blog-logo

EXCLUSIV Hepatita face ravagii, în rândul tinerilor, la Teliu

EXCLUSIV Hepatita face ravagii, în rândul tinerilor, la Teliu

De la începutul lunii aprilie şi până în prezent, la Teliu, au fost depistate, în urma analizelor, 37 de persoane cu hepatită de tip A, au confirmat, pentru newsbv.ro, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Brașov.

Primul caz a fost descoperit în data de 2 aprilie, iar bolnava a fost o fetiţă în vârstă de 3 ani. Atunci micuţa a fost izolată pentru a nu transmite boala şi altor persoane. Apoi, în comună a mai apărut încă un caz.

,,La momentul declarării focarului acesta era constituit din două cazuri de hepatită virală acută tip A, ambele cazuri confirmate cu laboratorul. Persoanele din cele două cazuri confirmate sunt vecine, iar locuinţele nu sunt racordate la reţeaua de apă şi canalizare a localităţii, condiţiile de locuit sunt precare (familie numeroasă care locuieşte într-un spaţiu foarte mic, în condiţii de igienă necorespunzatoare)”, a precizat pentru newsbv.ro insp. sanitar Anca Bâtiu, purtător de cuvânt al DSP Braşov.

Potrivit sursei citate, numărul de persoane aflate sub supraveghere, cu vârste cuprinse între 0 și 19 ani, este de 233 de persoane, iar la grupa de vârstă 20 – 55 de ani sunt 35 de persoane.
Cazurile cu hepatită de tip A confirmate oficial a fost de 37 în urma analizelor făcute, iar bolnavii au vârste cuprinse între 0 şi 19 ani.

Alte articole:   28 februarie: 2.830 cazuri noi de infecții cu coronavirus. 108 la Brașov

Ce au făcut autoritățile?

Inspectorii sanitari au recoltat o probă de apă din cişmeaua de la care se aprovizionează locuitorii din Teliu. Proba de apă analizată de către laborator DSP Braşov a relevat că parametrii microbiologici și fizico-chimici sunt în limite corespunzătoare.

De asemenea, au fost recoltate probe de sânge de la 39 de persoane, fiind cofirmate pozitiv cu Hepatita A 37 de persoane, iar 2 au avut rezultat negativ.

Măsuri luate în focar

Echipa de intervenţie formată din medic epidemiolog și asistenţi igienă a început activitatea în focar în data de 12 aprilie 2019. De asemenea, s-a efectuat un control igienico-sanitar în unitatea de învăţământ din Teliu, cu recomandări în ceea ce priveşte intensificarea operaţiunilor de curăţenie şi dezinfecţie, de asigurare a produselor de igienă personală, dar și pe partea de educaţie sanitară, elevilor fiind-le explicată importanţa spălării mâinilor.

Alte articole:   Activitate didactică suspendată la Gradinița cu program prelungit nr.1 din Brașov

Foarte importantă a fost decizia de a se distribui vaccin hepatitic A pediatric pentru vaccinarea prin medicii de familie din localitate a contacţilor copii din comunitate şi colectivitate.

Numărul de contacţi identificaţi în focar a fost de 227, dintre care au fost vaccinaţi 50. În plus, s-a dispus distribuirea de substanţe dezinfectante şi antiseptice în unitatea de învăţământ, s-a făcut educaţie sanitară, prin medicul de familie, s-a dispus supravegherea contacţilor pe perioada maximă de incubaţie a bolii și izolarea la Spitalul de Boli Infecţioase a oricărei persoane cu suspiciuni de HAV”, au mai precizat reprezentanții DSP Brașov.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate