blog-logo

Comemorare: Judele Michael Weiss și elevii-eroi de la Honterus, din Bătălia de la Feldioara

Comemorare: Judele Michael Weiss și elevii-eroi de la Honterus, din Bătălia de la Feldioara

În ziua de 16 octombrie 1612 a avut loc Bătălia de la Feldioara, în care brașovenii s-au angajat pentru libertatea orașului lor. Principalii oponenţi ai acestei lupte erau judele Brașovului, Michael Weiss și Bathory Gabor (Gabriel), principele Transilvaniei.

Pe câmpul de luptă și-au lăsat viața aproximativ 300 brașoveni și locuitori ai comunelor din Țara Bârsei, printre care însuși judele Michael Weiss, dar și un număr însemnat de elevi („studenți”) ai Gimnaziului academic „Johannes Honterus” (documentele istorice indică fie 39, fie 22 de elevi brașoveni, căzuți la Feldioara).

Marți, copiii au vizitat monumentul de la Feldioara, iar miercuri, în Aula Colegiului Național Johannes Honterus, „va avea loc o activitate de informare asupra acelro evenimente”, a precizat prof. Radu Chivărean, directorul Colegiului.

Alte articole:   Rock-ul întâlneşte muzica clasică -Turneul Național ”Legends”, la Brașov

Tot miercuri, de la ora 12.30, la Feldioara se depun coroane la monumentul ridicat pentru cinstirea celor căzuți pe front, acțiune la care vor participa reprezentanții cu FDGR și ai Primăriei Feldioara.

Tot miercuri, între orele 12 și 16, se va desfășura campanie de informare a cetățenilor despre cine a fost Michael Weiss, pe strada care îi poartă numele, din Cetatea Brașovului.

„Este foarte important să spunem că acești elevi au avut curajul să lupte alături de primarul de atunci al Brașovului, indiferent că au fost 39 sau 22. Noi trebuie să îi cinstim și este foarte importantă această activitate pentru noi”, a declarat directorul Colegiului Honterus.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate