blog-logo

Oficial: salariul minim crește în 2020

Oficial: salariul minim crește în 2020

Incepand cu 1 ianuarie 2020, Guvernul a decis sa mareasca salariul minim pe economie. Aceasta modificare a fost facuta publica in Monitorul Oficial, tot acolo se explica si majorarea salariului minim brut pe economie, de la suma de 2080 de lei, la 2230 de lei.

Astfel, romanii care au inregistrat in contractul de munca salariul minim pe economie, de la 1 ianuarie vor castiga cu 7% mai mult, insemnand suma de 150 de lei. Dupa impozitare, se adauga salariului net suma de 83 de lei.

Domeniul constructiilor nu prevede nicio modificare, in continuare fiecare angajat din acest domeniu nu poate incasa mai putin de 3000 de lei.

Alte articole:   Icoana – fereastră spre satul bunicilor și spre eternitate, interviu cu creatorul popular Cornel Sculean

In concluzie, celor 24% din angajatii Romaniei li se va mari salariul minim pe economie cu suma bruta de 150 de lei, ramanand cu netul de 83 de lei. Persoanelor cu studii superioare si vechime de minim 1 an, li se va majora salariul brut la 2620 de lei, o crestere cu 270 de lei.

Contributiile la stat din salariul brut insumeaza un procent total de 45% (25% CAS, 10 % CASS, 10% Impozit pe salariu). Banii de care fiecare angajat dispune lunar in mod direct, mai exact asa cum toata lumea cunoaste termenul de „in mana”, reprezinta 53,75%.

Fiecare persoana angajata isi poate calcula salariul net brut singur si in orice moment, utilizand o aplicatie online de calculator salariu ce va prezinta informatia in mod corect si cat mai simplu de inteles. O astfel de aplicatie ofera calcule exacte si actualizate, afisand fluturasul de salariu cu toate detaliile necesare salariatului, pentru a intelege exact unde se duc procentele din salariul brut si cu cat ramane la final.

Alte articole:   DSVSA Brașov solicită prefectului să medieze conflictul instituțional cu CRPC

Model de calcul salariu brut 2020

  • Salariu Brut 2230 de lei
  • CAS 25% (asigurare pensie) – 558 lei
  • CASS 10% (asigurare sanatate) – 223 lei
  • IV 10% (impozit venit) – 103 lei

Dupa aplicarea deducerii personale, fluturasul de salariu indica exact suma obligatorie totala retinuta de catre stat pentru casa de pensii, sanatate si impozit, si anume 883 de lei. Astfel, salariul net de care beneficiaza angajatul este de 1347 de lei.

Guvernul Romaniei urmareste astfel atingerea salariului minim brut de 300 de euro, suma care in continuare plaseaza Romania la finalul clasamentului in Europa alaturi de Bulgaria – 235 de euro, Letonia – 360 de euro, Ungaria – 355 de euro si Polonia cu 380 de euro.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate