Lecție deschisă pentru elevii-bucătari la centrul de evenimente Lux Divina

Lecție deschisă pentru elevii-bucătari la centrul de evenimente Lux Divina

Ziua Mondială a Bucătarului a fost sărbătorită într-un mod inedit la Complexul Lux Divina din Brașov. Elevi și profesori de la Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe în cadrul unui proiect finanțat de la bugetul municipiului.

A fost un atelier de pregătire, de Ziua internațională a bucătarului, pentru o grupă de 15 elevii însoțiți de cadre didactice, la Centrul de evenimente „Lux Divina”.

Aici, executive chef Vasile Spânu, membru al Asociației „Euro-Toques” România, le-a arătat cum se prepară în mod tradițional peștele, respectiv cum se pregătește borșul de pește, saramura depește și chiteluțele de pește cu sos marinăresc. Asociația „Euro-Toques” s-a remarcat prin acțiunile pe care le face în vederea promovării gastronomiei în rândul celor tineri, renumit fiind programul „Culinariada”.

Evenimentul a dorit să marcheze nu doar Ziua internațională a bucătarului, și,  totodată, să promoveze consumul de pește și să stimuleze interesul viitorilor bucătari în a pregăti preparate din pește.

„De ce preparate din pește? Deoarece copiii din județul Covasna consumă foarte puțin pește, deoarece ei nu cunosc cât de gustoase și sănătoase sunt preparatele din pește, și am preferat să gătească împreună cu un profesionist care a copilărit și și-a trăit tinerețea în Mahmudia, unde a și început cariera de bucătar- Vasile Spînu. Am reușit să îmbinăm în această excursie sărbătorirea Zilei internaționale a Bucătarului (marcată anual în data de 20 octombrie), cu tema gastronomică a proiectului cofinanțat de Consiliul Local Sfântu Gheorghe care este cofinanțator”- a declarat directorul Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, prof. Carmen Tordai, care a precizat că elevii au fost foarte receptivi la tot ceea ce s-a întâmplat.

Directorul Liceului a afirmat că participarea la seminarii susținute de chefi, de bucătari cu experiență, , interacțiunea cu personalități din domeniu sunt foarte importante și benefice pentru elevi.

„Astfel de evenimente în care elevii gătesc alături de profesioniști marchează evoluția profesională a elevilor, îi motivează să se pregătească mai bine în meseria pe care au ales-o să o învețe. Așa își dau seama că un bun profesionist trebuie să cunoască bine meseria, să muncească mult și că ei trebuie  să devină responsabili, implicați, serioși în exercitarea meseriei. Executiv chef, Vasile Spânu le-a propus elevilor doritori o colaborare pentru a-i pregăti pentru competițiile gastronomice de juniori. Poate, în anul școlar viitor, pe baza unor contracte – cadru, să-și desfășoare stagiile de pregătire practică la Lux Divina… și multe alte oportunități de dezvoltare profesională. Rămâne la latitudinea elevilor să hotărască ce vor să facă în sensul reușitei lor pe plan profesional, fiindcă oportunități sunt… și sunt foarte multe pentru elevii care au ales domeniul de pregătire de bază turism și alimentație.”- a declarat prof. Carmen Tordai.

Alte articole:   Peste 1300 de braşoveni se află în autoizolare, iar 41 de persoane sunt în carantină
Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.