
Ziua Culturii Naționale, una dintre cele mai mari sărbători românești este marcată la Filarmonica Brașov, printr-un Recital extraordinar susținut cu prilejul omagierii marelui poet Mihai Eminescu. În cadrul evenimentului brașovenii se vor bucura de prezența actriței Daniela Nane, a pianstei Ioana Maria Lupașcu și a renumitului istoric Adrian Cioroianu.
Actrița Daniela Nane și pianista Ioana Maria Lupașcu sunt protagonistele unui nou spectacol eveniment de poezie și muzică, intitulat „Pianul cu poeme”, ce va avea loc sâmbăta, ora 19.00 în Sala Mare Patria, sala de concerte a Filarmonicii.
„Eminescu este un umanist european, este poetul care ne reprezintă și care ne prezintă în forma cei mai nobilă a patrimoniului nostru. Cultura nu are granițe, marele poet fiind mărturia unei inepuizabile deschideri într-un tărâm apropiat de public. Evenimentul are o importanță deosebită, cu atât mai mult cu cât cei prezenți se vor bucura de prezența în cadrul evenimentului a renumitului istoric Adrian Cioroianu”, a menționat directorul Filarmonicii, violoncelistul Anton Niculescu.
Astfel, cele două artiste vor evolua la sfârșitul acestei săptămâni la Brașov, alături de istoricul Adrian Cioroianu, programul fiind unul atractiv pentru publicul brașovean:
- M. Eminescu – Glossa
- Fantezia pe tema Lie Ciocârlie
- F. Marinca – Eroare
- C. Ioanid – Stergarul, G. Caccini – Ave Maria
- J. Massenet – Meditație
- P. Campanini – Nocturna nr. 1, M. Eminescu – Floare albastră
- G. Dinicu – Hora Staccato
- G. Coșbuc – Ispita
- Fr. Liszt – „Consolation” nr. 3
- M. Eminescu – La steaua
- A. Piazzolla – Libertango, M. Isanos – Pentru tine
- C. Porumbescu – Balada
- M. Eminescu – Peste vârfuri
- A. Piazzolla – Ave Maria
Din 2010, „Pianul cu poeme” a fost reprezentat de zeci de ori în țară și în străinătate, pe scene importante ale teatrelor și filarmonicilor, inclusiv la Ateneul Român. Publicul reacționează spectaculos peste tot, pentru că recitalul este clădit cu maiestrie și interpretat cu emoție și virtuozitate, astfel încât să declanșeze catharsisul. Pianul conduce publicul pe note muzicale semnate de mari compozitori romani sau încântă cu prelucrări folclorice inedite. Poezia pornește de la dragostea adolescentină, trecând prin diferitele ipostaze ale iubirii, până la regăsirea sufletească în deplină iubire necondiționată. Recitalul ridică energia piesă dupa piesă, construind din momente impetuoase și impresionante prin sensibilitate sau forță.
Daniela Nane este actriță a Teatrului Bulandra din 1995 și are o carieră artistică solidă, cu roluri diverse și complexe, jucând în peste 50 de spectacole de teatru și filme de lung metraj și de televiziune, lucrând cu mulți regizori importanți si actori de renume: Andrei Șerban, Alexandru Darie, Horațiu Mălăele, Gerard Depardieu, Harvey Keitel, sir Ben Kingsley. S-a apropiat de poezie în adolescență, când asculta cu admirație versurile rostite de George Vraca sau Florian Pittiș și când a început, timid, să recite primele poeme. La un înalt nivel de performanță artistică, „Pianul cu poeme” îi dă șansa de a dărui oamenilor clipe de emoție și de regăsire, care să le reamintească de noblețea din suflete.
Pianist concertist, solistă a Filarmonicii Paul Constantinescu Ploiești din 2007, Ioana Maria Lupașcu a fost denumită de presă „o forță a tinerei generații” și tot presa nota „Viața intensă pe care știe a o reda este secretul artei superior construite a pianistei”. Studentă a marelui pianist rus LAZAR BERMAN, în Italia , care spunea despre ea că are „imense posibilități tehnice și artistice”, cântă cu toate orchestrele filarmonice naționale și colaborează cu mari muzicieni ca Tiberiu Soare, Ionescu-Galați, Theo Wolters, Gottfried Rabl, Sabin Pautza.
A concertat în toată Europa, a lansat două CD-uri și compozitori contemporani îi dedică lucrări în primă audiție. Colaborează adesea cu lumea teatrului participând în diverse spectacole alături de Ion Caramitru, George Banu, Piotr Adamczyck, Richard McCabe, William Nadylam.
Istoric, jurnalist și eseist, Adrian Cioroianu este autorul mai multor cărți de istorie a României (și în special de istorie a României comuniste). Este cunoscut și în calitate de coautor de manuale de liceu. Adrian Cioroianu este absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București – 1993, a masterului în istorie la Universitatea Laval din Quebec, Canada (Diplome d’Etudes et des Recherches Approfondies – 1996/1997), și a doctoratului în istorie la Universitatea Laval Quebec cu teza „Mitul, Imaginea și Cultul liderului în România comunistă”.