blog-logo

Sfântul Nicolae, făcătorul de minuni şi „moşul“ încărcat de daruri pentru copii

Sfântul Nicolae, făcătorul de minuni şi „moşul“ încărcat de daruri pentru copii

Sfântul Ierarh Nicolae este serbat atât de Biserica Ortodoxă, cât şi de cea Romano-Catolică, pe 6 decembrie. Sfântul Nicolae sau „Făcătorul de minuni”, este și un personaj legendar, care aduce daruri copiilor în ajunul acestei sărbători.

Sfântul Nicolae s-a născut într-o familie bogată, în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi. El a trăit la sfârşitul secolului al III-lea – începutul secolului al IV-lea.

Încă din copilărie a dovedit credinţă excepţională, iar în timpul tinereţii s-a remarcat prin purtare aleasă, post, discernământ şi viaţă duhovnicească intensă. A studiat la cele mai bune şcoli, unde s-a remarcat prin inteligenţă, iar în bisericile în care intra, uimea pe toţi prin blândeţe şi nobleţe sufletească.

Întrucât unchiul său era episcop la Patara, Nicolae a stat o vreme la mănăstirea de acolo, unde a devenit preot.

Alte articole:   Valiza cu amintiri a Mariei Butum din satul Veneția de Sus

Sfântul Nicolae a făcut minuni chiar din timpul vieţii sale. În timpul călătoriei spre Ţara Sfântă, o furtună puternică i-a speriat pe cei din corabie, dar Nicolae i-a îndemnat pe toţi să se roage lui Dumnezeu, iar furtuna s-a oprit.

Tot atunci, Sfântul Nicolae a înviat un tânăr corăbier care căzuse de pe catarg şi se înecase. De asemenea, în Alexandria, Sfântul Nicolae a vindecat mulţi bolnavi şi demonizaţi.

El a salvat cetatea Mira, tot din Lichia, de foamete, arătându-se în vis unui negustor italian pe care l-a îndemnat să vină să-şi vândă grâul acolo. Crescut în spiritul poveţei creştine „să împarţi averea săracilor”, Sfântul Nicolae şi-a dat întreaga moştenire pentru a-i ajuta pe nevoiaşi.

Alte articole:   Valiza cu amintiri a Mariei Butum din satul Veneția de Sus

De numele sfântului sunt legate mai multe poveşti creştine, printre care şi aceea potrivit căreia acesta ar fi oferit, în secret, diferite bunuri materiale fiicelor unui om sărac, aflate în pericol de a ajunge sclave pentru că nu aveau o zestre suficientă pentru a-şi găsi un soţ.

Datorită minunilor pe care le-a făcut, Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate şi al celor acuzaţi pe nedrept.

Sfântul Nicolae, este și primul moș generos din luna sărbătorilor și a cadourilor .

Legenda lui Moş Nicolae

Sunt multe legende în ceea ce-l privește pe Moș Nicolae, însă potrivit unei uneia dintre ele, Moş Nicolae ar fi ajutat trei fete sărace să se mărite. El e lăsate câte un săculeţ plin cu aur la poarta casei lor, astfel încât fiecare fată să aibă o zestre şi să se poată mărita. Când a venit rândul ultimei fete, tatăl ei a vrut să vadă cine le aducea săculeţele cu aur şi a stat pe pază într-o noapte. Atunci, Nicolae a lăsat săculeţul pe hornul casei, într-o şosetă care era pusă la uscat şi astfel a apărut tradiţia cadourilor puse în pantofi.

Alte articole:   Valiza cu amintiri a Mariei Butum din satul Veneția de Sus

Cei trei săculeţi cu aur au devenit simbolul Sfântului Nicolae, sub forma a trei bile de aur.

În noaptea de 5 spre 6 decembrie, cei mici primesc o nuieluşă, dacă nu au fost cuminţi, dulciuri şi alte daruri, dacă merită.

Echipa newsbv.ro urează „La mulți ani!” celor care fie sunt născuți în această zi, fie își sărbătoresc onomastica!

Foto: Icoană pe lemn, Carmina DAN, Școala Populară de Artă Brașov

 

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.