea sașilor brașoveni în URSS

75 de ani de la deportarea sașilor brașoveni în URSS

Peste 50.000 de saşi şi şvabi din Transilvania şi Banat au fost deportaţi în Rusia după al Doilea Război Mondial. Aproape 10.000 dintre aceştia au murit în lagărele ruseşti.

În satele şi oraşele din Transilvania mai există încă supravieţuitori ai deportărilor, care nu au vrut să părăsească România pentru a emigra în Germania.

În total, 445 de sași care locuiau la acea vreme în zona Bartolomeu – Brașovul Vechi au luat acest drum al muncii silnice în Siberia, mărturie rămânând acum doar o listă cu numele lor. Acest eveniment trist a fost comemorat, ieri, la Biserica Sfântul Bartolomeu la slujbă participând și câțiva foști deținuți politici. 

„Sunt 75 de ani de istorie ce nu trebuie uitați niciodată. Sunt convins că iubirea și iertarea ne-au făcut pe noi, cei care au fost deportați și au stat prin închisorile și lagărele comuniste, să fim mai puternici. Nu trebuie să uităm însă ce s-a petrecut pe aceste meleaguri și în alte zone și să sperăm că astfel de lucruri nu se vor mai întâmpla niciodată. Fie ca memoria lor să dăinuie peste decenii”, a spus Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România.

Adevărul istoric despre deportări

La acea vreme comunitatea sașilor din zona Bartolomeului număra aproape 2.000 de suflete și practic un sfert dintre aceștia au fost urcați în trenuri și deportați pentru „a reconstrui Rusia”, în data de 11 ianuarie 1945.

„Până acum, sașii au trăit cu o impresie greșită, respectiv că Guvernul Român de la acea vreme a vrut să scape de ei și să îi deporteze. Recent, în Magazinul Istoric, au fost publicate o serie de reportaje prin care, pe baza unor documente recent descoperite în arhivele rusești, se dovedește faptul că această deportare a fost pregătită în detaliu de sovietici încă din noiembrie 1943, iar în 1945 doar li s-au trasat sarcini autorităților române pe cine să îmbarce în trenurile ce plecau spre lagărele din Siberia. Supozițiile apăruseră și din cauza faptului că nu a fost găsită stenograma ședinței de Guvern din 11 ianuarie 1945, dar acum există dovezi clare cu privire la faptul că sovieticii au dirijat totul”, a explicat consilierul local brașovean Arnold Ungar, care este și membru în consiliul de conducere al Bisericii Sfântul Bartolomeu.

Acum, comunitatea sașilor arondați la această biserică este formată din 166 de membri. 

Alte articole:   Lunga vară fierbinte cu ținute sport
Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.