blog-logo

1 Noiembrie: Ziua Morţilor, sărbătoarea care luminează cimitirele

1 Noiembrie: Ziua Morţilor, sărbătoarea care luminează cimitirele

1 Noiembrie este ziua în care se pomenesc morţii, ziua în care gândurile noastre se îndreaptă cu pioşenie către cei dragi care au trecut în nefiinţă. Creştinii pregătesc în mod special cimitirele pentru această zi dedicată tuturor sfinţilor, dar şi pomenirii morţilor.

Luminaţia, cum mai este numită sărbătoarea, cu o mare însemnătate la Brașov și în tot Ardealul, este o zi deosebită pentru creştini, atât ortodocși cât și catolici. Ei merg la cimitire cu brațele pline de flori pentru a curăța mormintele și a aprinde lumânări, pentru a sărbători Ziua Morților.

De 1 noiembrie, fiecare mormânt devine un mic altar al luminii. Mii şi mii de lumânări sunt aprinse în memoria celor trecuţi în eternitate, astfel cimitirele din Brașov devin locurile cele mai calde ale orașului.

Alte articole:   Petrece Valentine's Day alături de persoana iubită la un super concert Delia

Obiceiul a fost preluat şi de Biserica Greco-Catolică

Sărbătoarea are origine catolică, fiind denumită „Ziua Tuturor Sfinţilor“ încă din secolul VII. În Transilvania, ea s-a transformat în „Ziua Morţilor“, dar se mai numeşte şi „Luminaţia“.

Ziua de 1 noiembrie este trecută în calendarul romano-catolic ca fiind Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor, iar ziua de 2 noiembrie este momentul în care se pomenesc în mod special morţii.

Astfel, sărbătoarea de sorginte catolică, 1 noiembrie are două semnificaţii: pe de o parte este o zi de cinstire a tuturor sfinţilor, iar pe de altă parte este ziua de pomenire a morţilor.

În calendarul ortodox, o zi specială de pomenire a celor răposaţi este pe în prima sâmbătă din noiembrie, odată cu Moşii de Iarnă.

Alte articole:   Ministrul Mediului: 3 miliarde de lei pentru 150.000 de proiecte pentru panouri fotovoltaice

Obiceiul de a aprinde lumânări

În Evul Mediu credincioşii petreceau toată noaptea de dinainte (1 spre 2 noiembrie) în cimitir, rugându-se pentru sufletele răposaţilor, şi astfel se explică temeiurile consacrării primei zile a lunii noiembrie drept zi a morţilor.

De aici, s-a dezvoltat obiceiul de a merge în după­ amiaza zilei de 1 noiembrie în cimitir, de a aprinde lumânări, a duce coroniţe de flori şi a se ruga pentru sufletele morţilor.

Se spune că luminile lumânărilor aprinse la cimitir ajută sufletele rătăcitoare să regăsească drumul spre odihna veşnică.

În unele zone, oamenii pun un tacâm în plus la masa de seară, pentru că, se zice, sufletele morţilor ies din morminte şi colindă locurile dragi.

Alte articole:   DNSC avertizează: Mesaje capcană în numele Poștei Române, al unor bănci și al unor firme de curierat

Alţii lasă lumina aprinsă peste noapte ca sufletele morţilor să-şi poată găsi drumul spre casă.

În legendele populare, noaptea de 1 Noiembrie este cea în care porțile Tărâmului de Dincolo se deschid, iar cei morţi vin să îi viziteze pe cei vii.

Având în vedere că pe 1 noiembrie braşovenii merg în număr mare la cimitire pentru a-i pomeni pe cei trecuţi în nefiinţă RATBV a suplimentat numărul de curse e linia 41.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.