blog-logo

Poveste de dragoste şi de afaceri, cu parfum de cafea

Poveste de dragoste şi de afaceri, cu parfum de cafea

Când ești tânăr, ai nevoie de curaj, perseverență și seriozitate pentru a începe o afacere. Asta spun doi tineri care au renunțat la Danemarca anul trecut și au revenit în țară, unde au pus la punct o afacere de suflet pentru ei.

Așa a apărut cafeneaua Schilthorn, un loc unde savurezi o cafea de excepție, într-o ambianță caldă, intimă, în noul cartier Coresi. Amenajarea, design-ul şi mobilierul au fost realizate de Dana și George Grigore.

Daniela are 29 de ani, este din Botoșani, iar George 35 de ani, din Buzău. George, la 20 de ani, s-a mutat în Brașov, iar ulterior a plecat în Danemarca. S-au cunoscut în Bucureşti, printr-un prieten comun.

Ideea acestei afaceri a apărut în 2014, când erau în vacanţă în Londra, într-o cafenea. „Iam povestit despre cel mai mare vis al meu, de a deschide o cafenea, la care George a zis: «păi hai să o facem împreună, atunci». A fost visul meu dintotdeauna. După ce am terminat liceul, tot traseul profesional pe care l-am parcurs a fost pentru cafenea. Am învățat partea de business și management, lucruri pe care le-am pus în practică când m-am mutat în Elveția, după ce am terminat facultatea”, își amintește Daniela.

De ce aţi botezat cafeneaua Schilthorn?

Schilthorn este un vârf de munte din Elveția, unde Daniela a locuit aproape doi ani într-un sătuc, din 2015. Au ajuns acolo la recomandarea unor prieteni.

Alte articole:   Alexandra Crivineanu (PSD): Brașovul este astăzi un oraș lăsat de izbeliște

Pe Schilthorn a fost construit primul restaurant din lume, Piz Gloria, în formă de disc, care se învârte 360 de grade, timp de o oră. „Peisajul este foarte spectaculos”, ne spune George, care deapănă mai departe povestea lor.

În această perioadă, George a avut o mică afacere de transport, presă și coletărie, iar Daniela îl ajuta, pe perioada cât a învăţat limba.

S-au căsătorit în 2016, în România, într-o vacanță, când au stat în ţară două săptămâni, după care s-au reîntors în Danemarca, unde locuiau deja împreună. După doi ani au luat decizia să revină în România, iar în septembrie 2018 au ajuns la Brașov.

„Din februarie, anul acesta, de când am semnat contractul de închiriere și până în mai, tot ce este acum în cafenea este făcut de noi. Am cumpărat plăci de lemn masiv, ni le-a tăiat cineva după schițele noastre, partea de construcții metalice le-am făcut eu cu tatăl meu, lămpile, totul este concepţia noastră…”, ne spune George.

De ce la Braşov?

Au optat pentru Brașov pentru că George a locuit aici din 2004. Orașul de la poalele Tâmpei l-a cucerit definitiv, deși a fost și în Cluj, și în Sibiu: „Fiind din Buzău, prima opțiune poate ar fi fost Bucureștiul, dar în niciun caz nu mi-am dorit să ajung acolo. Apoi, sunt mare iubitor al sporturilor de iarnă. Am simţit foarte mult lipsa schiatului cât am stat în Danemarca, unde terenul este ca în palmă”.

Daniela spune că Braşovul a fost o opţiune firească, după ce s-au întors din Danemarca: „Mi-a fost foarte dor de Elveția, și cumva, Brașovul m-a cucerit, pentru că peisajele, locurile, seamăna foarte mult cu cele din Elveția”.

„Inițial am vrut să facem o cafenea în Danemarca, dar după ce ne-am gândit mai mult, am zis să facem ce ne place, unde ne place, aşa că am revenit în România. Am simțit că aici ne putem conecta mai plăcut și mai ușor cu oamenii”, ne mărturisește George, completat aproape la fiecare pas de Daniela.

De ce în Coresi, nu în buricul târgului?

Alte articole:   Un liceu din Rupea împlinește 100 de ani. Ce evenimente sunt organizate cu această ocazie?

„Pentru că am văzut potențialul, am văzut dezvoltarea proiectului. În momentul în care am văzut primele spații comerciale, aici nu erau gata blocurile, erau în construcție, am fost la birouri, am văzut proiectul pe hârtie. Din acest motiv ne-am hotărât rapid, iar în februarie am semnat contractul de închiriere”.

O cafea de calitate, însoțită de o prezentare pe măsură

Este o revelație sa guști o cafea de calitate, fără zahăr. Fără să simți nevoia zahărului. În cafeaua de pe piață trebuie să pui zahăr, pentru că este mult prea amară.

Cafeaua de calitate este prăjita mediu si dă un cult, un răsfăț al simțurilor, își aduce aroma țării de proveniență, ne spune George, a cărui pasiune pentru prepararea cafelei răzbate prin toți porii.

Alte articole:   Ziua internațională a medicului de familie este marcată astăzi

„Cafeaua de specialitatea are multe de oferit și nu sunt multe locații unde se poate servi”.

George: „Am făcut cursul cu cei mai buni barista, din punctul nostru de vedere – Bob Coffee Lab. Acolo este o echipă, între un prăjitor de cafea și un barista. Alexandru Niculae a câștigat în 2015 „The World Coffee Roasting Championship”. La rândul lui, Paul Ungureanu a fost pe locul 3 la „World Coffee in Good Spirits Competition” 2015, în Suedia.

Daniela: „Am căutat foarte mult pe internet, am citit, așa am aflat de cafeaua de specialitate, iar piața în România pe acest segment este în dezvoltare. Ceea ce vrem nu este să vindem o cafea, ci povestea ei. Să explicăm care este diferența între cafeaua cumpărată din magazin și aceasta de specialitate. Apoi, modurile diferite de preparare a cafelei aduc savori deosebite”.

Pe lângă cafea, cei doi tineri le oferă clienților și prăjituri de casă, făcute artizanal, dar povestea acestora o veţi citi în curând.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.