blog-logo

Elevi ai Şcolii Gimnaziale Numărul 12, depistaţi cu hepatită A. Ce măsuri s-au luat?

Elevi ai Şcolii Gimnaziale Numărul 12, depistaţi cu hepatită A.  Ce măsuri s-au luat?

Prefectul județului Brașov, Marian Rasaliu, a fost informat astăzi, de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov, despre un focar de hepatită acută virală tip A (HAV), aflat în evoluție în municipiul Brașov, pe strada Carierei.  

Potrivit notei informative a DSP Brașov, primele cazuri au apărut în Brașov în 6 octombrie, iar până la această dată au fost înregistrate 15 cazuri de HVA, la copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 15 ani.

Astfel, opt cazuri au fost internate în Spitalul de Boli Infecțioase Brașov. Biletele de externare pentru șapte dintre acestea s-au transmis, către Compartimentul Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile (CSCTB), până în dată de 6 noiembrie. Diagnosticul la externare, pentru toate cazurile, a fost HAV. De menționat este că șase cazuri au fost confirmate în urma testelor de laborator, iar în două cazuri diagnosticu a fost infirmat.

DSP Brașov a specificat că, potrivit anchetelor epidemiologice întocmite de medicii de familie, există o legătura recunoscută între aceste cazuri, având aceeași adresă de domiciliu declarată.

De precizat este că cinci dintre acești copii frecventează Școala gimanzială nr. 12, doi sunt elevii Școlii gimnaziale nr. 14, iar unul dintre minori este preșcolar.

Măsuri luate în focar:

1. Au fost întocmite anchete epidemiologice, de către personalul de specialitate din DSP Brașov și medicii de familie, pe tot parcursul evoluției focarului personalul medical implicat fiind în permanentă legătură;

2. Au fost întocmite și transmise adrese către unitățile frecventate de copiii diagnosticați, în vederea limitării transmiterii îmbolnîvirii în colectivități, cu următoarele recomandări:

  •  – intensificarea operațiunilor de curățenie și dezinfecție,
  •  – utilizarea de produse biocide clorigene, în concentrație dublă;
  • – asigurarea cu produse de igienă personală (săpun),
  • –  educația sanitară în rândul elevilor, prin asistentul medical din cabinetul medical școlar din Școala Nr.12 Brasov, cu accent pe importanța igienei mâinilor;

 3. Au fost catagrafiați și urmează să fie vaccinați, prin cabinetele de medicină de familie, contacții direcți în focar;

 4. Educația sanitară în rândul familiilor, prin medicii de familie.

5. Comunitatea fiind încadrată ca și „comunitate la risc”, aceasta va fi evaluată în vederea justificării vaccinării comunității.

În concluzie, având în vedere că aceste cazuri de HAV confirmată, cu legătura epidemiologică între ele au apărut într-o comunitate, făcând parte din familii diferite cu aceeași adresă de domiciliu și faptul că în colectivitatea școlară nu au apărut alte cazuri de HAV,  focarul a fost declarat ca focar de comunitate.

Tot cu privire la această situație, din partea Primăriei Municipiului Brașov s-a primit următoarea informare:

În data de 6 noiembrie 2019, conducerea unității de învățământ a Școlii Gimnaziale nr.12 (str. De Mijloc) a solicitat Serviciului Amenajare Zone de Agrement efectuarea unui tratament de dezinfecție dat fiind faptul că în cadrul unității de învățământ au fost identificați elevi suspecți purtători ai HAV.

În perioada 6 noiembrie – 13 decembrie 2019, Primăria Municipiului Brașov va efectua tratamentele de dezinsecție, dezinfecție și deratizare a tuturor unităților de învățământ administrative, de cultură și sportive aflate în subordinea Consiliului Local Brașov, în baza contractului de concesiune nr. 87/2015, cu concesionarul SC CORAL IMPEX SRL.

Dat fiind solicitarea menționată anterior și având în vedere faptul că în cadrul unității se desfășoară și procesul electoral pentru alegerea președintelui României, fiind amenajate secții de votare, s-a luat decizia, de comun acord cu conducerea Școlii Gimanziale nr. 12, de a se efectua în regim de urgență acțiunea de dezinfecție a întregii unități școlare, iar prin grija concesionarului SC CORAL IMPEX SRL se va utiliza pentru această acțiune substanța dezinfectantă RELY+ON VIRKON, un dezinfectant eficient de grad înalt cu spectru larg pentru suprafețe, indicat pentru combaterea HAV. Data tratamentului de dezinfecție este joi, 7 noiembrie, orele 18.00, urmând ca luni, 11 noiembrie, să se efectueze o repetare a procedurii, potrivit unui comunicat transmis de Prefectura Braşov.    

Ştire iniţială:

Potrivit şefului Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului, Sorin Susanu, mai mulţi părinţi au sesizat autorităţile din Braşov cu privire la faptul că ar exista un focar de hepatită A la Şcoala Gimnazială Numărul 12 din municipiu.

La instituţia de învăţământ OPC şi DSP desfăşoară controale pentru a descoperi dacă există pericol de îmbolnăvire.

Referitor la cazurile de îmbolnăvire ale unor elevi din cadrul unei unități de învățământ situate pe raza municipiului Brasov, Inspectoratul de Poliție Județean Brașov s-a sesizat și efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infractiunii de „zădărnicia combaterii bolilor”, faptă prevăzută și pedepsită de art 352 Cod Penal, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie propusă soluție legală prin unitatea de parchet competentă.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate