VIDEO Stadiul reparațiilor capitale la fosta clădire Bancorex de pe Republicii

VIDEO Stadiul reparațiilor capitale la fosta clădire Bancorex de pe Republicii

Primarul George Scripcaru a făcut o vizită pe şantierul de la fostul sediu al Bancorex (Banca Săsească de odinioară), de pe strada Republicii, pentru a vedea care este stadiul lucrărilor.

Conform proiectului, restaurarea clădirii, inclusiv amenajarea spaţiilor interioare, se va face conform planurilor originale, inclusiv fresca de pe faţadă cu portretul Apolloniei Hirscher.

,,Consider că am atins o etapă importantă în proiectul nostru de a readuce la viață clădirile importante din Brașov și de a le reda cetățenilor acestui oraș, fie că vorbim de monumente istorice, fie că vorbim de clădiri de interes public. Deja la o parte dintre aceste clădiri ne apropiem de finalizarea lucrărilor, cum este cazul fostelor cinematografe Modern și Astra, iar la Popular suntem într-o fază avansată a lucrărilor. Am venit astăzi aici pentru că această clădire este poate cea mai importantă investiție din acest proiect, atât prin complexitatea lucrărilor, cât și prin importanța și frumusețea ei. S-au finalizat lucrările de consolidarea a pereților și refacere a acoperișului. Până vine vremea rece, constructorul trebuie să finalizeze montarea tuturor geamurilor, care vor respecta forma celor inițiale, de la momentul construirii clădirii, să finalizeze acoperișul, după care va putea lucra la finisajele interioare. Anul viitor va trebui să reabiliteze fațada și să finalizez montarea liftului. Sper ca până la sfârșitul anului viitor să putem reda brașovenilor și turiștilor acest monument istoric, în forma în care era la începutul secolului XX, atunci când a fost construit“, a spus George Scripcaru, primarul Municipiului Braşov.

Construită în 1906 după planurile arhitectului Albert Scheller, clădirea este una din puţinele în stil Art Nouveau din Braşov. Imediat după darea în folosinţă, imobilul a adăpostit sediul Băncii Naţionale Săseşti. Din 1929, până la naţionalizarea din 1948, aici a funcţionat sediul Casei Generale de Economii.

Odată cu sosirea la putere a comuniştilor, clădirea a trecut în patrimoniul statului şi a fost utilizată mai întâi drept sediu al Societăţii Naţionale de Electricitate, iar din 1950 a trecut în administrarea Ministerului Finanţelor. După Revoluţia din 1989, imobilul a fost sediu al Bancorex până acum câţiva ani, când banca a dispărut. Imobilul a fost preluat în proprietate şi administrare de către municipalitate, care a încercat de mai multe ori să-l reabiliteze şi să-l consolideze.

Alte articole:   Avertismentul meteorologilor pentru 2020: Va fi un an de foc! Instabilitate atmosferică și averse

Lucrări în următoarea perioadă:

Vor fi finalizate lucrările din categoria instalații, aflate în diferite stadii de execuție: instalații sanitare, instalații canalizare menajeră, instalații hidranți, instalații echipamente ventilație, instalații detecție incendiu, instalații electrice

Se va monta tâmplăria termopan din lemn stratificat,  care va respecta arhitectura inițială, 

Dupa finalizarea lucrărilor de instalații, se vor face compartimentările și finisajele  interioare.

Ulterior, se vor procura și monta echipamentele prevăzute în contract și se vor monta (lift, echipamentele de ventilație, etc.), după care se vor restaura fațadele, prin refacerea tencuielilor exterioare și a elementelor arhitecturale de fațadă, conform aspectului inițial al clădirii.

Această clădirea este una reprezentativă pentru Braşov, fiind inclusă pe lista monumentelor istorice de importanţă naţională.  Imobilul a fost construit în 1906, după planurile arhitectului Albert Schuller (care a proiectat şi Hotelul „Coroana”). Iniţial, în sediu a funcţionat Banca Naţională Săsească, iar din 1929 Casa Generală de Economii. În 1948, imobilul a fost naţionalizat şi preluat de Societatea Naţională de Electricitate, doi ani mai târziu a trecut în administrarea Ministerului de Finanţe, iar după 1990 a devenit Sucursală a Bancorex, instituţie financiară care a dispărut la sfârşitul anilor 90. Ulterior,  în 2011, imobilul a fost preluat în proprietate şi administrare de către municipalitate.  

Accesul în clădire se face pe ambele laturi, atât din strada Republicii, cât și din strada M. Weiss. Regimul de înălțime al clădirii este: subsol, parter, două etaje și pod foarte înalt.

Alte articole:   31 mai - Ziua Mondială fără Tutun

Clădirea a fost concepută inițial pentru programul de bancă, cu spații pentru public la parter, iar la etajele 1 și 2 spații de locuit.

S-a păstrat concepția constructivă inițială, ca și distribuția interioară a spațiilor care sunt elementele semnificative din punct de vedere istoric al clădirii. Deasemenea, a fost păstrată decorația fațadelor, caracteristice stilului 1900, cu elemente specifice Jugendstilului munchenez.

Valoare contractului este de 15.850.800 lei, cu TVA inclus. Termenul de finalizare a lucrărilor de proiectare şi execuţie este ianuarie 2021. Finanţarea a fost asigurată de la buget local.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.