blog-logo

Recomandări ale poliţiştilor pentru pietoni şi biciclişti

Recomandări ale poliţiştilor pentru pietoni şi biciclişti

În data de 06 noiembrie, polițiști din cadrul Serviciul Rutier Brașov au organizat și desfășurat, pe raza județului Brașov, o acțiune care a vizat atât creșterea gradului de siguranță rutieră, cât și prevenirea producerii accidentelor de circulație ale căror cauze generatoare sunt abaterile săvârșite de către bicicliști și pietoni.

Obiectivele acțiunii au fost:

Prevenirea producereii accidentelor de circulație cauzate de bicicliști și pietoni care încalcă normele rutiere;

Combaterea cauzelor generatoare ale acestor accidente, în sensul combaterii indisciplinei pietonilor și bicicliștilor și a abaterilor săvârșite de aceste categorii de participanți la trafic;

Creșterea vizibilității poliției rutiere, prin prezența lucrătorilor pe sectoarele de drum cu risc rutier ridicat, atât în mediul urban și rural, cât și pe sectoarele de drum situate în afara localităților;

Conștientizarea acestor categorii de participanți la trafic asupra riscurilor generate de incălcarea normelar rutiere și asupra urmărilor acestui gen de fapte.

În cadrul acțiunii au fost angrenați un număr de 91 polițiști, care au constatat și aplicat un număr total de 185 sancțiuni contravenționale, dintre care 122 pentru abateri săvârșite de către pietoni, iar  63 pentru nerespectarea normelor rutiere de către bicicliști.

Cadrele de poliție au surprins un număr de 78 pietoni care erau angajați în traversarea neregulamentară a drumului public.

În ceea ce privește abaterile săvârșite de către bicicliști, au predominat următoarele contravenții: lipsa vestei reflectorizante, traversarea drumului public pe trecerile pentru pietoni, în timp ce se află pe bicicletă, conducere fără a ține ambele mâini pe ghidon, defecțiuni tehnice și conducerea sub influența băuturilor alcoolice, potrivit I.P.J. Braşov.

Valoarea amenzilor a fost de aproximativ 3.000 lei.

Polițiștii din cadrul IPJ Brașov vin cu următoarele recomandări pentru biciclişti:

Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, orice persoană trebuie să aibă vârsta minimă de 14 ani, să cunoască regulile de circulație și să fie echipat corespunzător.

Pentru a circula pe drumul public, bicicleta trebuie să fie echipată corespunzător (dispozitiv de frânare eficace, mijloc de avertizare sonoră, lumină de culoare albă sau galbenă în față, lumină de culoare roșie în spate și cel puțin un element reflectorizant).

Înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, biciclistul trebuie să reducă viteza, să se asigure temeinic și să acorde prioritate de trecere celorlalți participanți la trafic.

Bicicliştii sunt de asemenea sfătuiţi să circule cât mai aproape de marginea din dreaptă a drumului, iar atunci când se deplasează în grup, se cicule pe un singur rând, în coloană. Totodată, aceştia nu trebuie să circule cu bicicletele în timp ce se află sub influența băuturilor alcoolice.

Biciclistul trebuie întotdeauna să poarte cască de protecție. Aceasta îi poate salva viața. Circulând cu bicicleta, biciclistul nu are voie să se agațe de vehicule aflate în mers şi să nu transporte pe bicicletă altă persoană.

Recomandări ale poliţiştilor rutieri pentru pietoni:

Pietonii sunt sfătuiţi să se angajeze în traversarea drumului public numai prin locurile special amenajate (pe trecerea pentru pietoni) şi la culoarea verde a semaforului electric, acolo unde există.

De asemenea, pietonilor li se recomandă: să se asigure permanent, chiar şi atunci când se află pe trecerea pentru pietoni, că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă (vehiculele sunt oprite înaintea marcajului pietonal, în special când drumul are mai multe benzi de circulaţie pe sens); să nu traverseze niciodată în fugă pe marcajul pietonal, indiferent de urgenţa existentă la un moment dat; să nu se deplaseze pe partea carosabilă, iar acolo unde nu există trotuar sau acostament (preponderent în mediul rural), să se deplaseze pe partea stângă a drumului, cât mai aproape de marginea acestuia.

Totodată, poliţiştii rutieri îi sfătuiesc pe pietoni ca, pe vreme rea sau întuneric, să poarte haine de culori deschise şi/sau elemente reflectorizante, pentru a fi vizibili; să nu traverseze prin faţa sau prin spatele mijloacelor de transport în comun, atunci când acestea sunt oprite în staţie.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.