blog-logo

Americanca Sarah Vienna cântă Brașovul în lume

Americanca Sarah Vienna cântă Brașovul în lume

Un fragment dintr-o piesă muzicală pe care o americancă îndrăgostită de Brașov o cântă în toată lumea, bucuroasă de orașul pe care îl consideră acum „acasă“.

„Am înotat în apele de pe coasta Californiei,/Am navigat pe nave de pescuit din Boston/Gândindu-mă unde mi-a hărăzit Dumnezeu să fiu/ Apoi am descoperit acest oraș/Unde iarba crește mai verde/Copacii sunt mai înalți/Munții se ridică mai sus./Iubesc acest oraș /Unde sufletul meu se simte mai liber/Inima îmi bate mai încet./Acest oraș al Transilvaniei este locul meu/Casa mea, Brașov./Clopotele bat de la vechea Biserică Neagră/Scuturând porumbeii de pe streșini/Drumuri pietruite și munți/Înconjoară acest oraș vechi și minunat“.

Pe Sarah Vienna ați cunoscut-o, probabil, la TAM-TAM Festival, la sfârșitul lui iulie anul acesta, când a cântat pe una dintre scenele din Centrul vechi al orașului. S-a născut într-o familie cu înclinații muzicale (mama sa fiind textier și compozitor), religioasă și este cea mai tânără dintre șapte surori. S-a apucat să scrie texte pentru piese muzicale în adolescență, dar mult mai târziu s-a gândit că ar putea scoate albume cântate chiar de ea.

Sarah a venit în România pentru prima dată în 2002, într-o misiune umanitară pentru a-i ajuta pe copiii care trăiau în Gara Brașov. A stat atunci două luni, apoi s-a întors în SUA pentru a reveni la Brașov o lună mai târziu. „Nu-mi puteam scoate Brașovul din minte“, spune Sarah, care rămăsese în minte cu imaginea muntelui Tâmpa. „Copacii verzi, semnul «Brașov» scris pe vârf… Era ceva atât de puternic, de maiestuos și în același timp pașnic și liniștit în acest oraș“, mărturisește ea.

Alte articole:   Avertizare ANM: Cod galben de ceață în mai multe localități din județul Brașov

În 2005 americanca a înființat o fundație – „Firm Foundations Romania“ – care are ca țintă ajutorarea copiilor orfani sau separați de familiile lor și prin care oferă Spitalului de Copii Brașov scutece, hăinuțe, ajutor medical și derulează un program prin care voluntarii oferă dragoste bebelușilor orfani din spital, ținându-i în brațe așa cum ar face niște părinți adevărați.

„Bebelușii au nevoie de îmbrățișare, mângâiere și afecțiune din partea părinților mai ales în primele luni de viață, și noi facem asta în locul părinților care i-au părăsit“, explică Sarah.

„Tot în 2005 am scris primul meu cântec, «Unwanted» (Nedorit, n.n.), după ce am întâlnit un copil orfan la Orfelinatul Micul Prinț. Am început apoi să scriu din ce în ce mai multe piese care cuprind experiențele mele în Brașov. Și acum promovez munca noastră din România în toată lumea, prin intermediul muzicii. «My Home Brașov» este piesa favorită a publicului, mai ales cei care lucrează ca voluntari la organizația noastră din Brașov“, mai spune Sarah Vienna.

Alte articole:   APIA: Plăți în avans pentru fermierii care au depus Cereri unice de plată în anul 2021

Și-a închiriat un apartament încântător în Șchei, și-a obținut permisul de ședere permanentă din partea autorităților române și locuiește în Brașov „full-time“, cu excepția câtorva luni în care se întoarce în SUA.

„Brașovul este locul în care mă simt cel mai aproape de Dumnezeu“, spune americanca. Cu toate că a urcat pe munți și mai înalți, în Austria, Brașovul și-a lăsat amprenta adânc în sufletul ei și nu poate compara muntele nostru cu niciun altul din lume. „Este muntele care mă face să mă simt, cumva, aproape de Rai. Și faptul că trăiesc în Brașov, înconjurată de munți și lângă Tâmpa mă face să mă simt la înălțime“, mărturisește ea.

Pe vârful Tâmpei a urcat de nenumărate ori, însă aproape zilnic se află pe pista de alergare de pe Arena Ion Țiriac (fostul Liceu Sportiv, sub baza sportivă Olimpia). „Fac 16 ture de stadion și acela este momentul când conștientizez și îmbrățișez frumusețea Brașovului“, adaugă Sarah.

Sarah Vienna are și un loc favorit în Brașov: Aleea de sub Tâmpa, unde se plimbă sau aleargă și admiră peisajul orașului. Acoperișurile, pentru ea, reprezintă mândria și istoria orașului.

Alte articole:   Autobuz cu hidrogen, tur de prezentare la Brașov

Cea mai frumoasă experiență în Brașov este pentru Sarah Cerbul de Aur: „Pink (2004), și Amy MacDonald (2018) au fost concertele mele favorite. Și trebuie să mărturisesc că și cântarea mea cu trupa la TAM TAM Festival, în luna iulie, pe Strada Republicii, la invitația Depului de Artă Urbană, a fost o experiență foarte plăcută pentru mine“, precizează americanca.

Mâncarea ei favorită sunt spaghetele italienești făcute acasă, în familie, la care adaugă un ingredient secret care le face incredibil de gustoase. Din România, iubește salata de sfeclă roșie cu hrean, chiar dacă pentru unii ar putea părea puțin ciudat. Și vinurile românești, „câteva chiar foarte gustoase“.

Ce are Brașovul în plus față de orașul american în care trăiește ? „Mai multă viață și mai multă activitate. Străzile, zumzetul cafenelelor cu iz european și mai mulți prieteni care-mi sunt ca o familie. Iar asta este foarte prețios“, răspunde ea întrebării.

Ce-i lipsește Brașovului? „Un AEROPORT!!!“, vine prompt răspunsul. Și ce-i lipsește americancei care este acum mai degrabă brașoveancă ? „În afară de familia și prietenii din State, îmi lipsește un restaurant mexican cu o salsa gustoasă!“, încheie Sarah Vienna scurta serie de întrebări pe care i le-am adresat.

Depoul de Artă Urbană are planuri pentru Sarah și dorința ei de a se implica în viața culturală a orașului, prin muzică sau ca parte din activitățile pe care asociația culturală le desfășoară în Brașov. Cu siguranță, despre americanca îndrăgostită de Brașov vom mai auzi cu toții.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.