blog-logo

Virgil Popa: Infrastructura, pe primul plan la Săcele în 2019

Virgil Popa: Infrastructura, pe primul plan la Săcele în 2019

Newsbv.ro va face o retrospectivă a anului 2019 în privinţa adminstraţiei locale din principalele localităţi ale Braşovului. Ce a însemnat acest an pentru municipiul Săcele, ne spune primarul Virgil Popa.

Municipiul Săcele este al doilea oraș din județul Brașov ca număr de locuitori, peste 36.000, și al treilea oraș ca suprafață a UAT-ului din România, cu 321,76 km².

Este o localitate cu 191 de străzi, foarte multe dintre aceasta situate în zona de sub pădure, vechea vatră a mocanilor din cele patru sate săcelene. Zona nu a fost nici în atenția administrației comuniste (care s-a concentrat numai pe dezvoltarea celor trei cartiere de blocuri), nici în cea post-decembristă. Săcele este astfel un oraș lipsit de canalizare în proporție de 50% și cu peste 130 de străzi neasfaltate.

Din acest motiv, prioritatea actualei administrații conduse de primarul Virgil Popa a fost infrastructura. Astfel, în anul 2019 la Săcele, administrația a realizat investiții în reabilitarea și extinderea rețelelor de alimentare cu apă potabilă în cartierele Baciu și Turcheș pe o lungime de 12.105 m și în extinderea sistemului de evacuare apă uzată (canalizare) pe o lungime de 10.115 m. La acestea se adaugă studiile de fezabilitate realizate pentru 6665 m de rețea de apă, 6690 m de canalizare și 898 m de canal pluvial în zonele Baciu și Cernatu. Suma totală investită de primărie este de 5.962.204 lei. La aceasta se adaugă suma de 4.278.903 lei investită de Compania Apa Brașov, pentru 2378 m de rețea canalizare pe bulevardele Brașovului, G. Moroianu, Libertății și străzile M. Eminescu, P. Sandor și Livezii.

Alte articole:   Cutremur cu magnitudinea 3,1, produs în judeţul Vrancea

Tot în acest an au fost reabilitate și modernizate (asfaltate) străzile din cartierul ANL Bolnoc (Frasinului, Gorunului, Molidului, Fagului, Stejarului) – 35.227 mp (carosabil + trotuar), precum și străzile Tărlungului , N. Pană și Livezii – 9865 mp. Suma totală investită în modernizarea străzilor în anul 2019 a fost de 4.687.551 lei.

De asemenea, în luna decembrie au început alte noi lucrări de apă și canal pe 13 străzi din cartierele Baciu și Turcheș, lucrări care se vor desfășura în următorii doi ani.

Altă investiție importantă în municipiul Săcele este cea în terenuri de sport pentru copii. În anul 2016 în municipiul Săcele nu exista niciun teren de sport la dispoziția copiilor, cu excepția celor din incintele școlilor care sunt disponibile exclusiv orelor de educație fizică. Anul acesta în două din cartierele de blocuri, Ștefan cel Mare și Movilei, s-au realizat două terenuri multisport (fotbal, handbal, baschet, volei, tenis) cu gazon artificial, cu nocturnă. Costul celor două terenuri a fost de 366.233 de lei. La aceasta se adaugă închirierea și în acest an a unui patinoar artificial mobil de 600 mp în cartierul Ștefan cel Mare. 

Alte articole:   Ministrul Educației: Numărul de elevi din clasele de liceu va fi redus

O altă problemă a municipiului Săcele până în urmă cu 3 ani era cea a intabulărilor. Astfel în anul 2016, municipiul Săcele nu avea intabulată decât clădirea primăriei, restul de clădiri, terenuri, păduri, străzi, etc nu erau trecută în Cartea Funciară. Astfel din anul 2017 s-a început o amplă lucrare de intabulare a proprietăților Municipiului. Anul acesta s-a finalizat intabularea cartierului Ștefan cel Mare și ½ din cartierul Electroprecizia, 21 de străzi, 1965 ha de pădure și 500 ha de planuri parcelare de pășuni, fânețe și teren arabil. De asemenea, s-au finalizat lucrările la toate clădirile unităților școlare din Săcele, cu 2 excepții unde sunt probleme juridice și se așteaptă hotărârea instanței judecătorești.

Alte articole:   Persoanele dializate, imobilizate sau nedeplasabile se pot vaccina în etapa a II-a, fără programare

S-au continuat investițiile și la Spitalul Municipal Săcele unde s-au finalizat lucrările de reparații exterioare și hidroizolații terase la clădirea Spitalului și s-a început lucrarea la documentația tehnică pentru extindere parcare și modernizare căi de acces și trotuare în curtea Spitalului.

Două lucruri ar mai fi de remarcat pentru acest an 2019 la Săcele. Primul dintre ele se referă la semnarea contractului de finanțare pentru închidere „Depozitului de gunoi menajer neconform Subobrej”, între Administrația Fondului de Mediu și Municipiul Săcele, o finanțare nerambursabilă în valoare de 8.924.931,77 lei reprezentând un procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Iar al doilea lucru de remarcat este demararea procesului de atestare a Municipiului Săcele ca Stațiune Turistică de Interes Local. La ora actuala dosarul se află la București, la Minister și se așteaptă vizita în teren a Comisiei de evaluare a documentației pentru atestare.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate