Cum pot scăpa corect de un aparat electrocasnic vechi?

Cum pot scăpa corect de un aparat electrocasnic vechi?

Cu toții avem acasă o mulțime de aparate electrocasnice ce și-au atins limita de utilizare, sunt defecte ori au fost deja înlocuite cu altele mai performante.

Odată cu dezvoltarea exponențială a tehnologiei, aproape în orice gospodărie găsim echipamente vechi depozitate necorespunzător sau aruncate la întâmplare. Deși majoritatea oamenilor încearcă să țină pasul cu evoluția și să-și achiziționeze produse moderne, cantitatea uriașă de deșeuri electrice și electronice de care ne debarasăm incorect ne dovedește că foarte mulți nu știu ce să facă cu obiectele depășite tehnologic.

De ce este important să renunți cum trebuie la aparatura veche?

Produsele nefolositoare din locuința ta fac parte din categoria DEEE – deșeuri de electrice, electronice și electrocasnice. Acestea conțin substanțe toxice extrem de nocive pentru mediul înconjurător și sănătatea umană. Spre deosebire de deșeurile menajere, acestea au un efect negativ de zece ori mai mare asupra naturii, iar reducerea potențialului risc de poluare depinde de modul în care orice persoană știe cum să procedeze cu electrocasnicele vechi.

Alte articole:   Armonii estivale cu Filarmonica Brașov

Aproximativ 75% din componentele acestora sunt reciclabile ceea ce înseamnă că pot fi refolosite pentru fabricarea unor produse noi. În acest mod, se reduce semnificativ efectul dăunător asupra mediului atât la scoaterea din uz a obiectelor defecte cât și în procesul de realizare a unora noi. Printre materiile ce pot fi recuperate și reintroduse în circuit se pot găsi cupru, aur, aluminiu, fier sau plastic.

Pe lângă elementele reciclabile, electrocasnicele uzate conțin o gamă diversificată de compuși periculoși. Freonul este unul dintre aceștia, ce conduce la degradarea stratului de ozon și accelerarea încălzirii globale. Condensatorii cu PCB din aparatele fabricate până în 1987 – mașini de spălat rufe, uscătoare, hote, cuptoare cu microunde, echipamente frigorifice – sunt toxici pentru organismul uman, la fel și PVC-ul care are un conținut ridicat de clor și determină anumite emisii nocive.

Cum scapi corect de electrocasnicele nefolositoare?

În cazul în care ai acasă un cuptor sau un aragaz mai vechi și îți îndrepți atenția către noile cuptoare electrice pe care le găsești pe ideall.ro, trebuie să știi că există un serviciu de preluare gratuită a obiectelor uzate. Suni gratis la TelVerde 0800 444 800, valabil pentru orice rețea de telefonie fixă sau mobilă, și soliciți ridicarea unui aparat vechi de la domiciliul tău sau sediul firmei. Pe baza programării efectuate, un reprezentat se va deplasa la tine pentru a lua produsele deteriorate. Totodată, la același număr de telefon menționat poți afla informații despre existența punctelor de colectare într-o anumită zonă, perioadele în care se ridică deșeurile electrocasnice sau modalitățile în care te poți debarasa de acestea. Produsele depășite tehnologic au în componența lor elemente non-biodegradabile și substanțe toxice, dintre care plumb, mercur și cadmiu. Legislația prevede anumite măsuri în vederea protejării mediului înconjurător și a sănătății populației, însă și utilizatorii au obligația de a reduce efectele nocive ale obiectelor prin reciclarea lor.

Alte articole:   Spania, exclusă din zona galbenă. Olanda și Egipt, măsuri suplimentare pentru români

După colectare, aparatura veche intră într-un amplu proces de transformare ce include mai multe etape. În primul rând, acestea sunt sortate și se preia componentele care prezintă un pericol ridicat sau necesită o tratare specială, cum ar fi lichidele, cablurile ori plăcile electronice. Există și un proces de dezasamblare manuală sau automată pentru a se determina ce componente pot fi refolosite sau supuse eliminării nepoluante.

DEEE-urile reprezintă aproximativ 6% din totalul deșeurilor dintr-o comunitate. Potrivit legii, orice persoană trebuie să predea echipamentele vechi către punctele și centrele de colectare special amenajate. Electrocasnicele defecte sau nefolositoare nu se aruncă în natură și nu trebuie păstrate la întâmplare prin locuințe, ci reciclate în mod corespunzător din motive ce țin de protecția naturii și a riscului pe care îl prezintă potențialul lor toxic.

Alte articole:   Primăria Brașov a câștigat procesul cu constructorul țepar de la Informatică
Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate