Peste 9 milioane de euro pentru autobuze electrice, biciclete și modernizarea zonelor pietonale, la Făgăraș

Peste 9 milioane de euro pentru autobuze electrice, biciclete și modernizarea zonelor pietonale, la Făgăraș

Primul proiect, in valoare totala de peste 9 milioane euro, asigura fonduri pentru modernizarea a peste 1,4 hectare de spatii pietonale, precum si achizitionarea a 6 autobuze electrice si 75 de biciclete

Municipalitatea din Fagaras a pregatit si depus la ADR Centru, in vederea finantarii prin Axa Prioritara 3 a Programului Operational Regional 2014-2020, trei proiecte integrate, prin care doreste sa investeasca fonduri europene pentru asigurarea unui serviciu eficient de transport public de calatori si imbunatatirea conditiilor pentru utilizarea modurilor nemotorizate de transport, in vederea reducerii numarului de deplasari cu autoturisme si a emisiilor CO2 provenit din transport. Valoarea totala cumulata a celor trei proiecte este de peste 135 milioane lei, din care primul proiect, semnat azi la sediul ADR Centru din Alba Iulia are o valoare totala de peste 43,8 milioane lei, prin care se vor moderniza peste 1,4 hectare de spatii pietonale, precum si achizitionarea a 6 autobuze electrice si 75 de biciclete.

Proiectul depus de Municipiul Fagaras urmareste dezvoltarea mobilitatii urbane prin schimbarea accentului, de la o mobilitate bazata pe utilizarea autoturismelor, la mobilitatea bazata pe mersul pe jos, la utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare, la utilizarea transportului public de inalta calitate si eficienta, concomitent cu utilizarea unor categorii de vehicule nepoluante.

  ”De cativa ani am demarat pregatirea proiectelor de investitii in Fagaras, in primul rand pentru reabilitarea Cetatii, dar si pentru reducerea consumurilor de energie si investitii in domeniul social, pentru sanatate si educatie. Avem contractul semnat pentru reabilitarea unui numar de 11 strazi si ne preocupa imbunatatirea conditiilor de viata din Fagaras, pentru ca oamenii au nevoie de strazi asfaltate, cu apa si canalizare, confort in trafic, dar si conditii moderne pentru educatia copiilor. Acum abordam acest aspect al mobilitatii urbane, pentru ca principalii poluatori urbani sunt cei care circula prin oras, cu masina personala, pentru ca nu au avut pana acum alternative moderne. Vrem sa modernizam orasul, iar acest proiect de aproape 10 milioane euro este primul din seria celor trei prin care vom moderniza arterele rutiere, vom repara poduri si strazi si vom achizitiona autobuze electrice si multe biciclete, pentru a fi folosite de locuitori. Deja avem peste 110 milioane lei contractati pentru investitii in oras si vrem sa folosim cu chibzuinta banii europeni, pentru a ne atinge obiectivele”, a declarat, in momentul semnarii acestui contract de finantare, Gheorghe Sucaciu, primarul municipiului Fagaras.

Cererea de finantare pentru proiectul ”Modernizarea coridorului de mobilitate urbana integrata in zona industriala a Municipiului Fagaras” are ca obiectiv specific reducerea emisiilor poluante. Acesta va rezulta ca urmare a reducerii utilizarii autoturismelor personale ale cetatenilor, prin introducerea in transportul public local a 6 autobuze electrice de capacitate medie; prin triplarea numarului de oameni care folosesc transportul in comun; prin cresterea cu mai mult de 14% a numarului de biciclisti din oras, datorita achizitiei de biciclete si a realizarii pistelor de biciclete in intreaga zona vizata de proiect; dar si oferirea unei alternative optime pentru pietoni, prin modernizarea a mai mult de 14.400 mp de spatii pietonale, precum si mai mult de 2.200 mp spatii verzi aferente acestora. Valoarea totala a proiectului este de 43.857.976,90 lei, din care peste 40,49 milioane lei (adica aproximativ 8,85 milioane euro) sunt fonduri nerambursabile, respectiv peste 3,4 milioane lei provenind din contributia beneficiarului, la cheltuielile eligibile si neeligibile. Data limita pentru finalizarea proiectului este prevazuta la finele primului semestru al anului 2022.

   ”Municipiul Fagaras este unul dintre cele 11 orase din Regiunea Centru care au depus proiecte pe Prioritatea de investitii a Programului REGIO prin care se doreste reducerea emisiilor poluante pe baza Planurilor de Mobilitate Urbana Durabila, iar la nivelul Regiunii sunt solicitate peste 420 milioane lei pentru acest gen de proiecte de imbunatatire a climatului din orase. In aceasta perioada de finantare, municipiul Fagaras beneficiaza de importante fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea comunitatii locale, adica aproape 25 milioane euro, in total. Vorbim de sase proiecte punctuale pentru Cetatea din centrul urbei, pentru anveloparea unor blocuri de locuinte, pentru Spitalul Municipal si pentru comunitatea defavorizata. Chiar daca este dificil pentru o localitate medie sa pregateasca cereri de finantare pe fonduri europene, s-au realizat deja lucruri importante la nivel local. Aceste investitii trebuie sa atraga, la randul lor, fonduri private pentru dezvoltare economica, astfel ca orasul si intreaga Tara a Fagarasului sa devina un pol atractiv in judetul Brasov”, a declarat Dan Popa, director Directia Organism Intermediar pentru POR din cadrul ADR Centru.

Prin investitia propusa se vor derula lucrari de modernizare a trotuarelor din zona industriala a Municipiului Fagaras, podul peste paraul Berivoi va fi reparat, cu pastrarea clasei de incarcare, podul peste paraul Racovita va fi refacut si se vor amenaja piste pentru biciclete, cu latimea de minim 1m.

Pe aceste zone se vor separa fluxul pietonal si cel rutier, fiind implementate sisteme de siguranta sau aliniamente de spatiu verde. Pistele de biciclete vor fi amplasate pe tronsoanele unde latimea drumului o permite. Pentru stimularea folosirii mijloacelor alternative de transport se vor proiecta statii de inchiriere biciclete, cu toate dotarile necesare. Prin acest proiect vor fi construite sau modernizate piste de biciclete in suprafata totala de peste 10.000 mp, unde vor exista 7 statii de inchiriere, pentru cele 75 de biciclete disponibile in sistem bike-sharing.

In plus, statiile de transport in comun vor fi refacute si vor fi amplasate in alveole, doar prin exceptie pe partea carosabila. Unde exista spatiu, se vor amenaja noi statii de transport in comun. Proiectul prevede construirea sau reabilitarea a 10 statii de transport public, precum si achizitionarea de 6 noi autobuze electrice, de capacitate medie.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.