blog-logo

VIDEO ŞI FOTO- Deschiderea anului universitar, la instituţiile de învăţământ superior din Braşov

VIDEO ŞI FOTO- Deschiderea anului universitar, la instituţiile de învăţământ superior din Braşov

Primarul George Scripcaru a participat, astăzi, la ceremonia de deschidere a anului universitar, mai întâi la Aula Universității Transilvania Brașov, apoi la Academia Forțelor aeriene „Henri Coandă”.

„Le urez bun venit studenților din primul an de la Universitatea Transilvania Brașov,. Vreau să le spun atât lor, cât și celor care sunt în anii mai mari că au luat o decizie bună venind aici. Universitatea Transilvania răspunde astăzi, prin programa ei de învățământ, unei necesități în contextul crizei de personal calificat pe piața forței de muncă și cred că foarte mulți studenți care sunt aici la facultate se vor regăsi la una dintre companiile de pe raza municipiului Brașov. Primăria Brașov are o serie de parteneriate pe care le derulează împreună cu Universitatea Transilvania – de exemplu noul Centru de Afaceri Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri pe care îl vom inaugura foarte curând și care se află în vecinătatea Institutului de cercetare al Universității Transilvania, sau faptul că decanul Facultății de medicină face parte din grupul de lucru instituit la nivelul municipiului împreună cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății și cu BERD pentru proiectul Spitalului Regional Brașov – și mă bucur că avem asemenea parteneri. Universitatea Transilvania este un stâlp al comunității brașovene, este cea mai importantă universitate din zona 7 Centru și cred că pentru Brașov este foarte important ca activitățile ei educaționale să fie corelate cu necesitățile municipiului. Le urez un an bun, atât cadrelor universitare, cât și studenților”, a declarat primarul George Scripcaru.

„Universitatea Transilvania are din acest an un program nou de masterat, unic nu numai în România, ci și în Europa Centrală și de Est, de medicină tradițională chineză, desfășurat în parteneriat cu Universitatea de Medicină din Beijing, dar aceasta nu este singura noutate din acest an, la nivelul programelor de masterat. Noi dorim să investim foarte mult în studenții noștri, pentru ca aceștia să dezvolte programe care să îi ajute atât în universitate, cât și în campus”, a spus rectorul Ioan Vasile Abrudan.

Potrivit rectorului Universității Transilvania, cu toate că la nivel național numărul studenților înscriși în învățământul universitar este mai mic decât anul trecut, universitatea brașoveană are anul acesta cu 8,8% mai mulți studenți în anul I, în cele 105 programe de studii, și tot cu 8,8% mai mulți studenți înscriși la unul dintre cele 72 de programe de masterat sau la unul dintre cele 18 programe de doctorat. Astăzi va fi lansată și Orchestra de cameră a Universității, printr-un concert care va avea loc tot în Aulă, de la ora 18.00.

La Academia Forțelor Aeriene, anul a început cu mai mulți studenți de anul I. „Academia Forțelor Aeriene are un număr record de 200 de «boboci», și acest lucru pentru noi are o semnificație foarte importantă și aduce totodată o mare responsabilitate. Este prima dată când primim un număr atât de mare de tineri, dar mă bucur că s-au adaptat foarte repede condițiilor cazone.

Dintre ei, în jur de 40% sunt fete, o proporție care s-a păstrat în ultimii ani. Sunt mândru de ei, sunt fericit că au ales Academia Forțelor Aeriene și vă pot spune că anul acesta au intrat aici cu note extraordinar de bune“, a spus comandantul academiei, general de flotilă aeriană conferențiar universitar doctor Gabriel Răducanu, totodată rectorul instituției de învățământ. Planurile de viitor al Academiei se canalizează pe o reformă semnificativă a învățământului, cu programe de patru ani (în loc de trei); un program de licență în meteorologie și patru specializări noi pentru licență și master.

Planul de licență în meteorologie este unicat în România, va fi deschis studenților care își doresc această specializare începând de anul universitar viitor, și, pentru prima oară la Brașov, în acest program se vor putea înscrie și civili, alături de militari. Aceștia vor da aceleași examene ca și militarii, vor avea aceeași materie de studiu și nu vor participa la pregătirea militară specifică celor care își doresc să facă o carieră în armată.

Alături de primarul George Scripcaru, la festivități au participat și prefectul Marian Rasaliu, și președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea, iar la festivitatea militară invitații speciali au fost șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, gral Viorel Pană, și secretarul de stat Mihai Dan Chirică, care a citit mesajul Ministrului Apărării, Gabriel-Beniamin Leș.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.