Cele mai populare feluri de mâncare gătite de români pentru Crăciun

Sărbătorile de iarnă reprezintă una dintre cele mai frumoase perioade din an, așa că nu este de mirare că acestea sunt așteptate cu nerăbdare de mulți dintre noi. Fie că iubim tradițiile din preajma Crăciunului și a Anului Nou ori bunătățile pe care le pregătim pentru zilele de sărbătoare, cert este că luna decembrie are un farmec aparte.

Sarmale, friptură, salată de boeuf, ori cozonaci cu nucă și stafide – acestea sunt doar câteva din preparatele nelipsite de pe mesele românilor în ziua de Crăciun.

Dacă vrei să începi din timp pregătirile pentru Sărbătorile de iarnă și ți-ai propus să-ți faci o listă cu bunătăți pentru seara de Ajun, iată mai jos câteva preparate delicioase, populare în România. Nu trebuie să fii un bucătar profesionist pentru a le găti, așa că nu-ți face griji că o să dai greș.

Salată de boeuf

Iubită de mulți, salata de boeuf este una dintre cele mai populare rețete pentru Crăciun. Cu carne de porc, de vită, ori de pui și multe legume – aceasta este un produs nelipsit de pe mesele românilor.

Dacă nu știai, numele său provine din limba franceză, iar boeuf înseamnă vită. Însă, chiar și așa, românii au adaptat rețeta și nu folosesc doar carne de vită pentru prepararea sa. În funcție de preferințe, salata de boeuf poate conține maioneză din ou – ori din aquafaba (maioneză preferată de vegetarieni și vegani), carne și diferite legume.

Pentru rețeta tradițională ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 500 grame carne de vită
  • 2.5 litri apă rece
  • sare
  • boabe de piper
  • morcov
  • rădăcină de pătrunjel
  • păstârnac
  • 5 castraveți murați
  • 2 gogoșari murați
  • 100 grame măsline fără sâmburi
  • 3 ouă fierte
  • Pătrunjel proaspăt
  • 150 grame de mazăre (din conservă)
  • 250 grame cartofi fierți
  • maioneză (preparată din 4 gălbenușuri, 4 linguri cu muștar, 200 ml ulei și sare după gust)

Primul pas pentru prepararea salatei este să pui carnea la fiert. După 40 de minute, adaugă și legumele și fierbe-le până când acestea sunt moi, iar carnea nu este ațoasă. Poți fierbe cartofii separat, în coajă. Însă nu greșești nici dacă alegi să fierbi cartofii deja curățați, împreună cu celelalte legume.

În timpul fierberii, curăță spuma care se produce. Repetă operațiunea până când nu mai apare spumă deloc.

După ce au fost gătite, ingredientele se scot din supă și se pun la scurs. Nu uita: fierbi și ceapa pentru a da un gust aparte celorlalte ingrediente.

După ce s-au răcit, toacă atât carnea, cât și legumele. Peste acestea adaugă și boabele de mazăre. Toate ingredientele, împreună cu maioneza și două linguri cu muștar, se amestecă bine și se condimentează cu sare și piper după gust.

Următorul pas îl constituie decorarea preparatului. Poți utiliza gogoșari murați, morcov fiert, frunze de pătrunjel, ori ouă fierte – totul în funcție de preferințele tale.

Sărmăluțe tradiționale

Sarmalele sunt un deliciu nelipsit de la ocaziile speciale. Fie că le preferi în foi de viță ori în foi de varză murată, sarmalele nu se pot compara cu niciun alt preparat. Pentru pregătirea lor, ai nevoie de:

  • 2 kg varză acră
  • 400 grame carne tocată de porc și de vită
  • 150 grame costiță afumată
  • 50 grame orez
  • 150 grame ceapă
  • ulei
  • bullion
  • foi de dafin
  • sare
  • piper

Carnea pe care o folosești pentru prepararea sarmalelor este foarte importantă. De multe ori, carnea tocată din comerț are foarte multă grăsime, iar cei care au probleme din cauza colesterolului evită să consume preparate din carne tocată tocmai din acest motiv. Dacă te numeri printre aceștia, ideal este să-ți achițizionezi o mașină de tocat carne. În felul acesta, te asiguri că nu utilizezi carne cu un conținut ridicat de grăsime.

Primul pas pentru prepararea sarmalelor este pregătirea frunzelor de varză. După ce ai ales frunzele, taie ceapa și călește-o puțin, până devine aurie.

Carnea, condimentele, orezul și ceapa călită se amestecă bine. Apoi, se împachetează sarmalele, folosind compoziția obținută.

După ce ai așezat sarmalele în oală, peste acestea se pune un strat de varză murată tocată și costița afumată. Peste toate ingredientele se adaugă bulionul, frunzele de dafin, boabele de piper și apă. În timpul fierberii, nu uita să mai adaugi apă, din când în când.

Friptura de porc

Friptura este un alt preparat care nu lipsește de pe masa de Crăciun. Dacă vrei să încerci o variantă sănătoasă a fripturii de porc, recomandat este să optezi pentru variantele pregătite la cuptor.

Pentru un astfel de preparat ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 500 grame carne de porc
  • 250 ml vin roșu
  • usturoi
  • 3 morcovi
  • ceapă
  • ulei
  • foi de dafin
  • cimbru
  • boia
  • sare
  • piper

În primul rând, carnea de porc se împănează cu bucăți de usturoi și se ține la marinat, într-un vas cu ulei, vin roșu, sare, piper și boia, timp de 3 ore. Între timp, morcovii și ceapa se taie felii și se adaugă în tavă. Peste legume se pune bucata de friptură, împreună cu sosul în care s-a marinat. Nu-ți mai rămâne decât să introduci tava în cuptorul încins și să adaugi din când în când vin peste friptură, pentru a te asigura că aceasta nu se lipește.

Crăciunul este o perioadă magică, în care ne întâlnim cu toți cei dragi nouă și petrecem clipe minunate împreună. Într-o zi atât de specială și meniul de Crăciun trebuie să fie unul special. Printre rețetele tale preferate nu uita să incluzi și sărmăluțele ori salata de boeuf. Dacă nu gătești foarte des, nu trebuie să-ți faci griji că nu te vei descurca. Dacă respecți rețetele, aceste delicii vor fi cu siguranță gustoase.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap