blog-logo

Munţii Făgăraş vor fi repopulaţi cu zimbri. 30 de exemplare vor ajunge în sălbăticie

Munţii Făgăraş vor fi repopulaţi cu zimbri. 30 de exemplare vor ajunge în sălbăticie

Fundația Conservation Carpathia a demarat un program de reintroducere a zimbrului în Munții Făgăraș, în premieră pentru această parte a ţării. Dispărut de pe meleagurile noastre acum aproximativ 200 de ani, zimbrul a fost reintrodus cu succes în ultimii ani în județele Neamț, Caraș Severin și Hunedoara, iar acum în Munții Făgăraș.

Fundația Conservation Carpathia extinde acest demers, iar în cadrul proiectului ce vizează reconstrucția habitatelor naturale degradate și aplicarea unor măsuri de conservare care să permită refacerea proceselor naturale, vor fi aduși, în Munții Făgăraș, 30 de zimbri.

Ca prim pas, vor fi aduși din Germania patru zimbri, urmând ca până la finalul anului alte nouă exemplare din Polonia să intre în progrmaul de aclimatizare.

Alte articole:   Noi medicamente pentru cancer, boli metabolice și neurologice, incluse pe lista celor gratuite

Cele patru exemplare venite în Munţii Făgăraş sunt găzduite într-un ţarc de aclimatizare situat în zona lacului Pecineagu, începând cu luna noiembrie 2019, urmând să fie eliberaţi în sălbăticie în primăvara anului 2020, la distanţe de 20-30 km de localităţi.

Selecţia zimbrilor a fost făcută pe baza cărţii de pedigree europene, astfel încât să asigure adaptarea rapidă a acestei specii la mediul înconjurător şi să ofere şanse maxime de supravieţuire.

„Ca să garantăm rezultatele favorabile ale proiectului, am ținut cont de toate criteriile esențiale pentru a obține o diversitate genetică, precum țările și mediile de proveniență ale zimbrilor. Ne mândrim că am reușit să asigurăm și raportul optim între sexe, aceasta fiind o provocare în procesul de selecție al animalelor. Activitatea zilnică a zimbrilor va fi monitorizată; câteva exemplare vor avea montate colare GPS non-invazive, care nu le vor influența adaptarea, ceea ce ne va permite să cunoaștem traseele acestora și habitatele pe care turma le va frecventa”, a declarat Adrian Aldea, specialist în cadrul Fundației Conservation Carpathia.

Este planificată continuarea reintroducerii graduale a acestei specii în Munții Făgăraș, până la formarea unei populații stabile de 30 de zimbri în zona inițială.

Alte articole:   Structura anului școlar 2021-2022. Când începe școala și când sunt cele trei vacanțe

Programul de populare cu zimbri din Munții Făgăraș se realizează în cadrul proiectului „Creation of a Wilderness Reserve in the Southern Carpathian Mountains, Romania” și este realizat în parteneriat cu Fundația pentru Arii Protejate ProPark, Conservation Capital (Marea Britanie) și cu profesorul canadian Alistair Bath.

Foto: carpathia.org

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.