Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, conducătorii cetelor de îngeri și călăuze ale sufletelor spre rai

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, conducătorii cetelor de îngeri și călăuze ale sufletelor spre rai

În fie care an pe 8 noiembrie, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril. Arhanghelii sunt cunoscuți drept conducătorii cetelor de îngeri, având aripi şi purtând săbii, ca simbol al biruinţei, şi sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai. Sunt păzitorii oamenilor de la naștere până la moarte.

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt celebraţi împreună cu toţi îngerii şi arhanghelii, fiind cei mai cunoscuți în tradiția Bisericii.

Numele complet al sărbătorii este, de fapt, Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril. Cuvântul „arhanghel” înseamnă „mai mare peste îngeri” sau „cel dintâi dintre îngeri”, iar Sfinţii Arhangheli sunt în număr de şapte – Mihail, Gavril, Rafail, Salatiil, Uriil, Gudiil şi Varahil, menţionaţi în Cartea Apocalipsei ca fiind cele şapte duhuri care stau în faţa Tronului lui Dumnezeu.

Potrivit Bibliei Sfântul Mihail are cheile Raiului și putere asupra Diavolului, în timp de Sfântul Gavril este cel care a fost trimis de Dumnezeu să îi dea de veste Fecioarei Maria cu privire la taina întrupării Domnului.

Arhanghelul Mihail semnifică „puterea lui Dumnezeu” și este voievodul oștilor cerești și cel dintâi din ceata Sfinților Arhangheli. El poartă sabie de foc și are misiunea de a păzi legea lui Dumnezeu și de a birui puterea vrăjmașilor. Când Lucifer a greșit în cer, tulburându-se toate puterile cerești și începînd a cădea mulțime de îngeri, atunci Arhanghelul Mihail a stat în mijloc și a strigat: „Să luăm aminte”. Din clipa aceea a încetat căderea îngerilor, căci toți au luat aminte la glasul lui și la greșeala îngerilor decăzuţi.

Alte articole:   Aparat de testare Real Time PCR pentru depistarea COVID-19 la Spitalul Municipal Codlea

Arhanghelul Gavril semnifică „bărbat-Dumnezeu” și este arhanghelul bunelor vestiri, acelora de bucurie, are şi misiunea de a vesti oamenilor tainele cele mari Dumnezeiești. El poartă bucurie, fiind ales și trimis de Dumnezeu la Fecioara din Nazaret să-i vestească taina mare a întrupării Domnului și a vestit păstorilor că în Betleem s-a născut Mesia. Tot el a vestit și a pus nume Sfântului Ioan Botezătorul și a spus cel dintâi „Slavă întru Cel de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire”. Sfântul Gavril ocrotește pe fecioare, acoperă pe mame, păzește pe prunci, duce rugăciunile cele fierbinți la Dumnezeu și aduce înapoi împlinirea cererilor.

Obiceiuri și tradiții de sfinții Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril

Pentru că atât Sfântul Mihail, cât şi Sfântul Gavril sunt văzuţi că păzitori ai oamenilor de la naştere până la moarte, în credinţa populară se spune că ziua de 8 noiembrie este cea mai nimerită pentru a aprinde o lumânare, pentru a fi călăuzit spre Rai în viaţa de Apoi.

Obiceiul este ca, de Sfinţii Mihail şi Gavril, să se aprind lumânări atât pentru cei în viaţă, cât şi pentru cei trecuţi la cele sfinte fără lumânare sau dispăruţi în împrejurări năprasnice. De asemenea, în ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril – despre care se crede că iau sufletele oamenilor când mor – se făcea marea pomenire pentru toţi morţii din familie.

Alte articole:   Furnizorii de internet cer președintelui să nu promulge legea prin care se amână plata utilităților

În popor, se spune despre Arhanghelul Mihail că are putere asupra Soarelui şi a Lunii, pe care le eliberează din puterea dracilor, atunci când aceştia le fură (eclipse). De asemenea, se spune că are putere asupra soţiei lui Scaraoţchi, Mamareaua, care vrea să dea drumul la ger pe pământ dintr-o dată. Arhanghelul Mihail o ţine şi dă drumul gerului pe îndelete, ca să se obişnuiască oamenii cu el.

Tradiţia spune că de acum şi până de Crăciun trebuie să aibă loc „vara iernii“, o înşiruire de câteva zile considerabil mai calde decât temperaturile normale în perioada toamnă-iarnă.

O tradiţie regăsită şi în Transilvania, şi în Bucovina cere ca gospodinele să coacă, de Sfinţii Mihail şi Gavriil, “turta areţilor” (areţii fiind, în limbajul de la stâne, berbecii despărţiţi de oi). După coacere, turta se arunca între oi. Dacă turta cade cu fața în sus, înseamnă că oile vor făta miei sănătoși; dacă turta cade cu fața în jos, este semn că le va merge rău.

Conform credinţei populare, în această zi de sărbătoare a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril nu se lucrează, întrucât cine nesocoteşte această regulă se va chinui înainte de moarte.

Tot în această zi, finii aduc daruri de colăcei naşilor, un obicei nu chiar întâmplător, întrucât, la cununie, cele două lumânări ţinute de naşi sunt simboluri ale celor doi Arhangheli, Mihail şi Gavriil.

Alte articole:   Încă un medic militar brașovean a fost detașat la Suceava

Sfinţii Mihail şi Gavril sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Române

Sfinții Arhangheli sunt cunoscuţi că luptă în oastea cerească pentru respectarea poruncilor lui Dumnezeu. Asemenea lor, dar pe Pământ, jandarmii, cei ocrotiţi de Mihail şi Gavril, asigură respectarea legilor oamenilor.

La mulţi ani, tuturor celor care poartă aceste nume sfinte!

Distribuie dacă îți place!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.