blog-logo

Regina Mamă Elena a fost filmată prima oară în România în octombrie 1920, la Brașov. Imagini inedite, care nu au mai fost difuzate până acum

Regina Mamă Elena a fost filmată prima oară în România în octombrie 1920, la Brașov. Imagini inedite, care nu au mai fost difuzate până acum

Regina Mamă Elena a murit în urmă cu 37 de ani, în Elveția, în timp ce se afla în ultimul exil. Este una dintre reginele României a cărei memorie nu a fost recuperată după 1989, deşi este singura regină a Europei care a fost declarată „drept între popoare” de Institutul Yad Vashem, după ce a salvat mii de evrei.

Televiziunea Română începe o campanie de reportaje care vor fi difuzate până în 20 Octombrie, din care vom afla adevărata poveste a Reginei Elena, ceea ce ne-a lăsat ea până astăzi şi nu se ştie. Sunt imagini deosebit de preţioase, inedite, din România şi din străinătate, care nu s-au mai difuzat până astăzi, unele dintre ele filmate chiar de Regele Mihai.

Alte articole:   Leul s-a „vaccinat” pentru criza Covid

Principesa Elena a Greciei şi Danemarcei a fost filmată prima oară în România, la Braşov, pe 5 Octombrie 1920. Jurnaliștii îl vânau, de fapt, pe Principele Moștenitor Carol al României, care abia se întorsese din turneul în care fusese trimis să o uite pe Zizi Lambrino.

Vizita Principesei Elena în România a fost scurtată de două tragedii: moartea mamei Reginei Maria și a Regelui Alexandru al Greciei, fratele preferat al Principesei Elena.

Momentele în care Carol a fost plecat în Grecia să o ceară tatălui său conform tradiţiei, au fost idilice. Au fost câteva săptămâni când ei au mers prin insule, au vizitat muzee, şi-au dat seama că au anumite afinităţi, care îi făceau să devină şi mai apropiaţi. Şi se spune că imaginea lui Carol în aceea perioadă era complet diferită. Era un romantic.

Alte articole:   234 - numărul de voturi de care are nevoie Cioloș ca să aibă Guvern

Elena și Carol s-au căsătorit pe 10 Martie 1921 , la Atena. A fost prima prințesă a Greciei care s-a căsătorit la Atena.

După luna de miere de la Tatoi, Elena și Carol s-au întors în România cu un vapor al Flotei Române. Carol a fost surprins în compania frumoasei sale soții , în vârstă de 25 de ani, însărcinată. Românii îi primesc cu mare fast la Constanța și la București.

Am fost pe urmele Reginei Elena în exil și vă vom aduce povești din Italia și Elveția, în documentarul care se va difuza la TVR, sâmbătă, 19 octombrie, la ora 16.00.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.