blog-logo

101 ani de la preluarea administrației din Brașov de Sfatul Național și Comandamentul Militar Român

101 ani de la preluarea administrației din Brașov de Sfatul Național și Comandamentul Militar Român

În perioada 28 noiembrie – 11 decembrie 1918, administrația orașului și a județului Brașov a fost preluată de Sfatul Național Român și Comandamentul Militar Român.

A urmat demisia contelui Sigismund Mikes la 14 decembrie și desemnarea pentru postul de prefect, în mod provizoriu, a românului Petre Munteanu, prim-notarul județului.

Acesta a ocupat funcția de prefect delegat până la 21 ianuarie 1919, conform Monografiei județului Brașov scrisă de Ion Podea.

Sfatul Național Român l-a numit locțiitor de primar al Brașovului pe Emil Socaciu, însă funcția de primar a fost păstrată de sasul dr. Karl Ernst Schnell, în virtutea unui „drept de continuitate” în administrația orașului, asigurată de sași după aderarea lor la România Mare, se menționează în lucrarea „Brașov 100”, realizată de dr. ist. Nicolae Pepene.

Alte articole:   Trend descendent al ratei de infectare cu COVID 19 la nivel de judeţ şi municipiu reşedinţă

Karl Ernst Schnell (n. 30 ianuarie1866, Brașov, Imperiul Austriac – d. 21 aprilie1939, Brașov, România) a fost un avocat și politician sas, primar al Brașovului între anii 1911–1926.

În data de 7 decembrie 1918 a întâmpinat în Piața Sfatului trupele românești în numele orașului Brașov. Consiliul Național Român i-a apreciat gestul și l-a lăsat în funcție.

Din inițiativa primarului Schnell a fost adoptată hotărârea de consiliu orășenesc prin care Cetatea Bran a fost donată la 1 decembrie 1920 reginei Maria a României.

O stradă din cartierul Blumăna (Blumenau) a purtat din perioada interbelică până în anul 1950 numele primarului Schnell. În 1950 strada respectivă a fost redenumită după scriitorul N. D. Cocea (1880-1949), nume pe care îl poartă până în prezent.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate