Caravana Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar ajunge, la Braşov

Caravana Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar ajunge, la Braşov

După întâlnirile cu consumatorii și băncile din marile orașe ale țării, caravana Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), ajunge, pe 4 decembrie, la Braşov. Consumatorii vor fi informați despre posibilitatea de a cere o negociere cu banca, gratuit și în mai puțin de 90 de zile.

În România, mii de consumatori au probleme cu băncile și întârzieri la plata ratelor. Ca urmare a unei Directive europene, din 2016 este funcțional Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), care intermediază gratuit și în mai puțin de 3 luni concilierea relațiilor dintre consumatori și bănci sau IFN-uri. Practic, cu ajutorul celor 21 de conciliatori ai CSALB, consumatorii negociază cu băncile și IFN-urile condiții mai bune pentru contractele aflate în derulare.

Numai anul acesta, aproape 2.000 de consumatori din toată țara, au trimis cereri către CSALB pentru a intra în negociere cu băncile sau IFN-urile. Cele mai frecvente solicitari în relația cu băncile, adresate de consumatori, se referă la contractele de credit (90% din solicitări). De cele mai multe ori, consumatorii caută soluții amiabile prin intermediul Centrului, pentru credite în lei (42% din cazuri), în moneda Euro (28%) și CHF (25%) – potrivit statisticii CSALB, informează infobrasov.net.

În primele 11 luni din 2019, peste 600 de consumatori au obținut de la bănci și IFN-uri, cu ajutorul CSALB, reducerea sau eliminarea comisioanelor, scădere ratelor la credite sau chiar ștergerea întregului sold rămas de achitat. Dintre acești consumatori, mai puțin de 2% sunt din Brașov.

Alte articole:   Orțan: Guvernul României a îngropat proiectul spitalului regional de la Brașov

În 2018, cererile din Brașov reprezentau 3% din total. Acest lucru se întâmplă deoarece mulți consumatori din țară nu știu de existența Centrului. De exemplu, 49% dintre cereri vin din București și Ilfov. Informarea consumatorilor de servicii financiar-bancare despre existența Centrului și avantajele concilierii reprezintă motivul principal pentru care Caravana CSALB vine la Brașov.

Evenimentul are loc miercuri, 4 decembrie 2019, începând cu ora 12.00, în Sala de Consiliu, Primăria Municipiului Brașov, Bvd Eroilor, nr 8.

 

 

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.