Organizatorul Maratonului din Piatra Craiului, condamnat în 2004, pentru alţi 5 sportivi decedaţi

Organizatorul Maratonului din Piatra Craiului, condamnat în 2004, pentru alţi 5 sportivi decedaţi

Organizatorul Maratonului Piatra Craiului, eveniment la care au murit doi sportivi, la sfârșitul săptămânii trecute, a fost condamnat în trecut la închisoare, după ce alți cinci sportivi au murit, în timpul unei competiții organizată de el.

Lucian Clinciu a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă în ianuarie 2004, după ce cinci sportivi au fost înghiţiţi de o avalanşă în timpul Campionatului Naţional de Schi-Alpinism, informează Adevarul.

Lucian Clinciu era, pe atunci, responsabil de starea pârtiilor.

Pe 18 ianuarie 2004, în cea de a două zi a Campionatului Naţional de Schi-Alpin, organizat de Clubul Sportiv Militar “Bucegi” din Predeal, cinci tineri au murit după ce au fost îngropaţi de o avalanşă pornită din senin.

Mike Csaba din Odorheiu Secuiesc, Blaga Istvan din Miercurea Ciuc, Cosmin Conus şi Dorel Jercan, ambii din Zărneşti, şi Buzasi Zoltan, un orădean de 30 de ani, tată a doi copii, au fost prinşi pe pârtia Valea Morarului şi nu au avut scăpare.

Tragedia ar fi rămas fără urmări dacă soţia sportivului orădean, Andreea, nu ar fi luptat şase ani în instanţe pentru condamnarea vinovaţilor, precizezază aceeași sursă.

În primăvara lui 2010, Curtea de Apel Ploieşti l-a condamnat pe Lucian Clinciu la şase luni de închisoare cu suspendare pentru ucidere în culpă în formă calificată, iar Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă a fost obligată să îi plătească daune soţiei lui Zoltan Buzasi.

Alte articole:   Brașovul realizează puțin peste 5 procente din exportul României

Potrivit sursei citate, sentința a reprezentat o premieră pentru România. Până la acel moment, organizatorii de competiții sportive nu mai fuseseră pedepsiți pe motiv că nu au luat măsuri de protecție pentru sportivi.

Judecătorii au decis că tragedia putea fi evitată dacă organizatorii ar fi cerut măcar o prognoza de la Administraţia Naţională de Meteorologie.

Potrivit sentinţei, vinovatul pentru moartea sportivilor a fost responsabilul pentru starea pârtiei, Lucian Clinciu, directorul competiţiei şi preşedinte al comisiei de schi-alpinism din FRAE, condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă în formă calificată.

În acelaşi timp, magistraţii au obligat Federaţia să achite despăgubirile solicitate de soţia lui Buzasi Zoltan, adică daune civile de 10.000 de lei şi morale de 25.000 de euro, plus o rentă lunară de 500 de lei pentru cei doi copii rămaşi orfani de tată.

Tragicul eveniment din 2004 a scos la iveală deficienţe în organizarea concursului.

În primul rând, spuneau specialiştii, asemenea competiţii se organizează în luna martie, nu în ianuarie. Vremea fusese nefavorabilă, iar zona era cunoscută ca periculoasă din cauza căderilor mari de zăpadă şi a temperaturilor ridicate înregistrate cu câteva zile înainte.

Jurnaliștii cotidianului mai notează că nu au putut lua legătura cu  Lucian Clinciu pentru un punct de vedere.

Alte articole:   Festivalul Clătitelor, în weekend, la Prejmer

Un bărbat de 39 de ani din Cluj şi o femeie de 45 de ani din Odorheiu Secuiesc au murit sâmbătă, 5 octombrie, la Maratonul Piatra Craiului, după ce au căzut 70 de metri într-o prăpastie în zona Sătic, din comuna argeşeană Rucăr.

Eduard Klopcek, de profesie medic, a încercat să coboare pentru a ajuta concurenta căzută, însă a alunecat şi s-a prăbuşit în gol, suferind fracturi la ambele picioare şi alte răni, în urma cărora a şi decedat.

Doi sportivi au murit la maratonul montan din Piatra Craiului

Distribuie dacă îți place!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.