Cel mai mare parc fotovoltaic din România, de la Ucea, îşi schimbă patronatul

Cel mai mare parc fotovoltaic din România, de la Ucea, îşi schimbă patronatul

Producătorul chinez de panouri, module și celule fotovoltaice Hareon Solar Technology, confruntat cu mari probleme financiare, care au dus în vară și la delistarea acțiunilor sale de la Bursa din Shanghai, își cedează participația de peste 95% din capitalul firmei românești prin intermediul căreia a dezvoltat și operează unul dintre cele mai mari parcuri solare din Româna.

Potrivit profit.ro, participația va fi preluată de subsidiara din Hong Kong a unui alte companii din China, Jiangsu Sunshine Group, care a garantat creditele contractate de Hareon de la cea mai mare bancă chineză de stat pentru a-și finanța investițiile, inclusiv pe cea din România.

Ambele companii se leagă de numele magnatului chinez Lu Keping, care în anii anteriori a figurat de mai multe ori în topul Forbes al celor mai bogați oameni din China.

În orice caz, în 2014, în România a fost pus în funcțiune parcul fotovoltaic de la Ucea de Sus, cel mai mare din țară, cu putere instalată de 55 MW, dezvoltat pe o suprafață de 122 hectare. Planurile inițiale prevedeau majorarea capacității la 82 MW, însă au fost întrerupte de schimbarea legislației locale a sprijinului de stat pentru producția de energie regenerabilă, prin reducerea semnificativă a subvențiilor pe bază de certificate verzi impuse pe facturile consumatorilor de curent.

Alte articole:   COD PORTOCALIU de vreme severă imediată, la Brașov!

Proiectul a fost dezvoltat de firma Green Vision Seven SRL, deținută în proporție de 95,5% de către chinezii de la Hareon Solar Technology, prin intermediul unui vehicul juridic controlat de o subsidiară înregistrată în Elveția. Restul părților sociale se află în posesia antreprenorului german de origine română Jurgen Andreas Faff, născut la Mediaș, care este și principalul administrator al firmei, fiind implicat și în alte proiecte fotovoltaice românești.

Înțelegerea cu Sunshine a survenit atât pe fondul problemelor financiare ale Hareon Solar Technology, care au obligat compania chineză să își restructureze operațiunile și datoriile, dar și după ce firma locală Green Vision Seven SRL a cumulat, în cei 5 ani întregi de funcționare a parcului fotovoltaic de la Ucea de Sus, pierderi totale de peste 171 milioane lei. Cauza pierderilor a fost restrângerea masivă a subvențiilor pe bază de certificate verzi, precum și alte modificări legislative în domeniu, care au dat peste cap planul inițial de afaceri al firmei.

Anul trecut, Green Vision SRL a avut pierderi de peste 32 milioane lei, la un rulaj de circa 45 milioane lei. Din 2013, autoritățile de la București au început să taie semnificativ din subvențiile acordate producătorilor de energie regenerabilă sub formă de certificate verzi adăugate pe facturile de curent electric ale tuturor consumatorilor de energie electrică din România, pentru a ține sub control prețul final plătit de clienți. De asemenea, a fost plafonată acreditarea capacităților de producție de energie regenerabilă noi pentru accesul la schema de sprijin pe bază de certificate verzi. 

Alte articole:   Ministrul Muncii: ,,Cer inspectorilor şefi ai ITM să iasă din locurile comode în care stau cu aer condiţionat şi să meargă în teren''

Reducerea subvențiilor, cele mai generoase din Europa la debutul schemei de sprijin pentru energia regenerabilă, a continuat și în anii următori și a făcut chiar ca statul să fie dat în judecată la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington.

Generozitatea subvențiilor a redus o perioadă prețul energiei pe piețele angro, dar l-a majorat la consumatorii finali. Situația s-a schimbat în 2017 și mai ales anul trecut, în urma modificării legislației certificatelor verzi, care a rezolvat în bună măsură problema excesului de astfel de instrumente din piață.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.