Schimbări importante în Codul Rutier, de la 1 ianuarie 2020. Nu oricine poate face școala de șoferi!

Schimbări importante în Codul Rutier, de la 1 ianuarie 2020. Nu oricine poate face școala de șoferi!

Anul 2020 vine cu prevederi noi în ceea ce privește Codul Rurier. Amenzile şi punctele de penalizare nu vor creşte, însă modul de obţinere al permisului auto se va schimba, iar mașinile parcate pe trotuar sau alte spații vor fi ridicate.

Începând cu 1 ianuarie 2020, șoferii nu vor plăti amenzi mai mari. Valoarea punctului de amendă va rămâne și în 2020 la 145 de lei, chiar dacă salariul minim brut pe țară crește de la 1 ianuarie.

Conform unei noi reguli, Poliția Rutieră va putea dispune ridicarea nu numai a vehiculelor staționate neregulamentar pe partea carosabilă, cum este prevăzut în Codul Rutier, ci și a mașinilor parcate pe trotuar ori pe alte spații.

Comisia de Transporturi din Camera Deputaților a dat marți raport favorabil unei inițiative legislative care modifică Codul Rutier și le permite polițiștilor să ridice autoturismele parcate pe trotuare.

Proiectul prevede eliminarea a trei cuvinte din Codul Rutier. Astfel, din Articolul 64 („Poliția rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar pe partea carosabilă”) dispare sintagma „pe partea carosabilă”, care îi împiedica pe polițiști să ridice automobilele care erau parcate exclusiv pe trotuar.

„Interpretarea actuală e că pot fi ridicate doar mașinile care au minim o roată pe carosabil. Pe litera legii, așa e. Dar asta duce la situații anormale, cu mașini parcate cu totul pe trotuare care blochează accesul pietonilor, blochează intrarea în imobile sau accesul echipelor de intervenție. Vedem zilnic mame care nu își pot duce copiii în cărucioare pe trotuar din cauza mașinilor parcate neregulamentar sau persoane cu copii mici obligate să meargă pe carosabil, printre mașini”, a declarat Cătălin Drulă, inițiatorul proiectului, pentru G4Media.ro.

Conform unor noi reguli din Legislaţia Rutieră, nu oricine va mai putea face şcoala de şoferi. De anul viitor o nouă regulă intră în vigoare: cei care vor să obțină permis auto trebuie să aibă minim 10 clase.

Alte articole:   PSD anunță duminică cine va fi candidatul la funcția de președinte al Consiliului Județean

O altă reglementare vizează persoanele în vârstă care au permis auto și conduc mașini pe drumurile publice. Acestea vor trebui să meargă mai des la controlul medical, pentru a obține avizul medicului potrivit căruia sunt apte pentru a se urca la volan.

În același timp, o altă modificare vizează pe cei care folosesc telefonul la volan. Șoferii care sunt prinşi că vorbesc la telefon în timp ce conduc riscă să rămână fără permisul de conducere pentru o perioadă de 30 de zile, potrivit a1.ro.

Noul Cod Rutier afectează și pietonii. Pentru traversarea prin locuri nepermise şi nerespectarea regulilor de circulaţie, potrivit art. 70 din Ordonanţa de Urgenţă 195/2002, aceștia vor fi amendaţi cu sume de până la 500 de lei, informează susbstanțial.ro.

Foto: arhiva

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap