Lucruri pe care trebuie să le înțeleagă orice partid care preia guvernarea

Lucruri pe care trebuie să le înțeleagă orice partid care preia guvernarea

O moțiune de cenzură reprezintă schimbarea trendului politic în Parlament, constituirea unei noi majorități parlamentare și a unui nou Guvern, speranța unui nou început, însă poate arunca și o umbră de nesiguranță asupra economiei dacă nu este gesionată corect.

Ca susținător al micilor întreprinzători dar și ca unul dintre aceștia, îmi permit să ofer câteva sugestii despre lucrurile pe care cred că ar trebui și cele pe care nu ar trebui să le facă sau să le afirme cei care doresc formarea unui nou Guvern. Sper ca multe dintre ideile scrise mai jos să rezoneze cu opiniile majorității celor care formează mediul de afaceri, în fond, multe sunt preluate de la aceștia, dar sper mai ales că  vor găsi un ecou printre politicienii care urmează la guvernare.

Vă rugăm să nu mai faceți declarații amenințătoare !

Înțeleg că războiul politic poate naște conflicte între oamenii care formează partidele politice. Aceștia provin din toate zonele societății și poate nu știu că repetarea obsesivăîn declarațiile publice a unor enunțuri de genul „Vom face un audit în toate ministerele și vom da afară toți incompetenții !” (Rareș Bogdan), pe lângă componenta populistă, care dă bine la electorat poate da naștere la neliniște în alte zone.

Pentru mediul de afaceri, care are tendința de a fi extrem de pragmatic în interpretarea unor mesaje politice, acest lucru poate însemna că partidul politic dorește înlocuirea funcționarilor din ministere cu oameni din propriile structuri. Să nu mai vorbim despre unele măsuri economice care fuseseră promise de vechiul Guvern și care erau așteptate de mediul de afaceri, pe care o astfel de declarație le pune sub semnul întrebării.

Alte articole:   Motociclete SMURD pentru ISU Brașov. Sunt dotate cu defribilator, oxigen şi trusă de resuscitare

Oricine practică meseria de contabil sau auditor știe că un audit poate dura câteva luni bune. Ce se întâmplă în această perioadă, se va bloca activitatea în instituția respectivă ?

Ca să nu mai vorbim despreneliniștea pe care astfel de declarații amenințătoare o pot naște în rândurile funcționarilor publici și-așa greu încercați de luptele politice care s-au dat în decursul ultimilor ani.

Nu blocați proiectele care au avut un impact pozitiv asupra mediului de afaceri !

Programe de tipul „Start-up nation”, care a avut impact semnificativ pentru mediul de afaceri din ultimii ani, nu trebuie anulate sau modificate substanțial fără a face înainte o dezbatere cu mediul de afaceri pentru a estima și rezultatele unor astfel de decizii. Chiar dacă Florin Cîțu a fost mereu persecutat de foștii guvernanți, acesta trebuie să înțeleagă, sau trebuie făcut să înțeleagă, că desființarea unui program care a funcționat și a avut un impact pozitiv în economie nu trebuie făcută doar pentru că partidul care a promovat această măsură a punctat pozitiv prin implementarea ei.

În niciun caz, dar în niciun caz, nu creșteți taxele !

Suntem în pragul împlinirii ciclului de 10 ani de creștere economică, lucru care înseamnă că recesiunea așteaptă după colț. O astfel de măsură doar ar duce la instalarea mai timpurie a crizei datorită nesiguranței pe care o va naște în rândurile antreprenorilor.

Alte articole:   Cabinetele de optica medicală Optic House - Consultații oftalmologice de calitate la Brașov

Gândiți proiecte de bun simț, care să crească încasările bugetare prin stimularea conformării fiscale. Reformați și tehnologizați aparatul de colectare a taxelor si impozitelor, gîndiți măsuri care să combată evaziunea fiscală și frauda cu TVA, dar prin reforma aparatului bugetar să nu înțelegeți concedieri.

O reformă a aparatului bugetar poate însemna chiar și desființarea unor instituții inutile, cu reintegrarea și recalificarea oamenilor respectivi pentru a spori numărul de inspectori ANAF, de exemplu. Avem prea mulți funcționari care împing hârtii prin instituții și prea puțini care controlează efectiv activitatea pe teren.

Daca avem deficit bugetar pe termen scurt, împrumutați-vă, dar doar cu premisa că odată ce reforma va fi completă vom avea nivel de taxe acceptabile, un aparat de colectare bine pus la punct și posibilitatea de a rambursa creditele prin creșterea încasărilor la buget din reforme, nu prin creșterea impozitelor.

Nu gândiți proiecte economice doar pentru electoratul propriu !

Săptămâna trecută a emanat din zona USR un proiect menit să acorde facilități fiscale pentru românii din diaspora care revin să investească în România. Și noi, cei care am stat și-au suferit aici o criză economică cu TVA de 24% și impozit pe muncă de 70%, noi de ce să nu beneficiem de astfel de măsuri ?
Avem două variante, ori vine diaspora înapoi dar noi plecăm, ori ne mutăm și noi domiciliul temporar în afara țării pentru a putea beneficia de această măsură.

Alte articole:   Polițist brașovean: ADRIAN VEȘTEA, un NEOcomunist și “slugoiul” Kadas - interlopi

Sunt momente în viața unui antreprenor când are mai puțini bani în buzunar decât angajații săi, mai ales dacă este unul cinstit și își plătește taxele și impozitele în data de 25 ale lunii. Dar rezistă, speră, creează valoare adăgată și nu pleacă. În momentul când vine statul și-i spune că altcineva beneficiază de facilități fiscale doar pentru că respectivul a ales să părăsească țara la un moment dat, l-ai pierdut.

Gândiți proiecte care să atragă investițiile punct, nu cele care să favorizeze anumite categorii sociale.

Asigurați stabilitate !

Săptămâna trecută studiam în programul de legislație numărul de modificări pe care le-a suferit Codul fiscal de la intrarea în vigoare până în prezent. M-am oprit la 200.

Cum să ai predictibilitate pentru o piață, cum să faci planuri de creștere a unei afaceri pe termen lung când statul schimbă Codul fiscal, documentul care trasează regulile jocului economic, de peste 200 de ori în ultimii trei ani, act pe care aceeași guvernare l-a propus și aprobat în 2015 ?

Într-o întâlnire cu antreprenori din județul Brașov am fost întrebat ce părere am despre diversele propuneri de măsuri economice ale partidelor politice. Răspunsul a fost cel pe care îl dau și acum, măsurile fiscale și cele care au impact în economie ar trebui date și neschimbate timp de 5 ani, mai bune sau mai rele, dar să fie stabile.

Iată o idee pentru un posibil proiect de modificare a Constituției, ca măsurile economice și fiscale să nu poată fi schimbate timp de 5 ani după aprobare.

  • Sorin Bâscă,
  • expert contabil
Distribuie dacă îți place!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.