blog-logo

Centenarul Europei interbelice – tema centrală a Festivalului de Benzi Desenate Istorice 2019

Centenarul Europei interbelice – tema centrală a Festivalului de Benzi Desenate Istorice 2019

Tema centrală a ediţiei din acest an a Festivalului de Benzi Desenate Istorice Braşov, care începe joi, la Sala Olimpia din municipiu, este „Europa 100” – Centenarul Europei interbelice.

Evenimentul, unic în România, îşi propune să să ofere artiştilor grafici şansa de a descoperi sau redescoperi istoria recentă şi să o valorizeze sub forma unor lucrări noi de bandă desenată cu tematică istorică.

Ediţia din acest an, a doua, are ca temă centrală cronologia Centenarului Europei interbelice – Centenarul deschiderii Conferinţei de Pace de la Paris (18 ianuarie 1919), moment istoric care a consfinţit, prin tratatele de pace semnate la finalul conferinţei, frontierele noii Europe după terminarea Primului Război Mondial.

Alte articole:   Ministrul Mediului: 3 miliarde de lei pentru 150.000 de proiecte pentru panouri fotovoltaice

Oportunitatea abordării istoriei Europei din perioada 1919 – 2019 este considerată de organizatori necesară în contextul crizei actuale a Uniunii Europene, confruntată cu ascensiunea populismelor şi a tendinţelor de încălcare a principiilor democratice, potrivit organizatorilor.

Sala Olimpia va găzdui Salonul 2019 al Festivalului de Benzi Desenate Istorice Braşov, care conţine lucrările aplicanţilor la Concursul pe 100 de teme istorice, lansat în luna august, iar câştigătorii vor fi prezentaţi într-o expoziţie outdoor în Piaţa Sfatului.

În cadrul festivalului vor mai avea loc ateliere şi expoziţii precum: „1989 – Ultimul an de apariţie al revistei „Cutezătorii”, Salonul dedicat copiilor: ateliere de bandă desenată şi „Istorii din 1989. 30 de ani de la căderea comunismului” – expoziţia cu lucrările copiilor participanţi la Festivalul de Benzi Desenate Istorice Braşov 2019; Salonul de carte BD, cu publicaţii şi cărţi de benzi desenate şi prezentări de autori BD; Conferinţa cu tematica „Pif versus Cutezătorii”, dedicată împlinirii a 50 de ani de la apariţia cunoscutei reviste franceze.

Alte articole:   Petrece Valentine's Day alături de persoana iubită la un super concert Delia

De asemenea, publicul este invitat la Cinemateca Festivalului, cu filme de animaţie cu tematică istorică, dar şi la prima expoziţie muzeală cu tematică BD din România „Puiu Manu. Povestea unui maestru al benzii desenate istorice”, precum şi la cea intitulată „The Great Challenge. O antologie internaţională de caricaturi politice”, găzduite de Casa Sfatului.

Festivalul de Benzi Desenate Istorice Braşov este produs de Asociaţia Forums, alături de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi cofinanţat de Primăria Municipiului Braşov şi Consiliul Judeţean Braşov.

Salonul „Romania 100 de benzi desenate” Braşov 2018 a fost nominalizat la Premiile AFCN, categoria „Proiecte dedicate Centenarului” şi a fost declarat Proiectul Cultural al Anului 2018 în Braşov.

Alte articole:   Campania „Fii și tu SALVATOR! Donează SÂNGE, dăruiește VIAȚĂ!", în februarie, la Brașov

Evenimentul se desfăşoară în perioada 3-6 octombrie. 

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.