Deficitul bugetar, reglat de ANAF pe spinarea firmelor

Deficitul bugetar, reglat de ANAF pe spinarea firmelor

Am atras atenția asupra faptului că TVA aprobată la rambursare clienților firmei noastre nu mai fusese plătită de la decontul aferent lunii martie 2019. Pentru cei care nu se pricep la așa ceva, firmele care sunt înregistrate în scopuri de TVA țin evidența taxei pe care o colectează sau o deduc iar la finalul perioadei fiscale au dreptul să ceară rambursarea, dacă au plătit mai mult decât au colectat.

Pe scurt, fac o cerere de rambursare a TVA iar fiscul trebuie să ramburseze banii în maxim 45 de zile conform Codului fiscal. Problema pe care o avea ANAF pe timpul guvernării PSD, ca să se încadreze în deficitul bugetar, nu mai plătea taxa aferentă cererilor de rambursare aprobate.

Odată cu moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă și schimbarea compoziției executive de la Palatul Victoria, noua conducere a Ministerului Finanțelor Publice a declarat că va debloca rambursarea TVA către firme.

Au rezolvat-o însă din pix, compensând toate sumele datorate firmelor cu sume pe care acestea le-ar fi datorat fiscului pentru alte contribuții. Problema este că această mare compensare s-a făcut indiferent dacă sumele presupus datorate de firme erau deja plătite.

Astfel, am primit prin poștă decizii de compensare a TVA cerută pentru clienții noștri la rambursare cu contribuții care erau demult plătite. Așa s-a rezolvat problema deficitului bugetar, prin mutarea sumelor de la capitolul bugetar al sumelor datorate de către stat firmelor, la sume plătite în plus de către acestea.

Alte articole:   Centrele de dializă Brașov și Făgăraș și spitalul din Făgăraș, unități de suport pentru pacienții coronavirus

Ciudat este că aceste decizii de compensare au venit gata bifate cum că ar fi fost cerute de către contribuabili, cu toate că firmele nu au făcut cereri în acest sens.

Este regretabil că noua conducere a Ministerului Finanțelor Publice înțelege să facă reglarea deficitului bugetar pe spinarea firmelor, dar mai ales modul în care s-a desfășurat această operațiune de așa-zisă compensare, cu forța și luând în considerare contribuții deja achitate.

Modalitatea de operare presupune comiterea infracțiunii de fals în înscrisuri oficiale, compensările făcute „din inițiativa contribuabililor” neavând la bază cererea scrisă a acestora.

  • Sorin Bâscă,
  • expert contabil
Distribuie dacă îți place!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.