blog-logo

Dorin Enache: Pesta porcină africană nu a ajuns în gospodării și în ferme

Dorin Enache: Pesta porcină africană nu a ajuns în gospodării și în ferme

Șeful Direcției Sanitar Veterinare, dr. Dorin Enache, a reamintit că s-au găsit trei cadavre de mistreț, la 2 km de localitatea Homorod. Animalale confirmate că au murit din cauza peste porcine africante (PPA) au fost îngropate la nivelul unde au fost îngropate, la o adâncime de 1,5 metri, dar a doua zi au fost găsite urme de scormonire.

Acesta a precizat că nu există cazuri de PPA la nivel de gospodării ale populatie sau la nivel de ferme comerciale.

Pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane, ar trebui o acțiune și împotriva prădătorilor – lupii,vulpile, urșii și șacalii, corbii, dar dr.. Enache spune că este un moment total neprielnic. Pe fondul de la Homorod sunt un număr de 26 de urși, iar vânătorii au mari rezerve de a intra în acțiunile de exterminare a populației de mistreț din zonă, chiar dacă au autorizație să vâneze mistreți.

Alte articole:   Centrul Cultural Reduta prezintă Festivalul Naţional de Teatru pentru Liceeni “AMPRENTE”, 14-16 mai

Enache a precizat că s-a solicitat și obținerea autorizațiilor pentru diminuarea efectivelor de prădători, dar încă nu s-a primit autorizația de împușcare a acestora. Conform normelor de acțiune în astfel de epidemii, între 30 și 90 de zile ar trebui eliminați toti prădătorii din zona focarului de pestă porcină africană.

Medicii veterinari au luat măsuri ca, în zona infectată, să se facă dezinfecție pe căile rutiere, dar și în localitățile învecinate. La Homorod au fost trimise substanțe dezinfectate, cu echipamente de ierbicidare, și se fac spălări cu aceste substanțe dezinfectante autovehiculelor.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate