blog-logo

Drum lin căre cer, Florian Stoica

Drum lin căre cer, Florian Stoica

Solistul trupei Conexiuni, Florian Stoica, a murit miercuri, 13 noiembrie 2019, anunţul fiind făcut de familie, pe pagina de Facebook a artistului, https://www.facebook.com/FLORIAN-STOICA. Pentru cei ce vor să își ia un ultim omagiu de artist, o pot face la Biserica Sfinții Voievozi din centrul orașului Urlați, iar slujba de înmormântare va fi sâmbătă la orele 12-12:30. Dumnezeu să îl aibă în paza!

Compozitor, textier, solist vocal, instrumentist, sound designer, Florian Stoica s-a născut la 26 noiembrie 1961, la Urlaţi, judeţul Prahova. A absolvit Facultatea TCM la Universitatea Transilvania din Braşov, în 1987.

În 1983, împreună cu alţi doi studenţi – Marcel Boca şi Victor Lenghel – Florian Stoica a înfiinţat trupa Conexiuni şi au debutat la Casa de Cultură a Studenţilor. Prima perioadă de activitate a grupului a fost definită de căutări de stil muzical. Au cântat în concerte, gale şi manifestări studenţeşti (Serbările Zăpezii, Galele Amfiteatru, Festivalul Top T, Galele Costineşti). În 1984 se alătură grupului Gabi Isac şi Lucian Murzea, înlocuit ulterior de Pavel Stelu. Prima piesă, „Fachir valah”, a devenit repede foarte cunoscută în mediul studenţesc al acelor vremuri, potrivit site-ului http://www.conexiuni.com.ro/.

În anii ’80 trupa i-a cuprins, pe lângă membrii amintiţi, şi pe Mihai Pascu – bass şi Ramiro Junger – clape. În această formulă au ajuns în topurile muzicale ale vremii, primind premiul I la Interpretare şi diploma „Cel Mai Bun Solist Rock” – pentru Florian Stoica – la festivalul „Constelaţii Rock ’85” de la Râmnicu-Vâlcea. Au urmat înregistrări în studiourile radio şi tv, lansându-se astfel piesele „Fosta iubire” şi „Învins doar pentru o clipă”, care au devenit hituri.

Alte articole:   Premierul Florin Cîţu - ministru interimar al Sănătăţii


În 1986 au obţinut Premiul de Popularitate la Festivalul Primăvara Baladelor şi Premiul I la Festivalul Top T de la Buzău. Trupa e premiată în acelaşi an şi la Festivalul Artei şi Creaţiei Studenţeşti de la Braşov, iar Florian Stoica este desemnat „Cel mai bun solist al Galelor”.

Un an mai târziu, Conexiuni se destramă, după ce Ramiro se stabileşte în Germania, iar Boca şi Stoica absolvă facultatea şi se prezintă la posturi în alte oraşe.

În perioada ’88-’89, trupa are apariţii sporadice (1988 la Braşov; în noiembrie 1989 la Cluj-Napoca). În 1990, la iniţiativa lui Victor Lenghel, grupul se reface, vine în trupă Victor Solomon – chitară, alături de mai vechii Florian Stoica, Victor Lenghel şi Gabi Isac. Participă la manifestări diverse, filmează videoclipuri, toate acestea reuşind să readucă popularitatea numelui Conexiuni în peisajul muzicii rock româneşti.

Alte articole:   Codul Muncii, modificat în Parlament. Sunt vizate adeverințele de vechime


La Festivalul „Rock ’92” trupa Conexiuni deschide concertele Uriah Heep şi Ian Gillan Band. În martie 1993 este lansat primul disc, intitulat „Tot ce-aş vrea să-ţi spun”, promovat printr-un turneu naţional în 28 de oraşe, alături de formaţia Compact şi prin realizarea videoclipurilor „Tu”, „Fosta iubire” şi „Viaţă de rocker”. În septembrie ’93, în cadrul Festivalului internaţional „Rock ’93”, Conexiuni asigură, alături de Holograf, deschiderea concertului Scorpions.

În 1994, Gabi Isac şi Florian Stoica părăsesc temporar grupul. La Festivalul „Rock ’94” cântă cu Saxxon şi Paradise Lost, iar în 2004 – în deschiderea concertului Europe, la Braşov.
Anul 1997 reprezintă reîntoarcerea la formula de bază: Florian Stoica – voce, Gabi Isac „Bastanu” – bass, Victor Solomon (Solo) – chitară, Victor Lenghel – tobe. Apare albumul „Lumea marionetelor”, sunt promovate piesele „Spune-i”, „Mai rămâi puţin”, „Lacrimi în zadar”. Radio România a clasat melodia „Mai rămâi puţin” pe primul loc în topul celor mai bune balade create de-a lungul anilor.

Alte articole:   S-au desemnat constructorii pentru încă patru obiective ale Aeroportului de la Ghimbav


După câţiva ani cu schimbări de componenţă, în 2004, Conexiuni reorchestrează piesele vechi. Cântă în deschiderea concertului Europe la Braşov, participă la întâlnirea motocicliştilor din Braşov.

În ultimii ani, Florian Stoica a cântat împreună cu Victor Solomon în numeroase concerte, în Bucureşti şi în ţară. Cel mai recent a fost în 8 noiembrie 2019, într-un club bucureştean. 

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate