Tot mai PUȚINE firme noi înființate în Brașov! Ce îi sperie pe antreprenori?

O analiză a evoluției numerelor de firme nou înființate în județul Brașov, a constatat o scădere cu un procent de 5,33%. Se pare că față de anul 2017, în anul 2018 tot mai puține persoane și-au făcut curaj să înceapă un tip de afacere sub termeni legali. Care sunt cauzele pentru care antreprenorii evită să își deschidă o afacere? Sunt temerile lor întemeiate?

O problemă la nivel național!

Se pare că județul Brașov nu este excepția de la regulă în acest caz. Față de anul 2017, în 2018 există o scădere a numărului de firme nou înființate la nivel național. Procentul de scădere ajunge la aproximativ 0,85%. Cele mai afectate județe sunt Gorj, Mehedinți, Cluj, Harghita și București. Din nefericire, nici în Brașov nu s-a înregistrat o creștere. Dacă în anul 2017 s-au înființat 4255 firme noi, în 2018 totalul a ajuns doar la 4028, o scădere de peste 200 de înmatriculări înregistrându-se în cazul firmelor SRL. 

Orice antreprenor privește cu emoție începutul afacerii sale. Este foarte posibil ca înainte de a întreprinde pași concreți, acesta să dorească să verifice dacă tipul de afacere pe care o va deschide în Brașov are șanse să progreseze și să îi aducă veniturile pe care le merită. Este înțelept să verifice statusul altor afaceri asemănătoare. Antreprenorii pot obține aceste date dând click aici și căutând firma de care sunt interesați. 

Alte articole:   Accident pe DN13, între un TIR și un autoturism

Ce îi descurajează pe antreprenori?

O întrebare firească se ridică: ce a cauzat această scădere îngrijorătoare? Din nefericire, antreprenorii au din ce în ce mai multe probleme și dificultăți pe care le pot depăși doar cu mult curaj. Iată principalele cauze:

  • Situația legislativă instabilă

În contextul în care de la un an la altul, sau poate chiar la un interval de câteva luni, scena politică din România suferă schimbări radicale, legislația nu mai este un reper sigur. Antreprenorii nu se pot baza pe faptul că o lege care este dată acum în avantajul lor, va rămâne la fel, suficient timp pentru ca aceștia să își poată consolida business-ul. Deoarece legislația este atât de fragilă, investitorii sunt din ce în ce mai greu de atras. În plus, de multe ori, între ceea ce este scris în lege și modul în care se aplică, există neconcordanțe ce îi poate afecta pe proaspeții antreprenori.  

  • Accesul la informație este greoi

Există un trend al afacerilor de nișă care comercializează produse noi pe piața din România. Deseori, acestea sunt importate din străinătate. Deși afacerea are potențial, antreprenorilor le este greu să afle exact ce avize și autorizații sunt necesare pentru domeniul afacerii lor, mai ales dacă ideea nu are precedent în România. Deși unele informații sunt disponibile online pe site-uri ale autorităților publice, pentru un om obișnuit este greu de înțeles cum se aplică toate acestea. 

  • Forța de muncă deficitară
Alte articole:   Accident pe DN13, între un TIR și un autoturism

Este din ce în ce mai greu să găsești oameni calificați sau chiar dispuși să se califice pentru domeniile afacerilor noi. Cele mai afectate segmente sunt: IT, media, construcții. 

La final, rămân câteva întrebări la care, probabil, vor răspunde statisticile de anul acesta. Cât de îngrijorătoare este această scădere? Este statul conștient de ea și ce măsuri se pot lua? Se va remedia situația?

Sursa foto: shutterstock.com, pexels.com

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.