blog-logo

Colectarea selectivă se extinde în tot Brașovul

Colectarea selectivă se extinde în tot Brașovul

Din această lună sistemul de colectare a deșeurilor reciclabile va fi extins la nivelul întregului oraș. Primele 112 ecoinsule vor fi funcționale până la sfârșitul acestei săptămâni. Fiecare ecoinsulă va fi dotată cu recipiente tip clopot pentru colectarea deșeurilor reciclabile.

Începând cu luna decembrie, sistemul de colectare a deșeurilor reciclabile va fi extins la nivelul întregului oraș. Până la sfârșitul acestei săptămâni se va finaliza amplasarea primelor 112 ecoinsule, fiecare dotată cu recipiente tip clopot pentru colectarea deșeurilor reciclabile. După această primă etapă, programul de amplasare de ecoinsule va continua astfel încât fiecare brașovean care locuiește la bloc să aibă posibilitatea să colecteze selectiv, a anunțat Primăria Municipiului Brașov.

Proiectul pilot din Șchei extins în toate zonele de case

Totodată, autoritățile locale precizează că proiectul pilot de colectare a selectivă a deșeurilor de la casele din cartierele Șchei și Brașovul Vechi va fi extins la nivelul întregului oraș.

„De săptămâna viitoare, va începe distribuția sacilor pentru deșeuri reciclabile în toate zonele de case. Având în vedere experiența din cele două cartiere, colectare deșeurilor de la case se va face pe două fracții, deșeuri menajere și deșeuri reciclabile, urmând ca deșeurile reciclabile să intre apoi în stațiile de sortare ale celor doi operatori de salubritate”, a declarat primarul George Scripcaru.

Primarul Brașovului, mai spune că până la sfârșitul acestei săptămâni vor fi funcționale primele 112 ecoinsule.

„Am avut o serie de discuții cu cei al ISO Mediu și cu experții Jaspers, cu privire la modul de implementare a SMID-ului (Strategia de Management Integrat a Deșeurilor), inclusiv cu privire la modul de colectare a deșeurilor de la persoanele fizice și juridice. După ce experții ne vor spune care este soluția optimă pentru asigurarea acestui serviciu, vom putea demara procedurile necesare dotării, inclusiv accesarea de fonduri nerambursabile pentru acestea, precum și pentru partea de operare. Serviciul de colectare a deșeurilor, în această perioadă, va fi asigurat de către cei doi operatori, Comprest și Braicata. Până atunci am solicitat celor doi operatori să extindă colectarea deșeurilor reciclabile la nivelul întregului oraș. În zona de blocuri, acolo unde este posibil, lângă platforma de deșeuri se amplasează o ecoinsulă cu containere speciale pentru fiecare tip de deșeu reciclabil. Dacă nu există spațiul necesar, la maxim 3 platforme va exista o ecoinsulă. Până la sfârșitul acestei săptămâni vor fi funcționale primele 112 ecoinsule. La case, de săptămâna viitoare, va fi extins proiectul pilot care a funcționat, în ultimul an și jumătate, în Șchei și Brașovul Vechi. Aceasta este o soluție provizorie, până când, împreună cu experții, se va stabili prin SMID care este cel mai bun sistem de colectare, atât pentru deșeurile menajere, cât și pentru reciclabile”, a mai spus edilul.

Noi ecoinsule cu sistem automatizat

Alte articole:   VIDEO Vicepreședintele Parlamentului maghiar a vizitat, astăzi, Brașovul

Edilul a mai menționat că de anul viitor vor fi amplasate și altele ecoinsule cu sistem automatizat de preluare a deșeurilor,

„În ceea ce privește ecoinsulele cu sistem automatizat de preluare a deșeurilor, pe lângă cele două existente în cartierul Răcădău și Șchei, de anul viitor vom amplasa și altele noi. Am finalizat procedura pentru acordul cadru și sper ca până la Crăciun vom semna contractul. Din primăvara viitoare, când vremea va permite, vom începe amplasarea acestora. Le-am cerut colegilor de la Serviciul Salubrizare să analizeze posibilitatea ca primele ecoinsule automatizate să fie amplasate la școli. Din punctul meu de vedere, copiii sunt persoanele cele mai deschise în a adopta o altă atitudine față de ceea ce înseamnă grija față de mediu. Tocmai de aceea trebuie să le asigurăm și dotările necesare ca să poată pune în practică ceea ce învață la școală referitor la acest domeniu. Când ai un oraș curat, atunci, cu siguranță, și cetățenii vor face un efort pentru a colecta selectiv”, a completat George Scripcaru.

Tipuri de deşeuri colectate

  • 1. Plastic şi metal: pet-uri, folii, pungi de plastic, caserole diverse, recipiente ale produselor cosmetice şi detergenţilor casnici, doze de aluminiu şi conserve metalice
  • 2. Ambalaje din hârtie şi carton, ziare etc.
  • 3. Sticle şi borcane
Alte articole:   Persoanele dializate, imobilizate sau nedeplasabile se pot vaccina în etapa a II-a, fără programare

Program de colectare a deșeurilor reciclabile din clopote

  • Plastic: luni, miercuri, vineri
  • Hârtie: marți, joi, sâmbătă
  • Sticlă: miercuri

Astfel, brașovenii vor colecta separat plasticul și metalul, ambalajele din hârtie și carton, precum și sticla.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate